söndag 26 juli 2020

2017 Anastasia, Cantina di Mogoro

Dottern och hennes italienska pojkvän/sambo gästar oss några veckor den här sommaren. En av de första kvällarna har dom ansvaret för kvällens mat. Det blir tonfiskpasta på sardiskt vis.
Dom har tagit med sig en flaska vitt vin från Sardinien. Just det här vinet, fast i årgång  2015, drack vi då vi hälsade på dom i Bryssel för några år sedan. Jag minns det som ett riktigt gott vin. Det blir spännande att se vad 2017 kan leverera.
Cantina di Mogoro
Det hela tog sin början 1956, då några vinbönder slog sig samman och startade Cantina di Mogoro. Vingårdarna ligger runt byn Mogoro, några mil sydost om staden Oristano. Vi befinner oss på den sydvästra delen av Sardinien. Dom har med åren vuxit rejält och förfogar idag över ca 350 ha.
Dom odlar många lokala druvor bl a de röda Bovale, Cannonau, Monica och de gröna druvorna Semidano, Vermentino, Nuragus. Runt 30 olika cuvéer gör dom
Särskilt kända har dom blivit för hur dom tagit vara på och utvecklat druvan Semidano.

Anastasia som vi dricker är gjort på druvan Semidano till hundra procent. Druvan finns omnämnd sedan slutet på 1700-talet. Den har visat sig särskilt lämpad att odla i Mogoro-området och har där fått DOC-status.
Det är en liten oproduktiv druva med små, täta klasar. Vanligtvis skördas den i slutet på september, men får den sitta kvar och bli övermogen, så används till att göra söta viner.
Druvorna till Anastasia pressas omedelbart efter att de skördats. Maceration med skalkontakt under ett fåtal dagar. Jäsning på ståltank, där det också får vila upp sig en kortare tid innan det buteljeras.
Färgen går i en ljus halmgul ton.
Ingen kraftfull doft precis, men ändå med väldigt tydliga inslag av örter, gul/gröna äpplen och lite citrus. En antydan till regnvåta klipphällar tycker vi oss känna liksom aningens blommigt.
I munnen visar det upp en fin friskhet genom den trevliga syran. De gul/gröna äpplena och citrusen från doften möter oss omgående efter den första lilla klunken. Några stora nypor örter sluter strax upp: kamomill, timjan, oregano, rosmarin. I den medellånga eftersmaken tillkommer lite gula stenfrukter.
Ett trevligt och gott vin, som jag gärna dricker igen.
Betyg 3++
Utbudet av vita viner från Sardinien är tämligen magert på SB och på druvan Semidano finns det inte något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar