lördag 2 juni 2018

2013 Morgon. M Lapierre och 2009 Campogiovanni en Brunello di Montalcino

Dessa underbara majdagar har vi passat på att njuta av lite lättare och elegantare viner. Dit räknar vi viner från Beaujolais.
Vi befinner oss några mil norr om Lyon. Morgon ligger i den norra delen av Beaujolais, som sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nära hälften av hela Bourgognes vinproduktion (1,3 miljoner hektoliter). Arealen på 22 000 hektar utgör ungefär hälften av hela Bourgogne. Beaujolais skiljer sig starkt från övriga delar, inte bara när det gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort. Beaujolais är i princip synonymt med Gamay. 

Marcel Lapierre började redan på 1970-talet ställa om sina vingårdar till ekologiska. Ingen besprutning, inga kemiska bekämpningsmedel samt att göra sina viner helt utan tillsatser. Det har visat sig att detta blev startskottet för det som vi nu kallar vin nature. Visst har han provat biodynamiska odlingsprinciper, men följer inte dessa slaviskt. Marcel gick bort för något år sedan och nu är det hans barn, Mathieu och Camille, som förvaltar arvet efter fadern.

Vinstockarna har en ålder mellan 25 och 130 år och finns på en mängd små vinlotter. Allt vinifieras separat och lagras cirka 6 månader på gamla bourgognefat. Ingen filtrering. I årgång 2013 finns inget svavel tillsatt. Vinet ska serveras strax under 14 grader.

Ett friskt, svalt och slankt vin.
I doften känns massor av röda bär och ordentligt med steniga mineraler läs grusgång, stendamm och makadam. Lite örter samt små nyanser av violer och rosor.

I munnen har årgång 2013 fått en frisk men mycket behaglig syrlighet. De röda bären tar formen av hallon, röda vinbär, tranbär, jordgubbar och syrliga körsbär. Finmalda örter och den steniga mineraliteten från doften återkommer och skänker charm och karaktär åt vinet. Små nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Väldigt gott och svalkande den här härliga, ljumna vårkvällen.
Betyg 4-
Runt tvåhundringen betalade vi för något år sedan på SB.


2009 Campogiovanni, Brunello di Montalcino
Ett helt annat vin, men den här kvällen låg det lamm på grillen. Campogiovanni tillhör våra favoriter. Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal
 2005, 20062007 och 2009.


Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slovenska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.


En drickmogen Brunello som lämnat ungdomsstadiet bakom sig, men ännu inte nått det riktiga mognadsstadiet.

Doften börjar lite dovt med läder, vått jord och kryddor, men övergår ganska så snabbt i röda bär med något litet mörkare inslag. En anstrykning av rosenblad noteras.
I munnen är det de röda bären som dominerar initialt. Nu i form av syrliga körsbär, hallon och nypon, men även någon försiktig ton av björnbär tycker vi oss känna. En örtsamling kan  vi också notera. Eftersmaken är något längre än medel och där får vi mera frukt och örter, men också små väl avvägda doser av lakrits, tobak och unset vanilj.
Rakt igenom en behagfull syra och tanniner som ger lite tuggmotstånd. Riktigt gott som tillbehör till det grillade köttet.

Betyg 4+

På SB gav vi 350 kr en gång i tiden. Idag är det årgång 2012 som finns på "Bolaget". Priset är detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar