torsdag 21 juni 2018

2012 Generala, Barbera D´Asti från Bersano

Häromkvällen öppnade vi en flaska Barbera till kvällens pastarätt. Vi brukar gilla Barbera och det här var inget undantag. Vi drack den under två dagar och den håller ihop väldigt bra. Då vi hällde upp de sista dropparna ställde vi oss frågan "varför dricker vi inte Barbera lite oftare"?
Bersano grundades år 1907 av Giuseppe Bersano då han förvärvade egendomen Cascina Cremosina, ett av de vackraste slotten i Piemonte, beläget i Nizza Monferrato. Då sonen Aruro Bersano tog över vineriet 1935 expanderade vineriet mycket och hans motto ”Se vuoi bere bene, comprati un vigneto” (vill du dricka gott, köp en vingård) är företagets motto än idag. Genom åren har företaget växt till 230 hektar vingårdsmark med tio egendomar spridda i Monferrato och Langhe. Idag ägs det av familjerna Massimelli och Soave
Källa: hemsidan hos janake winegroup

Generala är en av deras två prestige Barbera. Vinifieringen har ägt rum på ståltankar Vinet har sedan fått mogna först i sex månader på stora ekfat s k tonneaux, därefter i ytterligare sex månader på barriquer av slavonsk ek och slutligen arton månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

En försiktig och trevlig doft av röda bär främst körsbär strålar mot oss, men visst mörka plommon,  regnvåt jord, nyplockad svamp, aningens örter och aningens kakao samt unset vanilj finns där också. Oj till slut kommer även torkade rosor.

Är doften trevlig så är det ändå så att det är när vi smakar vinet som våra mungipor går upp i dur-läge. Den rena och finstämda frukten parad med lite örter och kryddor är smått förförande. Visst finns här syra och tanniner, men intrycket blir ändå ett varmt och mjukt vin med bra spänst. I avslutet hittar vi lakrits av det sötare slaget, röda körsbär, diskret kryddighet, lite espresso, kakao, aningens vanilj, lite spad från svarta oliver och någon ton av violer och rosor.
Gott är det. Mer Barbera vill vi testa.
Betyg 4

189 kr vill "Bolaget" ha för årgång 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar