lördag 16 juni 2018

2012 Rosso di Montalcino, Terralsole

Någon gång i höstas damp det ner ett mail från en av mina favoritimportörer Bristly Wine. Dom hade tagit in en ny producent Terralsole. Det visade sig att vinmakaren Giacomo Mastretta, som tidigare haft ansvaret för vintillverkningen hos La Porta di Vertine, nu samarbetade med Terralsole. Så klart att vi blev nyfikna, då vi verkligen gillade vinerna från La Porta di Vertine.
Terralsole med mäktiga Monte Amiata i bakgrunden.Lånad av Bristly Wine

1996 grundade Mario Bollag 
Terralsole, som är beläget strax söder om byn Montalcino, inte så långt från Biondi Santi. Mario har alltid strävat efter att göra elegant, rödfruktig Brunello och vi förstod direkt varför Giacomo Mastretta valt att arbeta med Mario. Vinerna är fruktiga och kraftfulla, men aldrig på det där sättet så det blir bläckigt eller tungt. 
Totalt förfogar dom över 12 hektar som är uppdelade på 2 platser; Pian Bussolino (där vineriet ligger) och Fonte Lattaia som ligger vid det gamla munkklostret Sant'Antimo. Vingårdarna sköts helt ekologiskt (Terralsole kommer att få sin ekologiska certifiering under 2018). Lagringen sker på botti, men även 600-liters ekfat (tonneaux) används.
Lite udda info: Mario Bollag bodde i 5 år på Haiti som ung och etiketterna på Terralsoles buteljer är alla målade av olika konstnärer därifrån. 
Källa: Bristly Wines hemsida

I portföljen finns ett par olika Brunello-varianter, en Rosso di Montalcino samt ett par IGT-viner.
I Systembolagets beställningssortiment finns en Brunello och en Rosso båda från det goda året 2012.

Druvan är så klart Sangiovese som vuxit på vinstockar på en vingård några km söder om byn Montalcino. Inte så långt ifrån den legendariska producenten Biondi Santi. Vinifieringen sker på ståltank. Runt 15 dagars maceration. Slutligen får vinet mogna i cirka 12 månader på stora ekfat s k botti.

Ett härligt vin som trots sin ålder har en bra friskhet. Kanske inte direkt ungdomlig, men med sin bevarade fräschhet får den oss på riktigt gott humör.

I doften hittar vi en hel del röda bär mestadels ljusa körsbär, men även stendamm och regnvåt grusgång. Någon balsamico-aktig nyans tycker vi oss ana.
Då vi smakar på det överraskas vi av friskheten, den välbevarade fräscha frukten och hur lättillgängligt det känns.
Det startar med massor av syrliga körsbär, men med tiden tillkommer både hallon och lite jordgubbar. Några mycket små nypor av diverse örter kan också noteras liksom de mer påtagliga mineralerna som går med steniga förtecken. Syran och tanninerna finns där och samspelar på ett föredömligt sätt med vår pasta. I eftersmaken får frukten sällskap med aningens lakrits.

Vi drack det en vardagskväll till en kycklingpasta med väl tilltagen dos parmesan. Här kan vi tala om matchning!!
Betyg 4

På "Bolaget" är priset 189 kr. Rätt mycket vin för dom pengarna tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar