måndag 3 augusti 2020

2009 Geyserville, Ridge

En underbar sommardag skulle avslutades med att vi på kvällen grillade karrén från ett vildsvin. Jag hade till detta tänkt mig en Barbareso från Roagna. Pajé 2005. Den ingick i en låda, Cassa Mista, med några Barolo och Barbaresco som jag privatimporterade 2012 genom den svenske importören Bristly Wines försorg.
De tre första flaskorna har varit enastående, så förväntningarna var skyhöga. MEN vinet är korkskadat. Några eder av svavelosande karaktär kommer ur min mun. Turligt nog fanns inga småbarn i närheten. Detta har ju hänt förr och kommer säkerligen hända igen, men alltid lika förtretligt när det händer. Bara att bita i det sura äpplet. Ner i källaren igen. En Zinfandelblandning får duga.
Producenten Ridge har sitt ursprung i Santa Cruz Mountains söder om San Francisco, men äger nu vingårdar runt om i Sonoma County ( några mil norr om San Francisco).

Det här vinet kommer från vingården med samma namn som vinet, Geyserville, beläget någon mil från Healdsburg i Sonoma.
Ekologiska tankar har starkt påverkat hur odlingen sköts på den här vingården.
Druvmixen är 74% Zinfandel, 19% Carignan och 7% Petite Syrah. Vinstockarna är gamla, några är dryga hundra år. Vinet har fått en uppfostran i ca femton måna
der på en blandning av nya och gamla ekfat.

Ett moget och mjukt vin i en alldeles strålande författning.

En rätt så stor doft och väldigt trevlig att sitta och sniffa på. Här finns det gott om mörk frukt/bär och några stora nypor örter som främsta attribut. Lite mindre men ändock tydliga toner av läder och blyertspenna.

I munnen känns vinet mjukt utan att för den skull bli mjäkigt.
Den mörka frukten tar emot oss med en bamsekram. Här finns solmogna björnbär, mogna blåbär, aningens svarta vinbär och en del stora blåa plommon. Det tydliga inslaget örter från doften återkommer i gommen. Någon liten kryddighet. Trevlig syra och alerta tanniner. De senare har med åren blivit rejält avrundade, men inte mer än att de fortfarande bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där kompletteras frukt och örter med små nyanser av söt lakrits och kakao.

Vinet känns fullt utvecklat och så mycket bättre tror jag inte det blir. Den som ligger på några flaskor behöver dock inte ha någon panik. Vinet klarar sig säkert i flera år till.
Betyg 4+

Vår flaska köptes på "Bolaget" på hösten 2011 för 279 kr, vilket idag känns som ett väldigt bra pris för ett vin av den här kvaliteten. Nu är det årgång 2017 som gäller och priset har gått upp till 399 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar