torsdag 27 augusti 2020

2007 Il Fornetto från Stefano Accordini

Så blev det ändå en final i Champions League i år. Lite annorlunda väg för lagen att ta sig dit. Och utan publik. Ni som följer min blogg vet att det då det spelas CL-matcher så dricks det amarone hos JC Vintankar. Inget undantag i år. Vi plockar upp ur källaren en amarone som vi rankar bland de allra främsta. Lägg därtill en årgång som utmärker sig genom sin elegans. Så klart är förväntningarna skyhöga.
Producenten Stefano Accordini tillhör mina absoluta favoriter och inte minst deras toppamarone tillhör elitskicket.
Stefano Accordini har jag besökt ett flertal gånger. Jag har gjort det tillsammans med Club amarone, men också på egen hand. Bemötandet har alltid varit mycket vänligt och tillmötesgående och vi har alltid fått en rundvisning och en vinprovning. Nu är det drygt fyra år sedan det senaste besöket, vilket resulterade i det här blogginlägget. Det börjar bli hög tid för ett återbesök. Vi hoppas att 2021 blir ett år där pandemin släppt sitt grepp om oss och att besök hos våra amaronefavoriter återigen blir möjliga..

Druvmixen är 55% Corvina, 35% Corvinone och 10% Rondinella,som kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 120 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek. Vi har tidigare hyllat årgångarna 
20042006, 2007 och 2011.

Ett härligt vin. En magisk amarone. Det blir en tokhyllning. 13 år sedan skörd och fortfarande rätt ungdomlig i sin skrud. Vi gav det två timmar på karaff borde kanske varit tre. Du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom.Det här vinet klarar många år till i källaren. 

Vi möts omedelbart av en förförisk doft, som startar med lite läder men övergår tämligen omgående till en kompott av de ljuvligaste mörka bär.  Strax därpå torkad frukt, lite örter och aningens choklad. Den mörka frukten är väldigt komplex och fylld av en mängd nyanser. Inledningsvis ger sig en viss alkoholton till känna. Inte särskilt störande och efter ytterligare någon timma är den som bortblåst.

Vi tar en klunk och blir smått saliga. Så vansinnigt gott. Här finns kraft, men också elegans. Oerhört komplexa smaker, men allt i total harmoni och i fullständig balans.
Söta, mörka körsbär, mogna björnbär, något svartvinbär och blåa plommon. En underbar bärkavalkad utgör startpunkten. Lite örter och någon kryddigheten tar oss vidare på resan. Fikon, russin, dadlar och katrinplommon i små portioner förädlar intrycken. Den fina syran ger friskhet och de sammetslena tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd. Vi landar i en lång och utdragen eftersmak. De söta mörka körsbären är med oss hela tiden, men här i eftersmaken tillsammans med aningens bitter mörk choklad, några espressodroppar och körsbärskärnor.
Ja milde Moses vilket vin!!
Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar