måndag 24 augusti 2020

2008 Millésime Brut, Driant-Valentin

I fredags kom sommaren åter efter några dagars blåst och regn. Riktigt gott vid kyrkbänken utefter ladugårdsväggen. Jag hade i torsdags fått ett gäng havskräftor av vännen V. Jag plockade undan 12 st till kvällsmaten. Kräftstjärtarna användes till en sallad. Klorna och innanmätet fick fick gå som tilltugg till eftermiddagens champagne.
Vi köpte i våras en trepack med champagner från året 2008 som VinTillMat importerade. Tidigare i somras drack vi Gaudriller Cuvée Prestige. Riktigt bra. Ja så bra att vi fyllde på med några flaskor.
De andra två är  Leclère-Massard och Driant-Valentin.  
Den här eftermiddagen är det dags för Driant-Valentins Millésime 2008. Vingården ligger i Grauves vid foten av Côte des Blancs, men dom har också några vinfält i närheten av Ay¨. Sammanlagt äger dom 7 ha. Nio olika cuvéer gör dom och dom använder enbart druvor som kommer från dom egna vingårdarna..

Den här champagnen görs på Chardonnay (80%) och Pinot Noir (20%), där chardonnaydruvorna kommer från Grauves i Côte des Blancs och pinotdruvorna från Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ.
Trots sina 12 år känns den ungdomlig och har en stor friskhet. I doften är det gott om gröna äpplen, lite citrus och en hyfsad mängd mineraler med krita, snäckskal och inte minst grus- och stendamm. På sluttampen även någon gul stenfrukt och nyjäst bröd.
Det smakar av syrliga gröna äpplen, men också ett försiktigare inslag av lite gulare äpplen kan vi ana. Här finns en tydlig ton av citrus, någon persika, gula plommon, lite mariekex och skolkrita. Den här champagnen har en ordentlig syra, men inte så att den blir vass eller så, bara uppfriskande. I avslutet känns äpplena betydligt mognare och precis på sluttampen unset honung.

En bra champagne som säkert kan utvecklas något, men den når inte upp till Goudriller Cuveé Prestige.
Betyg 4
På SB kostar den 533 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar