söndag 16 augusti 2020

2014 Chablis 1er Cru Fourchaume, La Chablisienne

2017 inhandlade jag en låda med sex olika viner från La Chablisienne. Alla från året 2014. På sommaren 2019 öppnade vi den första flaskan. Det var "La Pierrelée Chablis". Jag tog inga noter och gjorde inget blogginlägg, men minns den som ett ganska hyggligt chablisvin. I mars tidigare i år var det dags för flaska nummer två. Det var Premier Cru Montmains. Klicka på länken så får du mina tankar. Nu har det blivit dags för flaska nummer tre.
Sedan återstår:
- Fourchaume Les Vaulorents
- Montee de Tonnerre
- Mont de Milieu
La Chablisienne är ett odlarkooperativ som startade 1923 under ledning av den driftige prästen fader Balitrand. Idag är det närmare 250 odlare som samverkar och de förfogar över 1200 ha (runt en fjärdedel av hela arealen i Chablis). Dom finns i stort sett i alla delar av Chablis. Medlemmarna har vingårdar i sju Grand Cru-lägen och i 15 Premier Cru-lägen. Det finns uttalade kvalitetskrav om hur vingårdarna ska skötas. Vincent Bartement är chefsvinmkare och tillsammans med 3-4 andra medarbetare ansvarar han för all vinframställning i världens största vinodlarkooperativ. Vincent Bartement har vid ett par tillfällen blivit utnämnd till världens bästa vitvinsmakare. Dryga 30 olika viner gör dom.

2014 Fourchaume
Druvan är så klart Chardonnay och i det här fallet kommer druvorna från vingården Fourchaume, som är belägen på floden Sereines högra sida. Vingården ligger i ett sydvästligt och sydöstligt läge. Vinstockarna har en medelålder på 25 år. Jordmånen är lerig kalksten och den berömda Kimmeridge.
Druvorna avstjälkas och får jäsa på en blandning av ståltankar och franska ekfat. Det får sedan tillbringa rint 12 månader på sin jästfällning i dessa stål- och ekfat innan det filtreras och buteljeras.
Färgen går i en blekgul ton.
I doften hittar vi en del gröna äpplen, en liten citrustwist, några örter, gula stenfrukter och inte minst skolkrita och våt grusgång.
I munnen känner vi en härlig friskhet. Så klart är det torrt men inte knastertorrt. Kanske inte direkt ungdomligt, men ännu inte med några egentliga mognadstoner. Det startar med en samling gröna äpplen, citrus och en liten örtighet.
Efterhand kommer en del gula stenfrukter såsom persika, gula plommon, nektariner. Mineralerna från doften dyker även upp i munhålan i form av skolkrita, krossad flintasten och en diffus stenig karaktär. En stor och trivsam syra finns med oss hela tiden. I eftersmaken en viss blommighet, några gråpäron, aningens aprikoser och någon liten ton av mandlar på slutet.
Jag tycker det är ett mycket tillgänglig vin. Smakrikt och verkligen gott. Fin balans mellan syra och smaker. Mer elegans än kraft. Perfekt till skaldjur i dessa kräfttider.
Betyg 4+

Du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom. Vinet kommer ligga på den här höga nivån i flera år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar