torsdag 13 augusti 2020

Nisiotopoula ett Retsina-vin från Amorgion på Amorgos.

Vi gillar Retsina. För oss är Retsina liktydligt med varma och lata dagar. Vi liksom så många andra svenskar stötte på det när vi besökte Grekland för första gången. Det är många år sedan nu, men vi hade en period mellan 1990 och 2010 då vi nästan årligen tillbringade en vecka eller fjorton dagar i den grekiska övärlden. Retsina till lunch var ett stående inslag.
På senare år har vi ofta köpt två/tre flaskor varje år och när vi fått en riktigt fin sommardag på hemma plan har vi gjort vår egna grekiska sallad och grillat bläckfisk. En sådan dag inträffade för någon vecka sedan. I kylen låg en Retsina som de goda vännerna Monica och Clas förärat oss. Den var inköpt på Amorgos, där vi för runt 15 år sedan semestrade med just dom.
I förra veckan skrev jag ett blogginlägg om den mest eleganta och godaste Retsina vi druckit.
Läs om Retsina Amphore från Tetramythos här.
Ett relativt ungt företag som startade år 2000 med att göra lite olika spritdrycker, men 2013 började vintillverkningen. Vineriet ligger i Katapola. Fem olika cuvéer visar deras hemsida: ett orange vin på druvan Assyrtiko, ett vitt på druvan Savatiano, ett rött vin på druvorna Assyrtiko och Amorgiano (Mandilaria), ett sött rött vin på soltorkade druvor (samma som i det röda) samt ett Retsinavin.
Dom arbetar efter organisk-biologiska odlingsprinciper och alla deras viner är ekologiskt certifierade.
 
Vi dricker deras Retsina. Vinet är gjort på druvan Savatiano. Det är en grön druva och enligt Wikipedia en av de mest odlade i Grekland. Den används till vita viner och i väldigt hög utsträckning till att göra just retsina-viner.

En mycket trevlig och god Retsina. Visserligen når den inte Tetramythos Amphore natur, men långt ifrån är det inte och därmed blir det en av de bättre och mest tillgängliga Retsinor jag druckit.

Färgen går i en halmgul nyans.

Den typiska doften och smaken av kåda och pinjeträd är betydligt mer påtaglig än i Tetramythos Amphore, men ändå inte alls som i så många av de enkla retsinor vi druckit. Och framförallt är det med en viss elegans som de här smakerna dyker upp.
Rena grekiskan för mig,
men kanske finns det någon klassisk skolad som har nytta av texten


Här finns en härlig samling örter som tar för sig i såväl doft som smak. Lite grön-gula äpplen och citrus liksom den finstämda mineraltonen av sten och krita förstärker de goda intrycken. En liten blommighet finns i bakgrunden
Friskheten och drickvänligheten sätter vi också upp på pluskontot.

En av de bättre retsinor vi druckit.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar