torsdag 6 augusti 2020

2016 Savagnin Ouillé Arbois, Domaine du Pélican

Savagnin är en druva vi inte dricker så särdeles ofta. Varje höst blir det ett Vin Jaune till Mont d´Or.
I den icke oxidrade stilen är det än mer ovanligt. Vi ställer oss så klart frågan "Varför då, då?" efter att njutit av den här kvällens vin.
Guillaume d´Angerville, en välrenommerad producent i Bourgogne, förvärvade två mycket välskötta vingårdar om vardera 5 ha i Jura för ett antal år sedan. Han gjorde detta tillsammans med Francois Duvivier. Det var dels från Chateau de Savannes och dels Le Grand Couroulet. Båda gårdarna går numera under namnet Domaine du Pélican. Gårdarna i Jura liksom de i Bourgogne drivs enligt biodynamiska principer. certifiering är på gång. 
Dom du Pélican odlar tre olika röda druvor Poulsard, Troussard och Pinot Noir samt två gröna druvor Chardonnay och Savagnin. Jag har tidigare skrivit om Trois Cépages, en blandning på alla de tre röda druvorna. Poulsard i årgång 2016 skrev jag om här och 2013 Chardonnay här.

Nu har det blivit dags för deras Savagnin. Druvorna till det här vinet kommer från vinfält som omgärdar Chateau Chavanes i Montigny-les-Arsures, där vinet också har producerats. Druvan är till hundra procent Savagnin. Det har beteckningen ouillé, vilket betyder att faten är fyllda upp till toppen så att ingen oxidering kan ta sin början eller snarare fart. Vinet har fått tillbringa knappt ett år på 350 liters gamla ekfat.

Frisk i doften med gul/gröna äpplen, en del citrus, rätt mycket örter och så en en stor näve mineraler, där skolkrita, snäckskal och grus tar för sig ordentligt. I bakgrunden några vita sommarblommor och unset fläder.

I munnen är det friskt med en fin syrlighet. Här finns en trevlig citrussamling (bl a lime, grillad citron), gul/gröna äpplen, gula stenfrukter (persika) och en finstämd örtighet. Mineralerna från doften gör sig även påminda i smaken, fast kanske inte riktigt lika påtagligt. I eftersmaken tillkommer en liten blommighet, honungsmelon och någon tropisk frukt.

Vi gillar det här vinet med sina fina smaker och sin friskhet. Ungt idag och kan säkert utvecklas något de närmaste åren.
Betyg 4
Vår flaska är köpt på "Bolaget" under 2018 och kostade då precis under trehundringen. Nu är det årgång 2018 som gäller och den finns i 19 butiker enligt SB:s hemsida, dessvärre kan den inte beställas.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar