onsdag 26 augusti 2020

Etna Rosso, Penfolds Bin 28 och Chateauneuf-du-Pape

Häromveckan hade vi en liten provning med tre rätt olika viner. I den Sociala distanseringens tidevarv så genomförde vi det utomhus. Kanske inte de optimala förhållandena ur ett doftperspektiv, men det var så det fick bli.

2017 Etna Rosso Calderara Sottana, Girolamo Russo
Jag skrev i juni om det här vinet och den här producenten. Klicka på länken så får du mina tankar.
Det är gjort på druvan Nerello Mascalese och en liten skvätt (5%) Nerello Capuccio som vuxit på vinfälten i Contradan Calderara Sottana. Vad som utmärker just det här vinfältet är massorna av stora lavastenar. Har jag förstått saken rätt är årgång 2017 den första som Girolamo Russo gjort med endast druvor från det här vinfältet. Endast 1 800 flaskor producerades.
Vinet har fått vila upp sig i 18 månader på en blandning av cementtankar och ekfat.

Ett alldeles enastående vin, som nu i sommar har blivit vårt favoritvin till de lite bättre middagarna.

I doften känns en samling röda bär, medelhavs örter, krossad flintasten, grus- och stendamm, någon liten blommighet (rosor) och ännu mera röda bär
I munnen är det de röda bären i form av jordgubbar, syrliga körsbär, några hallon och tranbär som tar kommandot. Efterhand tillkommer örter och kryddor, men också mineraler som får oss att tänka sten- och vulkanjordar. En förträfflig syra och behagfulla tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. I eftersmaken kan vi känna torkade rosor, någon ton av persika, blodgrape och ännu mer ljuvliga röda bär.
Visst är det ett ungt vin, men så tillgängligt redan nu. Den härliga friskheten i kombination ungdomlig frukt i total harmoni gör det så drickbart nu. Ja rent av klunkbart och törstsläckande.

Betyg 5-
På SB kostar det 417 kr och går fortfarande att beställa.


2017 Bin 28 Kalimna Shiraz, Penfolds
Penfolds verksamhet startade 1844. Det var makarna Christopher Rawson Penfold och hustrun Mary som köpte  en mindre gård utanför Adelaide. Den döptes till The Grange efter Marys barndomshem i England. Dom har sedan starten haft en mycket stor roll och t o m varit ledande i den australienska vinutvecklingen. Inte minst har deras ikonvin Grange satt en nivå som visar på möjligheten att göra viner med hög status i Australien.
Idag har dom vingårdar i South Australia, New South Wales och Tasmania-Australia. Dom gör viner på en mängd olika druvor, även om dom flesta förknippar Penfolds med vin på druvan Shiraz.
Bin 28 är ett vin gjort enbart på druvan Syrah eller som den heter i Australien Shiraz. Druvorna till det här vinet kommer från vinfält i distrikten McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway, Wrattonbully och Robe. Vinet har fått tillbringa runt 12 månader på amerikanska ekfat s k hogsheads. Den första årgången kom 1959. Bin 28 är namnad efter att det ursprungligen gjordes på druvor från den smått berömda vingården Barossa Valley Kalimna. Numer görs vinet på druvor från ett flertal olika vingårdar, men Barossa Valley är alltid representerad.

Färgen går i en rätt så tät mörk blåröd ton.

I doften hittar vi mörka bär med små instick av lite rödare. Kaffe, vanilj, lakrits, mörk choklad och aningens eukalyptus signalerar tydligt om tiden på de amerikanska ekfaten.

Vi smakar på det och konstaterar att det är ett kraftfullt vin packat med en en samling mörka bär. Fast det börjar med jord, läder och torkad Karl-Johan svamp.
De mörka bären tar snart överhand med björnbär, svarta vinbär och blåa plommon i fronten. En fin samling örter noteras. Inslaget av svartpeppar är påtagligt. Lite mindre men ändå tydligt är det råa köttet och det lite blodiga inslaget.
Syran finns där dock rätt så beskedlig. Snälla och väluppfostrade tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. I eftersmaken gör sig fatlagringen påmind med vanilj, kaffe, lakrits, söt piptobak och mörk choklad.
Betyg 4
Vinet är köpt på SB och kostar 249 kr.



2012 Chateauneuf-du-Pape Tradition, Cuvée du Vatican
Producenten Chateau Sixtine-Cuvée du Vatican har en anrik historia. Egendomen om fattar 23 ha vinodlingar och är familjeägd genom familjen Diffonty, vars anor kan spåras till mitten på 1600-talet. Företagets namn kommer sig av att dom fick en stor beställning på nattvardsvin av påven på 1920-talet.
Jean-Marc Diffonty tog över företaget i början på 1990-talet. En modernisering med nytt vineri, lägre skördeuttag mm tog fart. 
Druvblandningen är 50% Grenache, 20% Mourvedre och 30% Syrah, från vingårdslägena Rayas, La Crau och Barbe dʼAsne i Chateauneuf-du-Pape. Vinstockarna är mellan 50 och 100 år gamla.
Jäsningen äger rum i ståltankar. Hälften av vinet får tillbringa en tid på stora ekfat  och den andra halvan på barriquer, varav 30% nya. Det är runt ett år som vinet får ligga till sig på det här viset.

Det har gott fyra år sedan vi senast drack det här vinet. Vårt omdöme då var att det var "görgott" på ren göteborgska. Klicka på länken så får du du mina tankar.

Idag har vinet börjat få en del mognadstoner. Fortfarande är det väldigt gott. Den ungdomliga frukten har mognat betydligt.
Doften går i en väldigt varm ton. Detta gäller allt från den inledande doften av jord och läder över den mörka frukten och de provensalska örterna till sluttampens oxfond och mörka choklad.

I gommen möts vi initialt av mogna, solvarma björnbär, blåa plommon, mörka lite söta körsbär samt en diskret ton av mogna vildhallon. Vi känner också ett markerat inslag av örter bl a timjan och salvia, en del pinjeskog samt aningens lavendel. Syran är helt OK, trots den varma tonen känns vinet friskt. Snälla tanniner som endast småkrafsar i munhålan. Eftersmaken aningens längre än medel och där återkommer den solvarma frukten och örterna, men nu i sällskap med sötlakrits, mörk choklad och körsbärskärnor.

Visst är det gott och visst har det utvecklats i en ganska så förväntad riktning, men mina smakpreferenser har nog förändrats de senaste tio åren, så jag blir inte lika hänförd över Chateauneuf-du-pape viner längre.
Betyg 4

På SB är det årgång 2018 som gäller till 259 kr. Min flaska inköptes 2014 för 239 kr.

Sammanfattning.
Tre rätt så olika viner även om Bin 28 och Cuvée du Vatican har vissa likheter. Det vinet som samtliga höll som kvällens bästa var Etna Rosso Calderara Sottana. Det var också det dyraste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar