måndag 1 februari 2016

2012 Chateauneuf-du-Pape, Chateau Sixtine

Den här Chateauneufen köpte vi för någon vecka sedan. Vi har lagt ner några flaskor i källaren, men vi var så klart nyfikna på hur den smakar som ung. Vi drog därför korken ur en flaska i fredags.

Producenten Cuvée du Vatican har en anrik historia.
Egendomen om fattar 23 ha vinodlingar och är familjeägd genom familjen Diffonty, vars anor kan spåras till mitten på 1600-talet.
Företagets namn kommer sig av att dom fick en stor beställning på nattvardsvin av påven på 1920-talet.
Jean-Marc Diffonty tog över företaget i början på 1990-talet. En modernisering med nytt vineri, lägre skördeuttag mm tog fart. 

Druvblandningen är 50% Grenache, 20% Mourvedre och 30% Syrah, från vingårdslägena Rayas, La Crau och Barbe dʼAsne i Chateauneuf-du-Pape. Vinstockarna är mellan 50 och 100 år gamla.
Jäsningen äger rum i ståltankar. Hälften av vinet får tillbringa en tid på stora ekfat  och den andra halvan på barriquer, varav 30% nya. Det är runt ett år som vinet får ligga till sig på det här viset.

I doften är det solvarma mörka bär som till en början dominerar. Efter ett tag känns körsbären lite syrliga och nu tillsammans med björnbär och skogshallon. En försiktig ton av örter och kryddor kan vi också omedelbart ta till oss. Efterhand blir dessa alltmer tydligare. Lite grus, rått kött och pinjetrtä noterar vi också, framförallt dag två.
En klart trevlig och tilltalande doft.
I gommen känns vinet ungt och friskt. Precis som i doften är det de solmogna bären vi först noterar: körsbär, skogshallon och mörka plommon. Syran gör att vinet känns ungdomligt samtidigt som det ger vinet dess friskhet och ger vinet en touch av lite rödare bär. Här finns också gott om provencalska örter. Tanninerna är distinkta och inte helt avrundade, vilket ger vinet en ordentlig ryggrad.
Eftersmaken är stor och lång. Frukten är även här i centrum men med gott om örter, lakrits, lite salmiak och en blodig köttbit. Visst finns det ett försiktig inslag från fathanteringen. Något som vi uppskattar och det tillför vinet en extra dimension. Alkoholen (15%) är bra nära helt uppfångad av frukten.

Det här är redan nu "görgott", men vi är ganska säkra på att det har en lång och god framtid med en bra utveckling.
Det ska bli spännande att följa.

Betyg 4+

Vi betalade 299 kr på Systembolaget. Det verkar finnas kvar en del flaskor i några butiker runt våra tre storstadsområden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar