måndag 29 februari 2016

2012 Recioto från Brunelli och Chokladbollar

Vintankar blev i veckan intervjuad om sitt användande av Instagram. En bekants dotter höll på med ett examensarbete om Instagramanvändande i den målgrupp som Vintankar tillhör. Det är väl självklart att man ställer upp och det hela utvecklade sig till en riktigt trevlig pratstund, som tack för hjälpen fick jag en burk med chokladbollar. Receptet hittar du längst ner i dagens inlägg. Hysteriskt goda var dom.
På fredagskvällen hade vi plockat fram en flaska Recioto från en av våra favoritproducenter i Valpolicella.
Kombon Recioto och dessa chokladbollar var precis mitt i prick.

Vinet är gjort på Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 25% och Molinara 5%. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig i ca åtta månader på fat av fransk ek. Slutligen runt sex månader på flaska innan det börjar att säljas.

Det har endast gått två månader sedan vi senast drack den här Recioton. Vad vi skrev då upplevde vi även idag, så inget nytta att rapportera. Vi lägger ett kalkerpapper emellan inläggen.
Det är en stor, ja nästan yppig doftav mörka bär. Främst är det körsbär vi känner, men även skogsbär och blåa plommon. Lite torkad frukt finns där liksom en söt piptobaks ton.  I bakgrunden en blyg viol. Hela tiden med en stor fräschhet i doften.

I munnen är det söta mörka körsbär och torkad frukt som dominerar. Här finns också lite örter, skogsbär och mörk kvalitetschoklad. Visst är sötman påtaglig, men det finns en stor friskhet som ger vinet en underbar karaktär och skapar balans mellan frukten, sötma och syran. Eftersmaken är lång med mer torkad frukt, kakao och en liten lätt bitterhet från körsbärskärnor.

Betyg 4++


Recept för 12 chokladbollar.
Ingredienser
- 12 st färska dadlar
- 2 dl blandade nötter ( går utmärkt med bara cashew nötter)
- 1 msk kokosfett
- 2 msk raw kakao
- 1 msk stark espresso
- kokosflingor

1 Mixa nötterna till ett fint mjöl.
2 Lägg i dadlarna, kokosfett kakaon och kaffet.
3 Mixa tills allt har gått ihop
4 Ta upp och forma 12 st bollar samt rulla dessa i kokos.
5 Kyl bollarna i minst en timma

I kylen håller dom sig bra i upp till en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar