söndag 7 februari 2016

2010 Valpolicella Superiore, Vigneto Sant Urbano, Speri

Vi drack Amarone Vigneto Sant Urbano från Speri för en tid sedan. Vi blev djupt imponerade och skrev en hyllning, som du kan läsa här. Det blir då extra intressant att prova deras Superiore och se hur den presterar. I förra veckan lät vi den göra oss sällskap i dagarna två.

Speri är ett familjeägt företag med traditioner som vinmakare som sträcker sig tillbaks  till det sena 1800-talet. Det har under lång tid funnits ett engagemang om ett hållbart produktionssätt. I och med årgång 2015 är dom också certifierade som organiska odlare.
Sant'Urbano är förmodligen den mest ansedda av familjens vingårdar. Den ligger högt på en vacker soldränkt kulle nästan 300 meter över havet i kommunen Fumane och omfattar 19 hektar lavarika lerjordar. Superioren liksom Amaronen kommer just från den vingården.

Superiore är gjort på druvorna Corvina Veronese (70%), Rondinella (20%),  Molinara (5%) samt 5% diverse andra tillåtna druvor.
Efter skörd får druvorna torka i ca tre veckor (Amaronedruvorna torkas i dryga tre månader).
Vinet får ligga till sig i ca 18 månader på 500 liters ekfat innan det buteljeras.

Det har gått nästan två år sedan vi senast drack det här vinet. Visst har det hänt en hel del på den tiden. Vinet har mognat, öppnat upp sig och blivit mer tillgängligt. Det är helt enkelt i ett underbart drickfönster just nu.

Det doftar av mörka körsbär. Här finns också örter och lite torkad frukt.
I munnen är det de mörka körsbären som dominerar. Precis som i doften finns här lite torkad frukt och en del örter/kryddor. Den mörka frukten har också drag av björnbär och blåa plommon. Syran ger fortfarande vinet en underbar friskhet. Tanninerna är aktiva och på hugget, men har slipats av och vinet känns lite rundare och mjukare. Eftersmaken är lång med kaffe, kakao, mineraler och körsbär i ett härligt avslut.
Det här är en riktigt bra Valpolicella Superiore med frukten på rätt ställe och med en viss stramhet som gör det förträffligt till maten. Vi tycker också att vinet utvecklats i den riktningen vi hoppades på för två år sedan. Vi tror inte det finns så mycket mer utveckling. Å andra sidan  behövs inte det, när det presterar som det gjorde under de två kvällar som vi avnjöt vinet. Vi höjer betyget från 3 till
Betyg 4-

159 kr är priset hos Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar