lördag 20 februari 2016

Äntligen! CL och Amarone. Zlatan och Zenato.

Äntligen utbrister Vintankar. Champions League drog i gång med åttondelsfinalerna i tisdags. För Vintankar är CL-fotbollen intimt förknippade med ett glas amarone. Ni som följt bloggen länge är bekanta med detta, men för ev nytillkomna läsare så är det följande rutiner som gäller.

Vi öppnar en flaska amarone vid 18-tiden på tisdag. Häller upp halva flaskan i två hyfsat stora glas. Alltid Orrefors Difference Primeur. På med korken. Tar fram några hårdostar. Åker på ett spinningpass. Kl 20.45 är vi nyduschade. Dukat framför TV:n. Avspark. Proceduren upprepas på onsdagen.

2011 Amarone, Zenato
Zenato är en av de större producenterna med sina ca 2 miljoner flaskor, varav amarone utgör ca 10 procent. Det hela började 1960, då Sergio Zenato byggde vidare på familjetraditionen och grundade vingården Zenato vid San Benedetto di Lugana vid Gardasjöns sydostligaste hörn. I Valpolicella äger man 30 ha i Sant Ambrogio samt köper druvor från San Pietro in Cariano, Fumane och Illasi.
Två amaronevarianter, ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner.Dom producerar dessutom DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana.
Den här amaronen görs på Corvina till 80% och sedan lika delar Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras vingårdar i Sant Ambrogio. Dom har fått ligga på torkning i tre till fyra månader. Vinet har lagrats i nästan tre år på 300 liter stora ekfat (Slavonska och Franska).
För ett år sedan drack vi årgång 2010. Vad vi tyckte då hittar du här.

Vi har att göra med en mycket ung amarone, trots sina fem år. Till en början är det en diskret och försiktig doft vi nås av. Ju längre tid den får i glaset desto mer dyker det upp. På onsdagen har det blivit fullt tryck i dofterna. Mörka körsbär, en hel del torkad frukt (inte så mycket russin), kakao och en del örter. Det finns också lite mer diskreta nyanser av läder och jord.
I munnen känns vinet väldigt ungt. Till en början är det lite knutet. En rejäl luftning (tre/fyra timmar) är nödvändig. Någon gång i andra halvlek på tisdagen bjuder vinet upp på ett mer inbjudande sätt. Söta, mörka körsbär, torkad frukt med en diskret russinton, örter, mörk choklad och lite försiktiga fat. En bra syra ger vinet en stor friskhet. Vi tycker också att det finns en liten fin stramhet  hos den här amaronen. Detta är något vi uppskattar.
På onsdagen bjuder vinet upp på ett mer omedelbart sätt. Det finns nu ett betydligt bättre tryck i smakerna. Det har gjort vinet gott att  ha fått stå i en halvtom flaska i ett dygn. Friskheten är fortfarande lika bra. Tanninerna lite mer lena. Smakerna mer nyansfulla: Mörka körsbär, mogna björnbär, katrinplommon, torkad frukt och finlemmade örter. Eftersmaken är längre, mer komplex och samtidigt intensivare: mörk choklad, krossade körsbärskärnor, fikon/russin och aningens lakrits samt en kvardröjande fruktsötma. Så förbaskat gott.
Alkoholen (16,5%) kändes inte helt integrerad med frukten under tisdagen. Den kändes betydligt mindre under onsdagen.
Det här är en riktigt bra amarone redan idag, men ge den något år och den når toppen av amaronehöjderna.
Vill du njuta av den idag så glöm inte att lufta den i bortåt fyra timmar.

Betyg 4++

Priset på "Bolaget" är 419 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar