söndag 31 januari 2016

Veckans amarone: 2006 I Castei

Ett amaronesug infann sig mitt i den gångna veckan. Några plusgrader ute. Regn på tvären m a o ett riktigt göteborgsväder. Vi behöver något värmande. Vi längtar till Valpolicella. Ur källaren plockade vi upp den här amaronen från den utmärkta årgången 2006.

Castellani Michele & Figli är ett familjeföretag som grundades i Marano di Valpolicella 1945 av Michele Castellani. Idag leder sonen Sergio verksamheten tillsammans med sin fru och deras tre barn. Man äger 40 ha vinmark i Valpolicella Classico. Produktionen är ca 350 000 flaskor varje år och 90% går på export.

Druvsammansättningen är 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella samt 5 % Molinara. Druvorna har legat på tork runt tre/fyra månader.
Vinet har fått ligga till sig i ett par år på en blandning av små fat (20%) och lite större fat (80%). 

Vi möts av en mogen, lite mörk doft av körsbär, torkad frukt, läder och örter.

I munnen är det de söta mörka körsbären, blåa plommonen, mörka skogsbären och torkade frukten som dominerar. I alla stycken en angenäm smak som tillsammans med en bra syra ger ett mycket välbalanserat och njutbart vin. Sammetslena tanniner. Eftersmaken är mycket lång och här tar den torkade frukten över. Fikon och russin ger den där härliga amaronesötman. Det finns också en viss liten bitterhet som påminner om riktigt mörk choklad.

Jag tror inte på så mycket mer utveckling, men det duger gott som den uppför sig idag.
Det här är en av de bättre amaronevinerna under 300 kr.

 Betyg 4

Vi köpte den här flaskan för ett par år sedan och priset var då 252 kr på Systembolaget. Nu är det årgång 2010 som säljs och priset är 249 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar