söndag 24 januari 2016

2007 Amarone Vigneto Monte Sant Urbano.

I torsdags fick vi ett häftigt sug efter Amarone.  Ur källaren plockade vi fram ännu en 2007:a (dom senaste 2007:or vi druckit kan du läsa om här). Den här vet vi behöver några år på sig för att komma till sin rätt. Vi drack en 2006:a för snart ett år sedan och den var vi lyriska över. Du kan läsa det här.

Producent är familjen Speri. Vineriet grundades 1874 och nu är det den femte generationen som håller på att ta över. Det hela startade med 2 ha vinodlingar i utkanten av byn Pedemonte. Huvudkontoret ligger fortfarande här. Idag förfogar man över 50 ha fördelade på vingårdar i Fumane, San Pietro in Carriano och Negrar. Det är en traditionsrik familj och självklart är det bara egenodlade druvor som används. Dom gör tre varianter av Valpolicella d v s en basvariant, en Ripasso och en Superiore samt en Amarone och en Recioto. En grappa finns också med i deras sortiment.


Druvorna till Amaronen kommer från den 10 ha stora vingården Monte Sant´Urbano i Fumane. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara.
Efter att druvorna skördats får de ligga och torka i ca 100 dagar. Vinet får efter att druvorna pressas ligga i dryga månaden på ståltankar tillsammans med skalen. I mitten på februari separeras skalen och då börjar själva jäsningsproceduren. Den äger rum på 50 hl ekfat. Vinet får sedan vila upp sig först i ca 24 månader på 500 l ekfat (allier) och sedan i 12 månader på 20-40 hl  ektunnor. Slutligen en kortare tid på flaska innan vinet är moget för marknaden.

Dricks Speri för ung (före sex års ålder) kan tanninerna göra att den känns lite småvresig
Årgång 2007 uppträder precis på det viset vi förväntar oss av en Speri. Här finns kraft i frukten, bra syra och trevliga tanniner. Dessa är mer påtagliga och närvarande än i många andra amaroneviner.
Förpackat på ett elegant sätt och väldigt välbalanserat.

Doften är stor och kraftfull med massor av mörka körsbär och skogsbär. Ett tydligt inslag av torkad frukt, dock inte så mycket russin samt lite örter.

I gommen är det ett maffigt vin med ordentligt tryck i smakerna  samtidigt som det har en stor elegans och alla delar väl avvägda mot varandra. Naturligtvis med massor av söta, mörka körsbär i centrum samt lite skogshallon och björnbär i periferin. En bra torkad frukt. Örter och lite kakao noterar vi också. Eftersmaken är riktigt lång och här blir den torkade frukten mer tydlig samtidigt tillkommer en fin kryddblandning, krossade körsbärskärnor, mörk choklad och någon liten ton av espresso.
Det finns en lätt stramhet i vinet som ger Speris Amarone en extra dimension.
Gott så in i bänken. Och tänk jag tror det kan ta ytterligare något steg mot himmelens höjder.

Betyg 5-

På Systembolaget är det årgång 2009 som gäller. Priset är 299 kr. ett väldigt bra pris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar