onsdag 6 januari 2016

Nyårsaftonens röda viner

Huvudrätten på nyår var broderns ansvar. Han hade plockat med sig renfilé från Västerbottens inland.
Grillen plockades fram och renfilén tillreddes på ett sagolikt sätt. Rostade egenodlade rotfrukter fick utgöra sällskap.
Den här kvällen var våra båda familjer samlade. Vi blev elva personer runt bordet.
Brodern bidrog med de två första vinerna. Det tredje vinet, en Barbaresco, var mitt bidrag.

Först ut var ett Bordeauxvin 2006 Chateau La Grave A Pomerol.
Den exakta druvmixen har jag inte fått fram, men egendomen odlar Merlot till 85% och Cabernet Franc till 15%. Ett rimligt antagande blir att det här vinet domineras av Merlot och att det finns en liten skvätt Cabernet Franc i vinet. Våra smakintryck gick i den vägen också.
Vinet har fått ligga till sig i ca 20 månader på franska ekfat varav ca 20% är nya.
I doften är det första vi noterar en mörk dov ton av läder, stall och multnande höstlöv. Faktiskt ganska trevligt. Strax därpå dyker det upp mörk frukt i form av skogsbär, blåa plommon och svarta vinbär. I bakgrunden lite cederträ och tobak.
I munnen återkommer den mörka frukten. De svarta vinbären har blivit tydligare. Efterhand tillkommer mineraler, kaffe, ett trevligt inslag från faten och lite, lite diffusa blommor. Tanninerna finns där och gör sitt jobb, trots att de är tämligen mjuka och avrundade. En bra syra håller friskheten uppe. En viss stramhet finns där, precis som det ska. Ett gott vin!
Betyg 4+
2011 Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio.
85% Nebbiolo och 15% Merlot är druvmixxen. Vinet har fått ett år på stora botti av ek och ytterligare ett år på ståltank. Jag skrev lite om producenten och om årgång 2009 för snart ett år sedan. Du kan läsa det här.

Vi möts av en försiktig doft som präglas av mörka körsbär och lite annan mörk frukt. Här finns också en diskret ton av rosor och en del fatinslag. Trevlig men inget spektakulärt.
Smaken domineras även den av mörka körsbär. Här finns precis som i doften lite annan mörk frukt, men också ett försiktigt inslag av örter, fat och ett nätt liten nyans av torkad frukt. Syran och de tillmötesgående tanninerna ger vinet en behövlig ryggrad. Ett hyfsat matvin i all sin enkelhet, kanske mer lämpad för vardagsmaten än för festmåltider.
Betyg 3+
Den här Barbarescon blev vi förälskade i då vi drack den för dryga året sedan. Vad vi tyckte då plus lite info om producenten hittar du här.
Visst är det här kvällens vin. Så läckert, smakrikt, välbalanserat och matanpassat dvs som gjort för renfilé!!

I doften hittar vi körsbär av det lite ljusare slaget, men här finns också en dovare ton i form av läder, stall och kompostjord. Efter en stund dansar en liten bukett av rosor och viol in. Så nyfiken man blir.
Vi tar en klunk och låter vinet virvla runt i gommen någon sekund. Munhålan fylls av en mängd smaker, men vi konstaterar omgående den fina syran och den friskhet vinet har. Det finns en slankhet och en lättsam stramhet, det senare pga tanninerna som är vitala, lagom aktiva och avrundade i kanterna. Visst känns dom men med en klassig, aristokratisk elegans.
Smakerna då? Röda bär, kryddor/örter, blommor och rökta charkuterier. Lång eftersmak. Det här är tusan så gott. Ett vin som hör hemma en Nyårskväll.
Betyg 5-

Vår flaska är inhandlad hos Cibi e Vini Priset är 295 DKK
Jag såg på Instagram att Fabio drack en 2005:a den här kvällen.
Vi köper fler flaskor nästa gång vi är i Köpenhamn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar