måndag 11 januari 2016

Masi Costasera Contemporary Art 2.0.

Hösten 2013 lanserade den stora vinfirman Masi Costasera Contemporary Art Projekt.
Projektet innebär att att Masi vartannat år ger en internationell erkänd och samtida konstnär, i ett av de länder där deras viner är extra uppskattade, uppdraget att att skapa ett konstverk. Det görs sedan en etikett, med konstverket som förlaga, som pryder en Masi Amarone Costasera av lite äldre årgång.
Den konstnär som bidragit med ett verk ska också nominera en ung stipendiat från det egna landet, som får chansen att i Italien förkovra sig inom sitt område.

Först ut blev den svenske konstnären Ernst Billgren.
Etiketten kom att finnas på en begränsad upplaga av Masi Costasera Amarone av årgång 1998. Vinet kostade 500 kr då det lanserades 2013.
Under våren 2014 utsågs Björn Krogvig, som då studerade på Konstfack i Stockholm, till stipendiat och fick tillbringa ett par veckor vid den klassiska glasstudion Berengo i Milano. 



Hösten 2015 var det så dags att utse konstnär nummer två. Det blev Maya von Moos från Schweiz. Hon är bl a känd för sina datoranimationer i 3D

Etiketten kom att pryda en begränsad upplaga av Costasera Amarone årgång 1999. Priset blev nu 795 kr flaskan.

Hur har då vinerna varit? Vi kan konstatera att Costasera Amarone är ett vin som kan lagras under lång tid och behålla sin fräschhet, frukt och struktur. Det åldras med värdighet.
Då vi för två år sedan drack årgång 1998 (den första Contemporary Art) var vi måttligt imponerade.
Du hittar våra intryck här.

Vi är ju amaronenördar, så vi köpte så klart även den senaste upplagan av Contemporary Art dvs årgång 1999. Vi köper vin för att dricka inte för att samla, så frågan var väl egentligen hur lång tid ska det gå innan vi drar korken. En knapp månad visade det sig. På trettondagen drog vi korken och provade det under två dagar.

Det är ju alltid fascinerande med viner som har några år på nacken. Hur har de utvecklas, vart tar frukten vägen, friskheten mm. Med erfarenheterna för två år sedan så var väl mina förväntningar inte skyhöga, men årgång 1999 levererar.

Det doftar amarone lång väg: mörka körsbär, torkad frukt, kakao och någon liten dovare ton kanske läder.
I munnen får vi en underbar dryck. Mogen, men ändå frisk. Ljuvliga söta, mörka körsbär. Den torkade frukten breder verkligen ut sig. Russinen är påtagliga men även fikon, dadlar och katrinplommon. Lite lättsamma örter. Solmogna björnbär.
Alldeles sammetslena tanniner, men dom finns där och markera på ett tydligt sätt.
Eftersmaken är amaronelång och frukten får sällskapa med mörk kvalitetschoklad. Den där lilla bitterheten finns där precis som den ska. Rakt igenom har vinet behållit sin friskhet.

Ånyo visar Amarone Costasera att den tål lagring, lång lagring. Mognar och djupnar. Den som ligger på flaskor från 1990-talet kan vara lugn. De åldras med värdighet.

Betyg 4+



Priset på Systembolaget är 795 kr. Den finns i beställningssortimentet med varunr 75319.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar