torsdag 14 januari 2016

Cabernet Franc från Eugenio Rosi

Under julhelgen blev det lite olika viner. Ett av dom som gjorde starkast intryck var en Cabernet Franc från Eugenio Rosi. Inte är vi förvånande, då vi druckit det här vinet tidigare och varje gång konstaterat att det här är ett tusan till vin.
Ingvar på bloggen Billigt Vin har skrivit ett mycket intressant inlägg om ett besök hos producenten Eugenio Rosi.
Det här är deras toppvin. Ekologisk odling har dom tillämpat i ett decennium eller drygt så. Vi befinner oss i Trentino i Vallagarina-området, någon mil nordost om Gardasjön.

Vinet är gjort på Cabernet Franc till 100%. Det görs alltid på en blandning från tre olika årgångar. Den här flaskan är gjord på årgångarna 2009-2010-2011

Vi möts av en angenäm doft, där de mörka bären (bl a svarta vinbär) står i centrum. Lite undertoner av cederträ, läder och blyerts.

I munnen är det ett vin med en ordentligt mörk frukt som bas. De svarta vinbären från doften återkommer men sällskapar nu med blåbär och körsbär. Vi noterar även tydliga blåa plommon. Ett litet elegant inslag av finmalda örter och så aningens lakrits. Vinet har en förträfflig friskhet. Tanninerna tar emellanåt ordentliga tag, men utan att det blir i överkant. Det här är ju bara så gott.!!

Betyg 4+

Vi köpte vinet för 285 DKK hos Cibi e Vini i Köpenhamn.
Naturligtvis fyller vi på vid nästa Köpenhamnsbesök. Vad jag förstår så är det nu 2010-2011-2012 som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar