lördag 30 januari 2016

En Cava och en Champagne

Förra lördagen var vi hos våra goda vänner LM och G. Traditionen bjuder att vi börjar med lite mousserande drycker och tilltugg i deras mycket trevligt inredda vinkällare.
Det blev en Cava och en Champagne som fick bli starten på kvällens övningar

2006 Gramona III Lustros Gran Reserva
Gramona är en av de klassiska Cavaproducenterna och med en historia som är en bit över 130 år gammal. Idag är det den femte generationen Gramona som har ansvaret för produktionen. Man äger egna vingårdar, men man får också druvor från några långtidskontrakterade vingårdar. Huvudkontoret ligger ett par mil nordväst om Barcelona. Vingårdar har dom i La Plana, Mas Escorpi, El Serralet och La Solana. Dom har tillämpat organisk/biologiska odlingsmetoder och har även på senare år gått över till biodynamiska principer. Om dom är certifierade eller inte har jag haft svårt att utröna.

III Lustros är gjort på druvorna  Xarel-lo (75%) och Macabeo (25%). Dessa kommer från en vingård i La Plana, där 4 ha Xarel-lo odlas och en ha med Macabeo.
Vinet tillbringar dryga sex år på flaska innan det är redo för marknaden.

I den friska doften hittar vi gul frukt som äpplen, plommon och nektariner. Här finns också lite mineraler, nybakat bröd och aningens ljusa päron.

I munnen är det ett torrt och friskt mousserat vin. Ambitionen är att vara champagnelik och det lyckas man riktigt hyggligt med. Det här är den bästa Cava jag druckit.

Vi känner smaken av en fin citrus kompott (mandariner, lime, lite grapefrukt). Syran ger friskhet och drar mot röda äpplen.
Här finns också lite nötter, en skir ton av sommarblommor, en lätt brödighet och lite örter. I eftersmaken finns en trevlig ton av mineraler och lite toffekola.
Ja, faktiskt en riktigt komplex, lite lätt krämig och välsmakande Cava.
Betyg 4
Champagne Brut Legras & Haas.
I den lilla byn Chouilly, någon mil öster om Epernay, hittar vi Legras & Haas. Ett riktigt familjeföretag med pappa Francois i spetsen, den tyskfödda mamman Birgitte och de tre sönerna Rémi, Olivier och Jérome är samtliga involverade i allt från vingårdsarbetet till exporten. Familjen förfogar över 14 ha i Chouilly samt en liten vingård i Ay, där de odlar Pinot Noir till Cuvée Prestige.
Man använder endast ståltankar i sin tillverkning.

Jag har tidigare skrivit om Millésime 2002Blanc de Blancs Grand Cru och deras Rosé.
Ikväll är det deras Brut vi dricker. Den är gjord på druvan Chardonnay till 100%.

Vi möts av en frisk doft, där citrus, äpplen och mineraler dominerar intrycken. En försiktig ton av nybakat bröd kan vi också notera.

En torr och frisk champagne som är både välsmakande och lättdrucken. Här finns en härlig krispighet och en trevlig mousse. I munnen är det smaken av rödgula äpplen och citrus som dominerar. Det finns också toner av mandlar, bröd, mineraler och aningens vitpeppar. I den medellånga eftersmaken dyker det upp lite blodgrape.
En väldigt trevlig dryck. Flaskan tar slut i ett nafs.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar