fredag 8 januari 2016

Pasta Bottarga och Soave

Dagen före nyåraftonen var det dotterns pojkvän (från Sardinien) som ansvarade för matlagningen. Vi serverades en fantastisk pastarätt, som är lite av en specialitet från Sardinien.

För det första ska det inte vara vilken pasta som helst. Det ska vara pasta Linguini. Lite enkelt och kanske ärevördigt uttryckt så är det en platt spagetti. Såsen innehåller så klart en hel del körsbärstomater, vitlök, rivet apelsinskal, en skvätt vitt vin kanske något mer som jag glömt. Walter förgyllde rätten med hjärtmusslor. Över det hela så rivs Bottarga på samma sätt som man annars river parmesan. Bottarga är rom från Muggine (grey mullet) som är rökt och har torkats. Den ger en läcker fisksmak åt anrättningen.
Ur källaren plockar jag upp vår sista flaska soave från systrarna Suavia. På förra årets vinresa med Club Amarone hade vi avslutningsvis en provning av deras viner under en lunch vid Gardasjön. Du kan läsa om den här.

30 000 flaskor gör dom av det här vinet, som till 100% är gjord på druvan Garganega. Det jäses på stålfat och får vila upp sig i femton månader på stålfat innan det buteljeras. Ingen ek här inte!

I doften hittar vi en trevlig citrusblandning, lite gula stenfrukter och sommarblommor

Ett torrt vin med en trevlig friskhet. Den första smaken vi noterar är citrusen tillsammans med gul/röda äpplen Vi hittar även lite persika, aprikos och ordentligt med mineraler från vulkanjorden där druvorna vuxit. Syran ger den där härliga friskheten, utan att bli det minsta vass. I eftersmaken finns ett tesked honung samt lite grapefrukt och aningens sälta.
Gott! Läcket! Elegant!

Betyg 4

I beställningssortimentet finns årgång 2013 till priset 202 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar