söndag 17 januari 2016

2008 Granato Foradori

Det var länge sedan vi drack en Teroldego. Vi har endast kvar en flaska på den druvan i källaren, men inte vilken som helst. Ett vin från drottningen av Teroldego, Elisabeth Foradori. Därtill en av de bästa Teroldegoviner vi smakat.
Några mil nästan rakt norrut från Gardasjöns nordspets hittar vi Elisabeth Foradori och hennes vingårdar. Certifierad som producent av ekologiska viner.

Druvorna till Granato kommer från tre vingårdar utanför Mezzolombardo: Vignai, Cesura och Regin
Det görs årligen runt 20 000 flaskor av Granato. Vinet har legat 15 månader på fat av ek.

Vi nås av en försiktig, frisk och sval doft, där körsbär och lite skogsbär utgör huvudingredienserna. I bakgrunden finns ett visst floralt inslag. Vi känner också ett lätt anslag av våt jord och aningens örter. En trevlig doft.


I gommen känns vinet slankt och där finns en viss stramhet. Dock upplever vi vinet mindre stramt än vad vi gjorde för två år sedan, då vi senast drack det.
Ett väldigt gott vin som utstrålar klass och elegans. Till en början är det de röda bären som dominerar, men det finns också en försiktig ton av lite mörkare frukt. En behagfull syra ger vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där, men har avrundats en hel del sedan vårt senaste möte. Eftersmaken är av den medellånga sorten och här anar vi oss till såväl en lätt ton av viol som några små nypor örter.

Betyg 4+

Vi köpte vinet hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 325 DKK.

Utbudet av viner på druvan Teroldego hos Systembolaget är ytterst magert, endast två viner i beställningssortimentet. Det får bli en Teroldegojakt nästa gång vi besöker Köpenhamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar