måndag 18 januari 2016

2010 Etna Rosso, Tenuta Delle Terre Nere

Den gångna veckans mitt-i-veckan vin blev en sicilianare. Vår sista av årgången 2010. Vad vi tyckt om tidigare flaskor kan du  läsa om härhär och här. Precis som tidigare så  levererar vinet en trivsam upplevelse. Det vete katten om detta inte är den bästa flaskan. Väldigt ofta blir det så att den sista är den bästa. Vi har dock ett par flaskor från årgång 2013 i källaren, som vi ännu inte testat. Det kan vara dags att göra så.
Ett vin gjort på druvorna Nerello Mascalese (95%) och Nerello Cappuccio (5%). Druvorna kommer från vingårdar i Castiglione di Sicilia och Randazzo. Vi är på Siciliens nordöstra hörn d v s Etnas nordsluttningar.

Färgen är transparent, men den tegelröda färgen har också fått ett litet inslag av en något brunare ton.

En lättsam doft av röda bär: hallon, jordgubbar och lingon kan vi omedelbart pricka av liksom det tydliga inslaget av örter och mineraler. Lite knallpulverpistol.

I munnen är det friskt, lite slankt och med en viss stramhet. De röda bären från doften återkommer, men nu i en lite syrligare variant. Det senare är nog den behagliga, friska och välkalibrerade syrans förtjänst. Örter och mineraler finns det rejäla omgångar av. Tanninerna finns där. Biter eller smånafsar så behagligt i gommen. Dock är de avrundade i kanterna och mjukare än tidigare gånger vi druckit av det här vinet.
I den medellånga eftersmaken blir örter och de vulkaniska mineralerna än mer påtagliga. Liten trivsam rökighet noteras också.
Visst tusan är det här gott. Gör sig synnerligen bra till enklare köttgrytor eller korvrätter.

Betyg 4

Vi köpte fyra flaskor på Systembolaget av årgången 2010 för 129 kr. Vi kan nu sammanfatta det som ett riktigt bra köp. Ett bra vin för en ytterst rimlig penning.
Nu är priset 139 kr på Systembolaget för årgång 2014. Det ryktas att årgången 2014 ska vara något extra. Naturligtvis köper vi ett par flaskor och återkommer när första flaskan är provad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar