onsdag 13 januari 2016

2012 Pinot Noir II, Von Winning

Forumet Fine wines (gratis medlemsskap) har sedan ett år tillbaks något man kallar Låt oss dela en pava över nätet. En av forumets medlemmar väljer en flaska, som intresserade medlemmar också införskaffar. Den som vill lämnar sedan en recension om vinet. I december var det en Pinot Noir från den tyske producenten Von Winning.
Vineriet grundades någon gång i mitten på 1800-talet och bar då namnet Dr. Deinhard. Egendomen köptes vid det senaste milleniumskiftet av Achim Niederberger och 2008 ändrades namnet till Von Winning. Geografiskt befinner vi oss i Pfalz i den sydvästra delen av Tyskland några mil söder om Frankfurt am Mein. Idag omfattar vingården 50 ha, varav ca 80% är riesling. Det är också för sina Rieslingviner dom fått mest utmärkelser.

I december släppte Von Winning en Pinot Noir på Systembolaget.

Doften är mycket diskret till en början. Den behöver en tid i glaset för att komma till sin rätt, så efter ett tag är det en tämligen typisk pinotdoft som når oss. Här finns röda bär och en ordentlig omgång kryddor samt en hel del rostade fat.

Smaken går lite i samma stil. Visst finns det en ordentlig och bra syra. Detsamma kan man säga om tanninerna. Och visst känns faten och eken, men jag är tålig så detta stör mig inte nämnvärt.
De trevliga röda bären uppskattar jag dvs hallon, körsbär och lingon. De finstämda kryddorna sitter som de ska. Allt känns bra fram till eftersmaken, då det dyker upp en beska som drar mot grön paprika. Aj vad synd!
Kanske kan beskan försvinna med tiden, men jag chansar inte och förblir nöjd med den flaska jag druckit.

Betyg 3+

Vinet kostar 239 kr och finns i ett flertal av Systembolagets butiker runt om i landet.

2 kommentarer:

 1. Trevligt att läsa din blogg och i synnerhet när du refererar till Sveriges bästa vinforum och våra aktiviteter!

  /Mattias S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattias!
   All cred till den som förtjänar det. Vilket Finewines gör.
   Roligt att du läser bloggen och lika roligt att du
   tycker det är trevligt.
   Dock är det svårt att få tiden att räcka till (även för en halvtidspensionär) att vara aktiv på alla forum: Finewines, amaroneguiden, FB, Instagram och JC:s Vintankar. Det blir en del kopierande ibland.

   Radera