söndag 14 september 2025

2019 Cursalet från Gillardi

Vi fortsätter med vårt Dolcetto-projekt. Jag fick på försommaren mail från en vinimportör, som tyckte jag borde prova två Dolcettoviner som han importerar. Sagt och gjort jag knappade in en beställning på SB:s hemsida. Kort därefter hämtade jag ut mina flaskor på mitt lokala Systembolag. I går var det dags för att prova den första. 

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

Azienda Agricola Gillardi (det fullständiga namnet) är ett familjeföretag. Det hela tog sin början 1890, då Giovanni Battista flyttade från Piemonte till Provence och startade en vinhandel. Några år senare återvände han till Langhe och började odla druvan Dolcetto. 1923 räknar familjen Gillardi som den egentliga starten då sonen Giacomo köpte vingården Cascina Corsaletto i Farigliano (ca 60 km söder om Turin).och började odla Dolcetto, men det dröjde fram till 1980 innan de buteljerade vin under egen etikett. De har också några vinfält i Barolo och La Morra för produktion av Barolo
Idag är det Elena och fadern Giacolino som förvaltar vingården och dess historia.
Två Barolo och två Dolcetto är deras "historiska viner", men sedan några år tillbaka odlar dom även Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Vingården sköts enligt ekologiska principer utan att vara certifierad.

Vi dricker den här kvällen deras "Cursalet" som till 100% är gjord på druvan Dolcetto, som vuxit på vinrankor med en ålder på dryga 85 år. Vinfältet är på knappt 2 ha och jordmånen är en kalkrik lera.
Druvorna skördas för hand, pressas varsamt och får jäsa på en blandning av stål- och cementfat. Vinet får sedan vila upp sig i ca 11 månader på dessa stål- och cementfat innan det buteljeras.
De gör mellan 9000 och 11000 flaskor av denna Dolcetto.

Färgen går i en granatäppelröd nyans med några violetta stråk.

Doften inleder med lite höstlöv och läder, men efter en kort stund i glasen är det den mörka frukten som dominerar. Här fins också inslag av nypon, kryddor, krossat stengrus samt någon ros och viol. En mycket trevlig och angenäm doft.

Detta är en riktigt god Dolcetto. Vi faller direkt för den. Årgång 2019 är i ett underbart drickfönster just nu. Kommer säkert föbli så i ett par år, men tveksamt om den kommer att utvecklas så mycket mer. 
Ett friskt och rätt så slankt vin. De mörka bären dominerar smakintrycken: björnbär, blåbär, plommon, mörka körsbär och några hallon. Här finns också lite örter och en fin kryddighet. En fin och bra syra som tillsammans med de fogliga tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är medellång där den mörka frukten och de finstämda kryddorna dominerar. alldeles i avslutet anar vi en violpastill. Så läckert!
Betyg 4
Vi betalade 259 kr på SB. De flesta Dolcetto brukar ligga runt tvåhundringen, men jag lägger gärna till ett par tior för att få Cursalet i årgång 2019.
Av SB:s hemsida verkar det som de endast levererar till Halland och Västra Götaland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar