Vi hade finbesök i Göteborg för dryga månaden sedan. Vinimportörerna
Budbreak och
Skoogs Vinhandel hade ordnat med sortimentsprovning på Bar La Lune i Göteborg. Så klart var det ett måste med ett besök. Skoogs Vinhandel var en ny bekantskap medan Gabriel Enning (f d Bristly) har jag träffat ett par gånger tidigare och handlat en hel del av (via Systembolaget).
Det har gått några år sedan jag senast träffade Gabriel, så det var lite extra kul att återigen stöta på varandra. Mycket har hänt sedan dess. Sommaren 2020 bildade Gabriel tillsammans med Petter firman Budbreak och till sin hjälp har dom också Nicolai Breschi.
Girolamo Russo.
Det var den här producenten som öppnade upp mina ögon för Etna Rosso-viner och druvan Nerello Mascalese. Minns jag rätt var det i början på 2012 som Gabriel mailade att nu hade dom en Etna-producent vars viner var högklassiska. Jag högg direkt och sedan dess fyller jag på med varje ny årgång. Instegsvinet à Rina måste vara ett av SB:s mest prisvärda viner för sina 219 kr.
à Rina i årgång 2020 bjuder på sedvanlig charm. Friskt, läckra röda bär, örter, etnamineraler, rosor, fin syra och härliga småbitande tanniner. Just nu verkar det slutsålt. Årgång 2021 är nog snart på ingång och då gäller det vara snabb på tangenterna. 219 kr på SB. Ja där får en mycket vin för pengarna.
Feudo di Mezzo 2018 har mycket gemensamt med à Rina, men är lite mer komplext. Dofter och smaker har djupnat. Ett strålande vin helt enkelt! Visst det kostar 521kr. Mycket pengar så klart, men fasligt gott är det.
Deras Rosato är i mitt tycke ett av de bättre roséviner jag druckit.
Barolo och Barbera från Elio Sandri.
Den här producenten introducerade Gabriel för oss 2016 och vi föll pladask. Sanslöst goda viner tyckte vi då. Du som vill veta mer om producenten
kan läsa på den här länken och
även här.
Druvorna till Barberan kommer från vinrankor som är bortåt 60-70 år gamla och planterade på en jordplätt i bästa nebbiolo-läge. Det är en lågavkastande barberaklon med små smakrika druvor. Vinifiering startar med en lång maceration på ståltank, där också jäsningen äger rum medelst naturlig jäst. Vinet får ligga till sig i åtta månader på stora botti av slavonsk ek och därefter ca 6 månader på flaska innan anses moget för marknaden.Barberan känns ung och samtidigt lovar den mycket inför framtiden. Redan idag bjuder den på en fin mörk frukt, några instick av lite rödare bär, några nypor örter, mineraler (grus), aningens rosor och lite kakao. God idag, men ge den något år och den växlar upp rejält. Tror jag.
Nebbiolodruvorna till Barolon kommer från ett vinfält med gamla vinstockar. Lång maceration och jäsning(naturlig jäst) på ståltankar och sedan bortåt två på stor fat av slavonsk ek.
En ung Barolo som kommer att växa mycket med några år i källaren. En vända i karaffen så bjuder den redan nu på en del trevligheter: Inledningsvis lite läder, sedan är det friska körsbär, tranbär och nypon. Vi kan även känna någon nypa peppar, en lätt touch av rosor och en viss stenig mineralitet. Ordentlig syra och stadiga tanniner. Gott!!
Gheppio.
Det här är ett projekt som jag tycker är mycket spännande och som också visar Petters och Gabriels stora och djupa intresse för genuina viner. Dom kontaktade kooperativet i Barolo (Terre del Barolo) för att efterhöra deras intresse av att ta fram några viner. Tre krav ställdes
- Vinerna ska vara av toppklass
- Vinerna ska vara 100% spårbara till de odlare som bidragit med druvorna.
- Odlarna ska ha skäligt betalt för sina druvor.
Efter lite diskussioner med chefsvinmakaren hos Terre del Barolo startade projektet med två viner (Langhe Nebbiolo och Barbera). Idag är det fem viner som ingår. Förutom de två ursprungliga så ingår även en Dolcetto, en Barolo samt ett vitt vin på druvan Arneis. Du som är intresserad kan läsa om projektet och de fem olika vinerna på Budbreaks hemsida
I Piemonte är det vanligt med djur på etiketten. På Gheppios viner är det jaktfalken. Ett enkelt val då Gabriels farfar var ornitolog och jaktfalken hans favorit. Den är ju dessutom vanligt förekommande i Piemonte. Petter har målat bilden.
Jag gjorde ett snabb test av vinerna och visst är det så att det smakade mera. Mycket mera!! Barolon kostar 275 kr och de andra strax under 150 kr. Här kan vi verkligen tala om att en får mycket vin för pengarna. Så klart har jag lagt en beställning på alla fem viner som ingår i Gheppio-serien. Nu väntar jag bara på ett pling från SB och därefter dyker den upp på bloggen.
Sandro Fay.
Det är snart fem år sedan jag för första gången stiftade bekantskap med den här producenten. Det resulterade i
det här blogginlägget.
I Valtellina, som dom här vinerna kommer ifrån, har druvan Nebbiolo namnet Chiavennasca. Båda vinerna är gjorda på den här druvan. Mycket av tillverkningen är lika dan. Båda får jäsa på ståltank och de får sedan tillbringa runt 12 månader på ekfat. För Ca Morei är det på 500-liters barriquer varav 20% är nya och för Costa Bassa är det lite större ekfat. Den stora skillnaden är att Ca Morei kommer från ett enda vinfält på 550 m ö h och det görs endast 8000 flaskor medan Costa Bassa kommer från ett antal olika vinfält belägna på 450 m ö h eller lägre.
Två väldigt goda och trevliga viner, där Ca Morei är lite mer komplex i smaken, känns lite elegantare och har ett något större djup. Ca Morei kostar 350 kr medan Costa Bassa kostar 201 kr.
Vid en sortimentsprovning är det svårt att hinna testa allt. Jag valde att titta lite närmare på Budbreaks Piemonteviner.
2020 Dolcetto D´Alba från Giuseppe Mascarello.
En sanslöst god Dolcetto från vingårdsplotten Bricco Mirasole i Castiglione Falletto. De avstjälkade druvorna jäser på ståltank, där vinet får ligga till sig några månader. Härliga körsbär (bigarråer), liten delikat bitter ton av körsbärskärnor, aningens mynta och unset viol och mineral (stenig). Bra syra och smånafsande tanniner.
Barbera och Langhe Nebbiolo, Alberto Voerzio. Båda från 2020.
Ett relativt ungt företag i La Morra med 6 ha vinfält bl a i La Serra. Ekologiska odlingar. Spontanjäsning. Både Barbera och Langhe Nebbiolo har fått jäsa på stålfat och sedan fått tillbringa runt 12 månader på begagnade ekfat och därefter 8 månader på ståltank innan de buteljeras. Ingen filtrering.
Barberan är ung och med en fin friskhet med röda bär, plommon, syrliga körsbär och någon nypa örter som främsta markörer. Trevlig syra och trivsamma, inte alltför närgångna, tanniner. Gott!
Langhe Nebbiolo-vinet känns väldigt ungt och har en härlig friskhet. Det bjuder redan nu på en trevlig röd-blå frukt, lite peppar, örter, violer och rosor. Bra syra och ganska så stadiga tanniner. Jag tror det kommer utvecklas fint det närmaste året.
2018 Barolo Perno, Paolo Giordano.
Ett nytt spännande äventyr har startat. . Det var Paolos hustrus förfäder som köpte dessa vinfält (3,5 ha) i Perno, Monforte d´Alba år1939. Dessa har mer eller mindre varit övergivna sedan 1994, men nu har Paolo startat igång en verksamhet under eget namn. I dag gör han Langhe Nebbiolo (3320 fl) och Barolo Perno (1264 fl). 2018 är Paolos första årgång. Det är denna vi får prova.
Den har fått tillbringa runt 24 månader på 24-hl stora ekfat och sedan ytterligare 12 månader på flaska innan den släppts ut på marknaden. En mycket ung Barolo, som lovar väldigt mycket. Den förvånar lite med att vara riktigt tillgänglig redan nu. Doften är lite diskret med röda bär, några örter, rosor och aningens krossad sten. I munnen noterar vi ljusa körsbär, syrliga jordgubbar, några tranbär, ett par små nypor örter och kryddor samt aningens violer. Bra syra och med stadiga tanniner. Även om det här unga vinet är förvånansvärt tillgänglig redan nu, så tror jag at ett par år i ryggläge i källaren gör att det kommer växla upp rejält.
Skoogs Vinhandel.
En för mig helt ny bekantskap. Ja, jag hade faktiskt aldrig hört talas om dom förrän den här provningen i början på februari. Du kan läsa på
hemsidan om deras concept. Deras
Vinlista innehåller många spännande viner. En hel del viner kan köpas genom deras
Privatimport.
Traversa (se bild ovan).
En liten ekologisk producent på en av kullarna utanför Neive. Jag provar deras Barbareso Starderi från 2015 och 2018. Detta är en Barbaresco i en rustikare stil med en hel del röda bär i såväl doft som smak. Här finns en god portion rosor och violer liksom en del örter. Årgång 2015 känns hyfsat drickklar nu medan 2018 låter jag gärna få något år eller två i källaren.
Jag provade även deras Barbera d´Alba Burdinota från 2019. Riktigt god. Den känns ganska så drickklar, men klarar så klar ett antal i källaren också. Här blandas röda och mörka bär till en härlig fruktkompott. Lite örter, någon krydda och en väldigt bra och hyfsat stor syra. Tanninerna finns där, men är mycket inställsamma.
Domaine Overnoy-Crinquand i Arbois-Pupillin (Jura)
Ett familjeföretag där Mikael Crinquand är tredje generationens vinmakare. Dom har alltid brukat de 5,5 ha de äger ekologiskt och är nu även certifierade för detta.
Vinodlingarna, som ligger helt inom Pupillins gränser, ligger på de branta sluttningarna inom området som kallas ”La Bidode”. Vinodlingarna är planterade med en blandning av de klassiska sorterna från Jura: två hektar Ploussard, en hektar Trousseau, en hektar Savagnin och en och en halv hektar Chardonnay. All skörd görs för hand. Vinifieringen är traditionell vilket ger vinerna det uttalade och unika uttrycket av Juras terroir. På senare årgångar har buteljeringen svängt mer och mer åt upptoppade viner på Chardonnay och Savagnin, ouillé.
Ploussard eller Poulsard samma druva fast lite olika vad den kallas för. Vi prövar årgång 2020. Ungt, friskt, slankt med en fin samling röda bär med hyfsat stora nypor örter och kryddor. Riktigt gott.
Trousseau 2018. Även detta ett rätt så slankt vin med en fin friskhet. Röda bär, kanel, viss blommighet, härlig syra och lite mer tanninrik än Ploussard. Gott!
Två trevliga Jura-viner som jag mer än gärna dricker igen.
Domaine de Montbourgeau.
Ännu en producent från Jura. Nu från byn L´Etoile belägen några mil öder om Arbois.
Gården består av cirka åtta hektar, planterad med framförallt Chardonnay och Savagnin och mindre områden av Trosseau och Poulsard.
L´Etoile från 2019 är ett vin gjort på Chardonnay och vissa år med en liten slatt Savagnin. Gula och gröna äpplen, gott om mineraler såsom krita, salt och sten, gräs, någon liten örtighet samt unset ingefära. En trevlig syra finns där också.
L´Etoile Savagnin 2018 är ett vin gjort uteslutande på druvan Savagnin. Vi känner citrus, päron, gröna äpplen, liten fin örtighet och härlig syra.
Två trevliga viner, som jag gärna dricker igen och framförallt vill lära känna lite mer.
Domaine de Beudon.
Vi förflyttar oss till området Valais i södra Schweiz. Högt belägna vingårdar och biodynamiska odlingar. Du som vill veta mer om producenten och deras viner
kan läsa det här.
Gamay 2012 är precis som namnet säger ett vin till 100% gjort på druvan Gamay. Det har fått jäsa på ståltankar och buteljeras tämligen omgående. Ofiltrerat. Det här är ett vin med dryga 10 år på nacken. Ett moget vin med en bra friskhet. Syrliga jordgubbar, friska körsbär, svartpeppar, aningens lakrits och finstämda tanniner. Vi gillar det här.
Pinot Noir 2017 Bra friskhet, där körsbär, kryddor och inte minst rosor dominerar intrycken. Gott!!