torsdag 31 mars 2011

Rom del 4 (den sista)

Det är måndag. Imorgon åker vi hem. Dottern har ont i kroppen(ryggen), snuvig och huvudvärk.
Hon tillbringar hela dagen på sitt rum. Hustrun, sonen och jag själv gör ett besök på Forum Romanum.
Vägen dit har vi hamnat på en oerhört trafikerad gata, men vi söker oss in i gränderna.  Vi har fortfarande fint väder och hittar en uteservering med plats i vårsolen, där vi kan avnjuta förmiddagskaffe.
Efter besöket på FR är det dags för lunch, det blir min första pizza. Tunn  och frasig är den och inte helt min stil, så namnet på pizzerian lägger jag inte på minnet. Vi dricker en Valpolicella:
Tommasi Viticolteri Valpolicella 2010.
Det är den första 2010:an från Valpolocella som vi smakat.
Det här vinet är gjort på 60% Corvina Verones, 30% Rondinella och 10% Molinara.
 Färgen är åt det lättare röda. Svag doft av röda bär. Smaken har toner av röda bär,körsbär och svag örtig ton. Ett lättdrucket vin som inte sätter några djupare spår, men fungerar väl till våra pizzor.
Betyg 2+

På kvällen har dottern piggnat till såpass att hon följer med ut för att få sig en bit mat, denna vår sista kväll i Rom. Vi bokade bord i lördags på Osteria del Pegno. Tur var detta, för det var fullt trots att det var måndagkväll. Vi började med en tallrik bestående av skinka, hjort och gås. Fantastiskt! Sonen och jag åt en lammrätt som var magiskt god. Hustrun åt en saltimbocca och dottern en kycklingrätt. Resans bästa mat.
Ägaren rekomenderade husets vin som visade sig vara ett sicilianskt vin.
 Nero d´Avola. Trinacria 2007. 100% Nero d´Avola.
Ett tämligen enkelt vin. Färgen är djupröd. Doften är svagt bärig(mörka körsbär), lite blommig och i bakgrunden lite kryddig. Smaken: här kan kännas lite plommon, körsbär(mörka), kryddor och lakrits.
Det är inget fel på vinet. Det är enkelt och rätt gott, men vår mat krävde ett kraftigare, smakrikare och mer komplext vin. På notan står det 4.5 euro. Tittar man bara på priset så är väl detta så gott som ett fyndpris, men vi var ute efter något mer.
I väntan på desserten bjuds vi på italiensk sockerkaka modell större. God!
Jag tar en grappa till kaffet och sonen och hustrun tar en limoncello (inte sötsliskiga varianten utan en med lite sting i).
Vi har ätit 2 förrätter, 4 huvudrätter, 2 desserter, vin,öl, kaffe,grappa och för detta betalar vi 148 euro.
Billigt och högklassig mat. Besök detta ställe men boka bord!

Trötta och nöjda med sista kvällen tillsammans!

På tisdagen besöker sonen, hustrun och jag " Basilica  S Pietro". Lika magiskt som för 11 år sedan.
Dottern är så pass att hon kan arbeta på sin praktikplats.

Lite shopping hinns med innan vi äter en sista pastalunch på Mamas. En enkel lunch restaurant inte så långt från Petersplatsen och Vatikanen. Maten är god och pastan så klart perfekt tillagad. Ett sista glasvin till maten blir det. Casale del Giglio är producenten ( se Rom del 2) fast nu är druvan syrah. Vinet är gjort på 100% syrah.
Vinet har en djupröd färg med en ton av violet mot glaskanten. Doften är lite pepprig med toner av körsbär och blåbär. Smaken har fin frukt, lite örtig och tämligen lång. Tanninerna finns där och ackompanjerar väl till maten. Det här är bättre än deras merlot!
Betyg 3-

Vi tar hotellets "shuttle" ut till flygplatsen. Chaufören tar lite kringelkrokar för att undvika de värsta köerna, vilket bjuder på lite vackra vyer.

Arreviderci Roma!!

söndag 27 mars 2011

Rom del 3

Söndagmorgon. Vi börjar dagarna på samma sätt dvs barnen kommer till vårt hotell där vi äter en gemensam frukost. Idag är det Roms maraton så många gator har begränsad framkomlighet.
Vi har bestämt oss för att promenera via Petersplatsen och Giancolense parken till Trastevere. Vi kommer då upp på en höjd med en vidunderlig utsikt över Rom. Här finns också en ståtlig staty av Garibaldi.
Många familjer och unga par har också valt det här utflyktsmålet.
Trastevere är en trevlig stadsdel med många restauranter och gamla hus.Vi vandrar runt och bara njuter av atmosfären. Naturligtvis tittar vi in i kyrkan på torget " Santa Maria in Trastervere".
Lunch intar vi på en av de många små restauranterna. Namnet har försvunnit ur minnet men svamppastan var mycket god. Vår servitör hade näsan upp och var inte så rolig. Vi drack ett enkelt vin från Lazio:
Merlot 2008 från Casale del Giglio.
Vingården ligger ca 30 mil söder om Rom nära staden Latina.Vinet är gjort på 100% Merlot. Vinstockarna kom hit på 1930-talet. Ett ganska lättdrucket vin, inte särskilt mycket tanniner. Vinet har en liten bärig smak med ett örtigt inslag. Mjukt och snällt, men ger inga bestående intryck.
Betyg 2+

Eftermiddagen avsluta med glass. Enligt dottern är det här stället alldeles intill Peterskyrkan stans bästa glassställe. Vi kan bara instämma "Glassen är hur god som helst".

Kvällen avslutas på  "Gusto" en ristorante och wine bar i närheten av Piazza del Popolo. Det här är en restaurant i modern stil. Helt annorlunda än de familjerestauranter vi tidigare besökt. Maten smakar utmärkt, allt från grillad tonfisk till kyckling i vin. Vi avslutar med en ostbricka. 9 olika sorters ost kommer in.
Kvällens vin är
Nobile Di Montepulciano 2007 från Poliziano.
Åter ett vin från Toscana. Den här producenten ligger i de sydöstra delarna.Vinet är gjort på 85% Prugnolo Gentile och 15% Colorino, Canaiolo and Merlot .
Dofter av rödfrukt möter näsan, örter, kanel?. Smaken är fylld av härliga bärtoner, örter och en viss lakrits ton. Tanniner är det gott om men i god balans med frukten och syran. Passar utmärkt till maten och kan säkert lagras i flera år.
Betyg 4.

Dottern har blivit kraftigt förkyld och känner sig allmänt risig, så vi sätter barnen i taxi, medan vi själva promenerar hem i den nu något kallare Romkvällen.

För tredje dagen i rad visar stegräknaren på över 22 000 steg.

Rom del 2

Lördagmorgon. Vi har så här långt bara fått in TV kanaler med italienskt tal, så även på BBC news.
Både Japankatastrofen och Libienkonflikten vill vi ju vara uppdaterade på. Vi får be receptionen om hjälp!

Barnen kommer till hotellet strax efter nio. Vi äter en gemensamt frukost. Hotellet är väldigt tillmötesgående.
Åter skiner solen på oss även om tempen är någon grad lägre än igår. 15-16 graders värme är helt OK efter den långa vintern på hemmaplan. Vi försöker boka biljetter till Museo Borghese. Det finns endast biljetter till tisdag em. Då har vi alltså detta kvar vid nästa Rombesök och ett tips till alla er andra : Hit måste ni boka biljetter långt i förväg.

Vi strövar runt i den stora intilliggande parken. Det är många italienska familjer ute och känner på vårluften. De tidiga träden har börjat knoppas. Påskliljorna är på retur. Vi vandrar ner till Piazza del Popolo. Hustrun och jag har en liten faiblesse för italienska kyrkor. Här ligger ju den omtalade Santa Maria del Popolo, men vi är där för sent ( kl 12). Den är stängd tills i em. Vi strövar runt i området fram tills magen säger till att lite lunch är det dags för. Dottern föreslår "L´Antica Enoteca". Namnet har ristoranten efter de gamla målningar som sitte på väggarna. Är dom verkligen äkta?
Sonen valde Pizza Enoteca och öl. Vi andra valde 3 pastarätter bl a Rigatoni Amatrician, en specialitet från Rom bestående av en grov pasta med tomatsås och bacon.
Utbudet av vin på glas var stort. Vi valde tre sorter
Vin 1. Amarone Costasera 2007.
Ett vin vi druckit många årgångar av. Detta är dock första 2007:an vi testar. Doftar av frukt: plommon och körsbär, lite krydda finns där. Smaken är typisk amarone med plommon och körsbär i stor koncentration, men där finns såväl krydda(salvia?) som lakrits. Ingen stor amarone men ganska pålitlig. Egentligen lite för ung.
Betyg 4-

Vin 2. Carpineto Chianti Classico 2009.
Vinet är gjort på minst 80% Sangiovese och max 20% of Canaiolo eller andra druvvarianter.
Vingården ligger mellan Florens och Sienna.
Färgen är rubinröd. Doften är intensiv av röda bär med ett inslag av viol.
I smaken känns de röda bären igen med en liten kryddighet, tanninerna finns där men är ganska snälla.
Ett enkelt vin som passar bra till lite smakrika pastarätter.
Betyg 3

Vin 3 Mastrojanni 2006 Brunello di Montalcino.
Vinet är gjort på 100% Sangiovese Grosso (Brunello).
Färgen är intensivt rubinröd. Doften har en härlig ton av hallon, körsbär, blodapelsin med litet blommigt inslag.
Smaken är fruktig: körsbär, jordgubbe, hallon. Lite blommiga toner, kryddorna finns där, gott om tanniner som är behagliga.
Tanninerna tyder på att det här vinet klara flera års lagring.
En ny bekantskap som jag gärna dricker mer av.
Betyg 4

Eftermiddgaen bjuder på mer stadsvandring. Vi besöker också en utställning med konstnären Caravaggios liv. Vi hinner vila oss ett par timmar innan det blir dags att ge sig ut för att leta kvällsmat.
Vi hittar ett trevligt ställe, Osteria del Pegno, men det är fullbokat så vi bokar in oss för måndagskvällen.
Mer om detta i ett senare avsnitt.
Vi hittar en restaurant som vi passerade på em och som såg trevlig ut. Terra di Siena.  Dom har ett bord ledigt för fyra.
Det visar sig vara en mycket trevlig familjerestaurant med god mat och viner som är humant prissatta. Särskilt de lite dyrare vinerna. Farfar i familjen har hand om att uppskärningen parmaskinkan. Sonen och jag åt rejäla köttbitar som smakade underbart. Det här stället kan verkligen rekomenderas.
Le Serre Nuove dell´ Ornellaia 2007.
Resans i särklass bästa vin kostade 50 euro. Detta är det prestigefyllda vinhuset Ornellaias andra vin.
I beställningssortimentet kostar samma vin över 400 kr. Samma pris på krogen i Italien som på bolaget i Sverige. Jag hittade vinet i en vinbutik och där låg priset på 35 euro dvs ca 50 % pålägg mot svenska krogars 300%.
Vinet är gjort på 40% vardera av Merlot och Cabernet Sauvignon, 15% Carbernet Franc och 5% Petit Verdot. Vingården ligger vid den tuscanska kusten.
Näsan möts av en häftig bärdoft kombinerad med kryddor, balsamico och en liten behaglig mintton.
Smaken är makalös lång, fylld av mörka körsbär och plommon, lite kryddig med en ton av choklad och ceder. Tanninerna är balanserade och ger vinet karaktär. Perfekt till våra fantastiska kötträtter.
Så här långt årets näst bästa vin

Betyg 5-


Vi fortsatte med lite efterrätter och till dessa provade vi två dessertviner:
Malvasia delle Lipari 2006.  Ett trevligt sött vin från vulkanöarna strax norr om Sicilien.
Lite nötter, persika och med en hygglig syra.
Betyg 3
Muffato della Sala 2006. Även detta gott med en smak av hunung, aprikos/persika med lite friska citrus inslag. Vinet kommer från Umbrien.
Betyg 3+

En kvällsvandring hem i Romnatten var det enda som återstod.

fredag 25 mars 2011

Rom Del 1

Dottern har sedan november gjort praktik på World Food Programme i Rom. Hustrun och jag bokade en resa till Rom i början på året. Sonen som efter sina sjukgymnaststudier ännu inte fått något jobb hade möjligheter att i sista stund haka på för en 5 dagars resa till "Den eviga staden".
Vi landade på torsdagkväll i hällande ösregn och vaknade på fredagsmorgonen i strålande solsken.
Dottern arbetade så vi andra tre ägnade dagen åt lite turistaktiviter - Angeloborgen och Angelobron- , Pantheon samt kvarteren runt Piazza Navona. Vi var tvungna att skicka lite hetsande sms till vänner i Sverige, där vi beskrev vädret "solsken och 20 grader varmt".

Lunchen intog vi på en liten ristorante i gränderna på väg till Piazza Navona.
En vacker italienska skötte serveringen, ganska hygglig engelska talade hon. Vi valde två förrätter, en charktallrik samt en ugnstekta grönsaker och tre pastarätter. Gott! Väl värt pengarna.
Namnet på restaurangen var Figo någonting.
Vi tog in en flaska rödvin från Lazio. Colle Ticchio från Corte dei Papi. Årgång 2007.Distriktet är Piglio.
Vinet är gjort på en gammal druva Cesanese di Affile/Cesanese Comune. Ett ungt, friskt vin med en djupröd färg, lite syra och en smak av jordgubbar och körsbärstomater. Ett enkelt vin som passade utmärkt till vår mat.
Betyg 3

Vi tog en liten vandring hem på eftermiddagen. Lite latte och glass. Två timmars vila. Fram på kvällen träffade vi dottern som sett ut en restaurang vid namn Sangallo. Under tiden som vi tittade på meny drack vi ett glas Prosecco från Martini. Ett ganska enkelt men behagligt bubbel. Vi valde skaldjur och fiskrätter. Maten var vällagad, mycket spännande kombinationer och upplagt på ett mycket estetiskt sätt. Vi tyckte alla att det smakade bra men ändå kom maten inte loss riktigt. Det saknades en del i kryddningen.
Sonen dricker bara bubbel eller öl/vatten till maten. Vi andra beställde in en flaska 2007 Bianca Di Valguanera från producenten Duca Di Salaparuta. Vinet är gjort på 100% Insolia. Druvorna kommer från ett område på den sydvästra kanten av Sicilien. Strax utanför staden Salemi.
Det är första gången som vi smakar på denna druva. Färgen är gyllengul med gröna inslag. Doften är stor och fylld av torkad frukt med inslag av vanilj. Smaken är intensiv, viss kryddighet, härlig frukt och tämligen lång.
Vinet passar utmärkt till fisk speciellt lite kraftigare fiskrätter.
Betyg 3+

Vi testade 3 desserter. En tiramisu, en creme brulée och en chokladkaksvariant. Sonen älskar alla sorters chokladefterrätter. Han drog också vinstlotten. Inget fel på desseterna men dom stack inte ut på något sätt. Mainstream!.
En ekad grappa klämde jag ner till cappucinon. Jag önskade mig en snäll sort och det fick jag också.

Vi vandrade hemåt i den vårljumma kvällen. Sonen sover hos dottern och hustrun och jag slank in på en vinbar. Vi provade två glas vin:
Le Volte från Ornellaia. Årgången var 2009. Vinet har en sammansättning av Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon
Färg: Mörkt rubinröd.
Doft: En lite rostad fatkaraktär med  inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, mörk choklad och färska örter.
Smak: Fyllig, nyanserad och en balanserad rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, mörk choklad och färska örter.
Vinet är hyggligt tanninrikt och hade nog gjort sig bättre till en charktallrik.
Betyg 3

Campo Ai Sassi. Årgång 2009. En Rosso di Montalcino från firman Friscobaldi. Här är det 90% Sangiovese och 10% Merlot.
Färgen är djupt rubinröd.
Doften är fylld av frukt(plommon), lite mineraler och en ton av läder kan vi skönja.
Smaken är fylld av frukt, ganska mycket tanniner med en lång eftersmak.
Även detta vinet hade nog kommit bättre ut med lite italienska charkuterier.
Betyg 3

Vi promenerar sista biten hem i en ljuvlig vårnatt i Rom.

Mycket bättre än så har kan man inte ha det

söndag 13 mars 2011

Serra Della Contessa

Niklas J har ett par blogginlägg som handlar om viner från Sicilien. Niklas är den i bloggosfären som också ser sin blogg som ett medel att inspirera, utbilda och förkovra oss andra vinnördar.
Inspirerad av detta plockade vi fram det enda sicilianska vinet vi hade i källaren. Vår känsla var att detta skulle gå bra ihop med den älggryta vi skulle avnjuta på kvällen. Det satt som en smäck!

Serra Della Contessa 2001.
Ett vin från Sicilien, Etna Rosso. Producent är Benanti. Vingården ligger på Siciliens östkust i närheten av samhället Catania, mellan Messina och Syracuse. Druvorna hämtas från den vingården som är belägen vid Monte Serra i kommunen Viagrande. Vinet är en blandning av druvorna Nerello Mascalese and Nerello Cappuccio.
Doften är sagolik med ett litet sött anslag av frukt, plommon samt en lakrits ton.
Smaken är lång med inslag av frukt(plommon, mörka körsbär,hallon) men den söta tonen i doften går inte att spåra i smaken. Vinet är ganska tanninrikt, vilket inte känns till maten men märks desto tydligare då vi dricket ett glas lite senare på kvällen.

Betyg 4-

lördag 12 mars 2011

La Closerie de Camensac vs Cuvée du Vatican CdR Villages

Igår fredag avnjöt vi ett bordeauxvin och ett rhonevin. Båda två var trevliga, men jag har aldig blivit ett riktigt Bordeauxfan men däremot är jag enormt förtjust i alla varianter av rhoneviner, speciellt de från den södra delen. Det är bra att ha detta i åtanke när man läser mina kommentarer om vinerna.
Båda vinerna fick luftas på karaff två timmar innan de dracks.

Cuvée du Vatican Cotes du Rhone Villages 2009.
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty.

Det här vinet var fantastiskt i 2007 års upplaga. 2008 gjorde man inte något vin. Jag drack det här vinet i höstas utan att göra några andra anteckningar än: Gott! Fynd för 109 kr!
Nu känner vi en trevlig doft av röd frukt, lite örter och kryddor finns där.
Smaken är späckad av rödfrukt, kryddor, franska örter och lite lakrits smyger sig fram i den långa eftersmaken. Tanninerna finns där men är lena och mjuka. Mycket gott nu men klarar säkert ytterligare 2-3 år pga den syra som trots allt också finns där.

Betyg 4-La Closerie de Camensac 2004.
Vingården ligger i Haut-Médoc i kommunen Saint-Laurent-Médoc på gränsen till appelationen Saint-Julien. La Closerie är gårdens andra vin. Det är en klassisk Bordeauxblend av Cabernet Sauvignon och Merlot. Jag har inte kunnat hitta de mer exakta proportionerna.

Doften är lite källaraktig spetsad med svartavinbärsblad.
Smaken är full av svartavinbär i lite jordig stil. Gott om tanniner som mjuknar av ju längre kvällen lider.
Lite örter finns i bakgrunden. Lakrits känns tydlig i eftersmaken. Vinet är gott men jag saknar finess.
Det finns inget som riktigt triggar mig.
Hustrun är inte alls förtjust i doften, men smakmässigt tycker hon det är OK

Betyg 3

onsdag 9 mars 2011

Speri Valpolicella Ripasso 2006

Det är tisdagkväll och vi ska äta en enklare pastarätt. Vi bestämmer oss snabbt för att låta maten ackompanjeras av en Valpolicella ripasso. Det får bli en Valpolicella Ripasso årgång 2006 från Speri. Den kan nog tänkas funka på egen hand till kvällens Champion League match.
Vi öppnar flaska och häller upp två glas direkt som får stå på luftning en timma innan det är matdags.

Ett par mil nordväst om Verona håller den här producenten till. I ett samhälle som heter Pedemonte.

Doften är fylld av mörk frukt med kryddiga toner.
Smaken är en fruktkompott av körsbär och hallon, lite choklad ton finns i bakgrunden. Eftersmaken är hyggligt lång och lämnar en angenäm bitter ton till slut.

Detta är inget stort vin men ett riktigt bra vardagsvin. Passar bra till pastarätter men klarar sig som vi förmodade alldeles utmärkt på egen hand

Betyg 3

Det var nära att jag adderade ett plustecken bakom trean.

måndag 7 mars 2011

Les Verrières "Clos des Soutyères" 2006

Den här lördagen är jag gräsänkling. Det är mycket skidor att följa på TV:n och därtill är det sedvanliga V75-tävlingar. Det får bli en lättlagad måltid. Inga direkta krusiduller. Jag går ner i potatiskällaren och tar upp lite potatis att råsteka tillsammans med egen odlad lök samt lite köpe-vitlök. En entrecote från Tjolöholm( någon mil från där vi bor). Från källaren har jag tagit upp ett Languedocvin. Vill minnas att det fick hyggliga omdömen.

Från importörens Bristlys augustibrev står att läsa: " Les Verrières de Montagnac är en egendom strax utanför Montpellier i södra Frankrike. Vinet är gjort på 70% syrah, 20% Grenache och 10% Carignan från vinrankor med en medelålder på 40 år".
Som så ofta har Bristly prisatt vinerna på ett humant sätt. Detta vin kostade 149 kr vid lanseringen i augusti 2010.

Jag häller som vanligt upp vinet i ett stort glas ca två timmar innan det är dags att börja smaka.
Min erfarenhet är att mycket ofta vinner vinet på att luftas ordentlig. Jag är där och småsniffar med jämna mellanrum

Färgen är vackert purpurfärgad.
Doften är stor och mäktig. Vad som slår mig med en gång är de underbara örter som möter näsborrarna. Körsbär (mörka), kryddor, lite läder och vanilj finns i bakgrunden.
Smaken är fullspäckad av mörk frukt, kryddor,läder,choklad och lite lavendel. Allt är i väldigt god balans. Naturligtvis finns här tanniner, mer kraftiga då vinet dricks på egen hand, men tillsammans med mat känns tanninerna tämligen avrundade och mjuka.
Det finns med all säkerhet en utvecklingspotential i det här vinet med tanke på tanninerna, men mycket gott redan idag. Jag testar nog nästa flaska om ett år igen.

Betyg 4+

lördag 5 mars 2011

Plexus 2005

Inspirerad av winepunkarn så införskaffades John Duval Plexus 2005 för ett par veckor sedan.
Då Eric skriver om ett vin som han gjorde på sin blogg, ja då tänder jag på alla cylindrar. En e-beställning gjordes och igår kväll var det dags att testa.

Vinet kommer från Barossa Valley, South Australia.
Vinet är gjort på 50% Syrah, 34% Grenache och 16% Mouvedre.
Vi häller upp det på karaff en timma innan vi ska börja avnjuta vinet.
Färgen är djupt röd med ett drag åt lila.
Doften är stor och mäktig. Röd frukt(körsbär), härliga kryddor en liten trädoft(ek?) finns i bakgrunden.
Smaken är lång och  mäktig. Härlig frukt, mogna körsbär såväl röda som mörka(moreller), en blandning av kryddor piffar upp. Mjuka fina tanniner höjer smakupplevelsen ytterligare. Eftersmaken är lång och gudomlig. Allt i en total harmoni och balans.
Detta är ett vin helt i min smak och hustrun instämmer hela tiden när jag utvecklar superlativen.
Ska man söka efter något som saknas så är det möjligen en större tyngd som skulle kunnat höja vinet ytterligare en nivå.
Årets första 5:a delas ut.

Betyg 5-

Förkylningstider

I lördags hade äntligen den senaste förkylningen släppt sitt grepp. En heshet finns kvar. Detta är en lärares värsta fiende dvs när stämbanden känns raspiga och rädslan att få en stämbandsinflammation infinner sig. Idag söndag känns allt genast bättre. Lite tystnad idag och imorgon, måndag, så ska jag nog vara fit for fight på tisdag när mina lektioner börjar.
Lite vin har det druckits men inget riktigt spännande. Jo, ett som glänste. Lusten att plocka upp något riktigt gott från källaren finns inte när kroppen är allmänt seg och smak- och luftsinnena inte är på topp.
Lite korta kommentarer om det senaste jag smakat:

Koonunga Hill shiraz/Cabernet sauvignon  2002
Ett vin som journalisterna ofta sätter fyndstämpel på. Årgång 2002 har legat 5 år i källaren och blivit kvarglömd. Fullt drickbart men ev topp är passerad. Enkelt vin men ändå trevligt. smaken är fruktig fylld med fat och vanilj, svartavinbären är tydliga.

Betyg 2


Suenos Ultimo Tempranillo 2006
Producent : Cezar Vinedos y Bodega. Bakom detta ligger svensken Rickard Enkvist.
Vingården ligger ca 680 m över havet i bergsområdet runt Ronda i Andalusien.
Vinet är gjort på 100% tempranillo.
Det är en ganska markant doft av frukt, örter och kryddor.
Smaken är fylld av en kompott av frukt och bär(björnbär), peppar, örter, lakrits och violer.
Eftersmaken är lång. Det är mycket kraftiga smaker på en gång. Visst är det gott men lite för mycket av allt dvs inte i full balans i mitt tycke.

Betyg 3-
Prieur de Meyney 2003
Ett Bordeauxvin från Saint Estephe.
En druvblandning av cabernet sauvignon och merlot.
Ett medlefylligt vin som doftar jord, svarta vinbär. I smaken kan även lite plommon kännas.
Inget märkligt men helt OK

Betyg 2+Quinta do Vallado Reserva 2006
Ett vin från Duorodalen i Portugal.
Detta vin innehåller en blandning av ett flertal druvor: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Sousao m fl.
Färgen är mörkt röd. Doften är trevligt fylld av söt frukt(fikon), ek, behagliga örter och lite tobaks nyanser i bakgrunden.
En härlig smak som dröjer sig kvar länge av mogen frukt, lakrits och härliga örter med runda mogna tanniner.
Ett riktigt gott vin som jag testade första gången på en provning på Barrique.

Betyg 4