tisdag 22 oktober 2024
2007 Amarone, Roccolo Grassi
onsdag 16 oktober 2024
2016 Coster de l`Alzina
Vinerna från Priorat upptäckte jag när millenniet var nytt. Jag blev omgående förtjust i dessa viner. Det blev en del blogginlägg när bloggen var nystartad (2011). Vi gjorde också en fantastisk resa till Priorat med Club Amarone 2017, vilket jag starkt kan rekommendera alla Prioratälskare. Den intresserade hittar 6 blogginlägg om Barcelona och Priorat med start här.
Nu är det dags för ett Prioratvin, som vi aldrig druckit tidigare och en för oss helt okänd producent. Mycket spännande!
Producent är Celler Aixalà i Alcait, som har sina vinfält runt byn Torroja del Priorat. Jordi Aixalàs familj har ägt små vinfält här sedan generationer tillbaks. En del av dessa hade mer eller mindre fått förfalla innan Jordi började renovera dem och samtidigt ställa om till ekologisk vinodling. Druvorna såldes till det lokala kooperativet, men sedan 2005 görs vin under eget namn. 2006 gifte sig Jordi med Sussi Alcait, som också arbetar i vinfirman liksom deras dotter Alzina.tisdag 15 oktober 2024
2011 Chateau Tours St Bonnet, Cru Bourgeous Medoc
Kvällens vin inköptes för ett decennium sedan. Vi drack för fyra år sedan den näst sista flaskan, vilket du kan läsa om här. Nu är det dags för den allra sista.
Ganska långt norr ut i Medoc, runt byn Saint-Christoly, hittar vi Chateau Tour Saint-Bonnet. Familjen Lafon har ägt den här vingården sedan 1903. Den omfattar idag närmare 40 ha vinmarker, där rankorna har en medelålder på bortåt 35 år. Odlingarna består av Merlot (45%), Cabernet Sauvignon (45%), Petit Verdot (5%) och Malbec (5%). Jäsningen äger rum på traditionella cementtankar. På vinmakaren Jacques Merlet initiativ har dom lämnat mognandet av vinet på barriquer till förmån för stora foudres. Runt 18 månader brukar vinet få ligga till sig innan det buteljeras.
tisdag 8 oktober 2024
Hummer och Champagne från Henriot
I fredags fick vi oväntat besök av vännen Thomas. Numera en pensionerad fiskare, men hummerfisket går så klart inte att avstå ifrån. Han visste att jag i decennier köpt hummer av vår gemensamme vän Viking, som hastigt avled i vårvintras. Thomas förärade oss dessa två läckerbitar.
Idag drivs Champagne Henriot av åttonde generationen i familjen, Gilles de Larouzière Henriot, och det fortsätter vara ett av få familjeägda champagnehus. Åtta olika cuvér har dom i sin portfölj.
Sedan 2020 är det Alice Tétienne som är "Celler Master" och under hennes ledning har en omställning gjort till organisk odling.
Vinet har fått spendera runt åtta år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick en dosage på 5 g per liter.
Färgen går i en ljus gyllengul nyans.
Doften är både komplex och elegant på en och samma gång. Här finns en fin äppelton (mer av gula än gröna äpplen), aningens citrus, tydliga toner av gula stenfrukter, lite rostat bröd, stendamm och våta berghällar samt på sluttampen aningens vita blommor.
Vi noterar en härlig mousse och en trevlig krämighet.
söndag 22 september 2024
2017 Faugères, Domaine Leon Barral
September har verkligen bjudit på fantastiskt sommarväder. Den första veckan höll sig termometern precis under 30 grader. När så ett lågtryck drog in med kraftigt regn och temperaturen sjönk med tiograder, så var vi nog många som trodde att sommaren var över. Icke så. Det kom en ny period med sol från klarblå himmel, svag vind och dryga 20 grader. Helt underbart. Vi som själva bestämmer över våra dagar har kunnat njuta i fulla drag.
En av kvällarna den gångna veckan plockade vi fram ett vin från Languedoc och från en producent vi har kommit att uppskatta.
Familjen Barral har varit vinodlare sedan mitten på 1700-talet. Nu är det 13:e generationen som styr över den 30 ha stora egendomen, varav 7 ha är betesmark för djuren. Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i appelationen Faugères i Languedoc.
1993 tog Didier och hans bror över verksamheten och började omgående producera vin under eget namn. Dom ställde samtidigt om till ett biodynamiskt influerat produktionssätt och har blivit lite av föregångare med det i Faugères.
Det här vinet är gjort på druvorna Carignan (50%), Grenache (30%) och Cinsault (20%). Druvorna skördas för hand. Alkoholjäsningen sker spontant och skalmecerationen pågår i 3-4 veckor på cementtank. Vinet får sedan ligga till sig i två år på cementtank och ståltank. Vid buteljeringen tillsätt en ytterst liten dos svavel.
Färgen går i en ljusare rubinröd nyans, som är nästintill transparant.
I doften hittar vi röda bär, en hel del örter, svartpeppar, lite krut, grusig sommarväg samt violer och rosor.
Betyg 4
Minns jag rätt betalade jag knappt 300 kr på SB, då det begav sig. Just nu finns inga av Leon Barrals viner tillgängliga på SB. De brukar dyka upp med ny årgång och de tar slut attans så fort, så det gäller att vara flink vid tangentbordet.
torsdag 19 september 2024
2022 Louro do Bolo från Rafael Palacios
För tio år sedan fyllde hustrun 60 år. Tillsammans med barnen firade vi detta i San Sebastian. Vi hade vår bästa restaurangupplevelse på själva 60-årsdagen. Vi åt en formidabel middag på restaurangen Arzak. Den intresserade kan läsa om detta här.
Det var också på Arzak vi för första gången drack ett vin på druvan Godello. Vi bad vår sommelier välja ett vitt vin till maten och då valde han Louro från Rafael Palacios. Ett vin som då och då dyker upp i det tillfälliga sortimentet och när det gjorde så för några veckor sedan var jag inte sen att inhandla ett par flaskor.
Vinet är gjort på druvan Godello till 94% och resten en skvätt Treixadura. Jäsningen sker på Foudres (3 000 l) av fransk ek. Vinet får ligga till sig på dessa i ytterligare fyra månader innan det buteljeras.
söndag 15 september 2024
2020 Dolcetto Dogliani SanLuigi från Chionetti.
Giuseppe Chionetti köpte 1912 en gård lämplig för vinodling i byn San Luigi i Dogliani och från den stunden har familjen Chionetti varit förknippad med druvan Dolcetto. Från början såldes druvorna till de större tillverkarna, men Quinto Chionetti barnbarn till Giuseppe började sälja vin under egen etikett. Quintos son Andrea utvecklade vingårdens potential och producerade tre cuvéer: San Luigi, Sorì Briccolero och Vigna la Costa. Verksamheten växte och framgångarna med vinerna blev allt större bl a med export till USA. 1988 omkom Andrea och dottern Elena i en bilolycka. Quinto som lämnat över mycket av ansvaret till Andrea får åter ta över ansvaret. 1999 lämnar hustrun Maria sitt arbete på bank och går in i vinverksamheten. 2013 får sonsonen Nicola ansvaret för verksamheten. Familjen Chionetti har sedan 2015 köpt tre olika vinfält i Barolo-området och gör därmed tre olika Barolo: Parussi, Bussia Vigna Pianpolvere samt Roncaglie.
Totalt äger dom idag 14 ha och producerar runt 85 000 flaskor fördelade på tre Dolcetto, tre Barolo, en vardera av Barbera, Langhe Nebbiolo samt Riesling. Odlingsmetoderna är organisk-biologiska och för detta är dom certifierade.
måndag 9 september 2024
70-års firande med champagne, barolo och amarone
I slutet på augusti fyllde hustrun 70 år. Dagen startade med "Champagne-frukost" bestående av kex, cremefraiche, lite rödlök och löjrom samt champagne.
Det här är en champagne gjord enbart på chardonnay-druvor, som vuxit på vingårdarna Les Fourches (Tours-sur-Marne) och Les Fêteux (Avenay val d´Or). 80% av druvorna har fått jäsa på ståltank och 20% på ekfat, där det också fått vila upp sig i 6 månader innan det tappades på flaska i april 2009. Det degorgerades 7 december 2021, vilket betyder att det fått ligga tolv år på sin jästfällning. Vid degorgeringen fick det en dosage på 6,3 g socker per liter.
En helt fantastisk champagne, som är i ett riktigt bra drickfönster just nu.Jäsningen äger rum på stora träfat. Macerationen varar mellan 80 och 100 dagar. Vinet får ligga till sig i cirka 5-10 år (beroende på årgång) på stora fat av fransk och slavonsk ek.
måndag 2 september 2024
2018 Barolo, Gheppio
Ny årgång av Barolo (2018) från Gheppio. Ett projekt i scensatt av Budbreak dvs Pettter och Gabriel Enning. Jag har tidigare skrivit om tankegångarna bakom projektet och också så klart om vinerna. Du som är intresserad klickar på vidstående länkar Gheppio, Langhe Nebbiolo och Barolo 2017.
Vi gillar verkligen det här vinet precis som vi gjorde med årgång 2017.
Doften börjar lite försiktigt med läder, jord och tobak, men redan efter en kort stund i glasen är det de röda bären som tar över förstärkta med lite örter och kryddor samt några rosor. I bakgrunden noterar vi försiktiga toner av mentol och tjära. Ungt och piggt och på det hela en ganska trevlig doft.
tisdag 27 augusti 2024
2013 Casa dei Bepi från Viviani
Vi dricker inte amaroneviner så ofta under sommarmånaderna, men när vädret blir mer höstlikt med regn och storm så kommer suget efter lite Amarone. Så blev det för några dagar sedan. Det fick bli en av våra favoriter.
Vivianis viner förälskade vi oss redan vid vårt besök där 2008. Det är en producent som Vintankar håller lite extra högt. Vi har besökt dom åtskilliga gånger tillsammans med Club Amarone. Självklart finns dom på den Tio-i-Topp lista som Vintankar upprättade på årets sista dag 2016.
Casa dei Bepi görs på druvorna Corvina Veronese (70%) och Rondinella (30%), som vuxit på kullarna högt upp i Negrar-dalen. Druvorna torkas i tre till fyra månader och får efter vinifieringen tillbringa närmare tre år på 225-liters ekfat s k barriquer. Vi har tidigare druckit och skrivit om 2003, 2004, 2006, 2007, 2009, 2011 och 2015. Det är med andra ord hög tid att vi skriver något om årgång 2013
Vi möts av en stor och intensiv doft av mörka körsbär, skogsbär, lite örter och kryddor, aningens torkad frukt samt kakao. Redan i doften anar vi vinets elegans.
Vi smakar på vinet i omgångar av mycket små klunkar. Hela gommen fylls av de underbaraste mörka lite söta körsbären, förstärkta med björnbär, hallon och något vinbär. Här finns finstämda toner av örter och kryddor. Eftersmaken är formidabel. Lång på amaronevis med återkommande söta, mörka körsbären, örter och torkad frukt, men nu tillkommer en läcker fin lite bitter ton av riktigt mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
Ett helt fantastiskt vin!!
Betyg 5-
måndag 26 augusti 2024
Sommarbesök i Hamburgsund med Champagne och Chablis.
Vi har sedan några år tillbaks haft traditionen att besöka våra goda vänner Stig och Anki i Hamburgsund. Vi lyckas mycket ofta pricka en dag som möjliggör en tur på havet med deras segelbåt. I år blev det en av sommarens varmaste och soligaste dagar.
En tur i skärgården. Medhavd fika på en av öarna. Bad i havet. Vad kan vara mer sommar än detta!!
Vi började kvällens trevligheter med att i kvällssolen inta en läcker löjrom.
Buteljerad 2015 betyder att druvorna skördats 2014. Den har sedan fått ligga på sin jästfällning fram till juni 2022, då den degorgerades. Det görs runt 1000 flaskor.
Milde Moses vilken dryck!!!
Färgen går i en ljusgul nyans med några lite djupare halmgula stråk.
Doften är mycket frisk med fina gröna äpplen, lite citrus, några rostade nötter, aningens kokos, gula stenfrukter, några vita sommarblommor samt aningens krita och honung.
Vi bjöds sedan på en förrätt bestående av räkor och havskräftor (naturell). En behöver inte krångla till det. Skaldjur äter jag mer än gärna bara kokta så alla de fina och naturliga dofter och smaker kommer fram.
måndag 19 augusti 2024
Mongarda: 2020 Fermo, 2022 Col Fondo och 2023 Prosecco Superiore Brut
Col Fondo är en dryck som för mig har blivit en stor favorit på sommaren. En liten svagare alkoholstyrka tillsammans med sin klunkbarhet och törstsläckande egenskaper gör att den blivit en återkommande gäst. Vanlig Prosecco har det däremot blivit allt mindre av, men när det blir får det gärna vara någon ur Mongardas portfölj.
Färgen går i en halmgul nyans.
I doften känner vi gula äpplen, några citrusdroppar samt aningens aprikos, honungsmelon och persika.
I munnen känns det mycket friskt. Det börjar med gula äpplen och efterhand ansluter några gröna äpplen. Det tar inte så lång tid innan persikor och aprikoser ger sig tillkänna. I avslutet nås vi av steniga mineraler samt någon sälta.Ett stilla vin på druvan Glera kan jag inte påminna mig att jag någonsin druckit. Stort blir väl aldrig det här vinet, men inte alls så tokigt.
Betyg 3
Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av de lokala druvorna som nämnts i ovan. Druvorna kommer från några olika vinfält och de har vuxit på gamla vinstockar.
Precis som så många av Mongardas viner är det Glera som är huvuddruva (90%) och med ett tillskott av några mycket lokala druvor såsom Verdiso och Bianchetta.
Vi smakar och tar omgående till oss den härliga friskheten med syrliga gröna äpplen och en god portion citrus. Vi noterar även aningens päron, persika, gula plommon och en diskret blommighet.
En låda med två flaskor vardera av ovanstående viner kostar på "Bolaget" 1524 kr. Värt varenda krona!!
torsdag 8 augusti 2024
Retsina: Nisiotopoula
Så kom då sommaren till slut. En vecka fylld av soliga dagar, salta bad och ljumna kvällar. Vi har ju en faiblesse för att dricka retsina någon av sommarens finaste dagar och minnas de många resor vi en gång gjorde till den grekiska övärlden. Nu är det nog närmare 20 år sedan vi senast gjorde en resa dit.
Vi tillagade en grekisk sallad, där tomater, gurka, sallad och lök komnmer från det egna trädgårdslandet. Tzatziki, bröd och friterad bläckfisk ska så klart också finnas med på tallriken.
Dom arbetar efter organisk-biologiska odlingsprinciper och alla deras viner är ekologiskt certifierade.