onsdag 25 december 2024

2019 Roquers de Porrera

Dagarna före jul drack vi ett vin från en producent i Priorat, som vi verkligen högaktar. Ett flertal av deras viner är vi verkligen förtjusta i. Vi besökte dom på hösten 2017 och fick vara med om en legandarisk provning, som jag skrivit om här

Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn.

Vingården Celler de L’Encastell ligger inom området för appellationen DOQ Priorat i provinsen Tarragona i sydvästra Katalonien. Deras verksamhet omfattar tre mindre egendomar med totalt 7,2 hektar av vinfält där de mikroklimatiska förhållandena varierar men jordmånen är i huvudsak skifferjord. Denna skifferjord som innehåller en hög andel av järnoxid kallas lokalt för ”llicorella”. De tre vinodlingarna är ”Mas d’en Caçador”, ”Mas d’en Ferran” och “Els Arbres”. De odlar även en mindre andel av cabernet sauvignon, merlot och syrah. Carmen och Raimon sköter om allt själva på deras lilla vingård, allt från arbetet på vinfälten till vinmakandet och marknadsföringen.
Källa: Hitta vin med Wine Group Sweden
Vinet är gjort på mixen Grenache (40%), Carignan (40%) och Merlot, Syrah (20%). Grenache och Carignan kommer från vingården  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Merlot och Syrah kommer från väsentligt yngre plantor, men ändå runt 20 år gamla.
Vinet har fått jäsa på ståltankar för att sedan få mogna cirka 16 månader på barriquer av fransk ek, varav hälften nya och den andra hälften använts en och två gånger tidigare.
Ett vin som nu är i ett underbart drickfönster och just där jag som oftast tycker vinerna är som allra bäst dvs då dom fortfarande bär på en ungdomlig frukt och friskhet och samtidigt börjar visa begynnande mognadstoner.

Doften är stor och initialt känner vi toner av läder, tobak och jord, men redan efter en kort stund i glasen visar den mörka frukten upp sig. Vi noterar även tydliga inslag av kryddor, örter, aningens lakrits och mineraler från den skifferrika jordmånen.

I munnen återkommer mycket av det vi kände i doften. Det finns en härlig friskhet i den mörka frukten, men som också erbjuder en del begynnande mognadstoner. Det påminner oss om mörka, solmogna björnbär, blåa plommon, lite körsbär och skogshallon. Här finns hyfsat stora nypor av kryddor, främst svartpeppar, en del örter och i den långa eftersmaken tillkommer även lite lakrits och mörk choklad. Bra syra och med tanniner som närvarar endast genom att smånafsa i munhålan.
Ja, jisses vad det här var gott.
Betyg 4++
Vi har privatimporterat detta och fick då betala 39 euro inkl svensk alkoholskatt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar