Det finns massor av smultronställen längs den bohusländska kusten. Ett av dessa ställen som fått sin särskilda plats i Vintankars hjärta är
Slussens Pensionat. Det ligger på Orust på den östra kanten nästan så långt norr ut du kan åka. Dom har ett digert musikprogram hela sommaren. Övernattning i små fräscha rum, god mat och en mycket intressant vinlista. Den som bara vill njuta av artisterna och deras framträdan kan lösa en barbiljett. Musikprogrammet och mycket mer hittar du på länken ovan.
Vintankar besökte Slussens Pensionat första gången 2002, då var det Tomas Anders Wij som vi lyssnade på. Det har sedan dess blivit en del av vår sommar att boka ett musikpaket med övernattning. Så vi har hunnit med några större stjärnor som Totta Näslund, Tommy Körberg, Mikael Wiehe, men också några artister i början på sina karriärer som Jens Lekman och nu senast Slowgold dvs Amanda Werne. I år har det blivit två gånger. I mitten på juni var det en hyllning till Björn Afzelius med Olle Nyberg, Mikael "Nord" Andersson och Göran "Guran" Blomgren. Nu senast Slowgold.
Vi försöker alltid boka boendet på Alfridas hylla. Små mysiga rum med cirka 20 meter till restaurangen och 30 meter till havet.
Vi följer samma rutin oavsett väder. Det blir ett dopp i havet när vi kommer upp. En snabbdusch. Champagne (medhavd) med lite tilltugg på altanen innan vi vid 19-tiden släntrar de 20 metrarna ner till restaurangen. På morgonen blir det ännu ett bad innan vi tar oss an frukosten. Där sitter en på morgonen med en magisk utsikt över fjorden och äter en frukost på ekologiska och närodlade varor. Hela tänket på Slussens Pensionat är ekolgiskt. Att en till frukosten ofta stöter på kvällens artist är även det trevligt.
Besöket före midsommar var det Gosset Grand Rosé och jordgubbar. I söndags var det Louis Roederer Brut Premier och VM-final.
Gosset Grand Rosé har länge varit en favorit bland roséchampagner. Många blogginlägg har det blivit. Även den här eftermiddagen är den urläcker. Massor av röda bär, syrliga röda äpplen, rostat bröd, grus- och stenmineraler och härliga röd citrus.
Louis Roederer Brut Premier görs på must från 6 olika skördar varav en del är s k reserv-viner som mognat på ekfat. Ungefär 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. Minst tre år på sin jästfällning innan det degorgeras och därefter ytterligare sex månader på flaska innan det anses moget för marknaden. Frisk i hela sin framtoning. Här finns gula/gröna äpplen, en del citrus, bröd, stendamm och någon tropisk frukt. Bra syra. Riktigt god nu, men kommer nog fortsätta att utvecklas.
Båda gångerna tog vi deras mycket läckra musselsoppa som förrätt. Vid första besöket var det kummel som huvudrätt och vid besök nr två valde vi lamm. Desserten var en pannacotta-variant.
2017 Les Boucauds Sancerre, Claude Riffault
Detta vin hade vi till musselsoppan vid vårt första besök.
Ett ungt, friskt och piggt vin på druvan Sauvignon Blanc. Här finns den typiska doften av krusbär, fläder, syrliga gröna äpplen och aningens svarta vinbärsblad. I munnen tillkommer steniga mineraler och lite toner av citrus. Gott och trevligt.
2016 Chablis Domaine Pinson.
Chardonnay till 100%.
Den enklaste av Domaine Pinsons chabliser. Jäsning på ståltankar. 3-6 månader på sin jästfällning i gamla ekfat.
Gott om mineraler av såväl steniga som kalkiga varianter. En hel del citrus och en liten lätt örtighet. Väldigt välbalanserad. Enkel och rakt på smak. Väldigt god, smakrik och helt klart väldigt prisvärd.
Vid vårt besök i juni valde vi kummel med sandefjordsås, färskpotatis, lättkokta svarta morötter. Väldigt, väldigt gott.
2016 Chardonnay, Domaine Majas
Uteslutande gjort på chardonnay som vuxit på vinstockar med en ålder på 35 år. Jäsningen sker medelst naturlig jäst på betongtankar. Lagras på jästfällningen i tre månader innan det buteljeras utan vare sig filtrering eller klarning.
Geografiskt befinner vi oss några mil nordväst om Perpignan i Cotes Catalanes inte så långt ifrån den spanska gränsen.
Ett ungt, friskt och ganska så smakrikt vin med gula äpplen, gula stenfrukter, viss örtighet och en hel del steniga mineraler. I eftersmaken lite citrus och en tydlig ton av aprikos. Även om smakerna är tydliga, så känns vinet väldigt lätt och elegant och blir ett fint komplement till fisken.
Ett vin jag gärna dricker fler gånger.
2014 Chardonnay, Chateau d´Arlay.
Jag passade också på att testa ett glas av detta till fisken. Ett vin från Jura, som fått jäsa på ståltankar medelst naturlig jäst. Vinet har fått ligga två år på sin jästfällning innan det har buteljerats.
Ett kraftigare vin. Smakerna känns mer utvecklade och tar också mer plats. Det börjar med gula äpplen, nästan lite bokna, tydligt inslag av kryddor och inslaget av mineraler i form av sten och krita ger tydliga avtryck. Bra syra.
Till vår fisk föredrar jag Majas variant på egenhand blir Chateau d´Arlay roligare.
2016 Rouge, Domaine de Majas.
Den första kvällen rundade jag av med ett glas rött vin gjort på druvorna Grenache och Carignan (hela klasar) som fått jäsa på betongtankar och sedan ligga på sin jästfällning i fem månader innan det buteljerats.
Smakrikt och ändå hyfsat slankt. Massor av mörka bär, en hel del kryddor och mineraler. Bra syra och behagfulla tanniner.
Väldigt njutbart.
2015 Flores, Colline Novaresi
Producent är Cantine del Castello Conti. Några mil nordost om Milano, i utkanten av den lilla staden Maggiora, hittar man den här lilla familjeägda vingården. Vi befinner oss i den norra delen av Piemonte inom Boca DOC. Det är systrarna Elena, Anna och Paola, som har ansvaret för verksamheten. Vi talar om en verkligt småskalig verksamhet, då det endast är en ha vinfält de förfogar över.
Flores är uteslutande gjort på druvan Nebbiolo. Inga tillsatser inte ens svavel. Medellång maceration och mognat en kortare tid på såväl stålfat som barriquer av ek. Knappt 2000 flaskor gjörs det.
Lite väl ungt känns vinet. Vi drack årgång 2013 i vintras och den var i en perfekt drickfas.
Vi har ett ganska så slankt vin med en ordentlig stramhet, men tanninerna blir genast mer medgörliga då vårt lamm serveras.
Här finns mörka bär med viss syrlighet såsom körsbär och slånbär, men också bär åt det röda hållet som hallon. Nypon, rosor, mineraler av det grusiga slaget och unset lakrits kan vi notera.
Vi gillar det här vinet.Verkar inte finna på SB, men jag vet att det brukar finnas hos
Cibi e Vini i Köpenhamn.
2016 Els Bassots
Vinlistan på Slussen har fått sig en rejäl ansiktslyftning sedan den yngre generationen fått ansvaret. Här finns nu en hel radda av spännande viner. Alla är inom området ekologiska, organisk-biologiska, och biodynamiska. Vi vill ge en särskild eloge till vinansvarig.
Vinlistan innehåller ett antal s k Oranga viner. Ett av dom serverades på glas. Naturligtvis var vi tvungna att testa detta.
Producent är Escoda Sanahuja som förfogar över 10 ha, där det odlas olivträd, mandelträd och vindruvor. Allt enligt biodynamiska principer. Vingården är belägen några mil nordväst om Tarragona.Vinmakaren Joan Ramon Escuda uttrycker det på hemsidan
In 1999 I began a project in my wife’s village, Conca de Barberà, located near Montblanc and in 2005 I began to produce wines without sulfites, a method I continue to this day.
Els Bassots är ett vin gjort på druvan Chenin Blanc. Det har fått jästa på ståltankar genom naturlig jäsning. Efter att druvorna pressats får musten ligga i närmare tio dagar med skalkontakt innan den naturliga jäsningsproceduren drar igång.. Det har vilat upp sig i nästan ett år på gamla franska ekfat. Ingen klarning, ingen filtrering och inget tillsatt svavel
Färgen har en vacker gul/orange ton. Det är den långa tiden med skalkontakt givit vinet dess färg.
I
doften hittar vi lite övermogna citrusfrukter, en hel del örter och kryddor, en viss blommighet, något bokna äpplen och regnvåt makadam.
I munnen känns det nästan lite oljig fast ändå väldigt rent och friskt. En fin kompott av diverse citrusfrukter, gul-gröna äpplen, örter, kryddor och steniga mineraler dominerar. Avslutet har en läcker bitterhet från grapefrukt. Törstsläckande, charmigt och fullt av karaktär.
Min erfarenhet av s k orange-viner är ytterst begränsat, men visst är intresset väckt!
Slutligen några bilder på artisterna vi såg vi våra två besök.
|
Björn Afzelius låtar. Här vet vi verkligen vad vi får. Många av våra favoriter.
Och visst låter dom fantastiskt bra även i denna uppsättning. |
|
Slowgold dvs Amanda Werne. Jäklar var duktig hon och bandet var.
Ett flertal låtar gick rätt in i Vintankarhjärtat. En ny favorit!!
|