fredag 30 augusti 2013

Ett Stockholmsäventyr.

Hustrun fyllde år. Vi hade ett teaterbesök inbokat på Klarascenen i Stockholm. På onsdag fm satte vi oss på tåget till Stockholm. Vi mottogs med strålande solsken och högsommarvärme. En snabb incheckning på hotellet och så ut i den sommarvackra huvudstaden. Vi befann oss i närheten av Norrmalmstorg efter någon timmas rundvandring. Dags att släcka törsten och beskåda alla vackra människor. Vi beställde ett glas Prosecco på Nobis uteservering.
Några anteckningar gjordes inte den här dagen, men några korta kommentarer följer.

Ett friskt och svalkande vin. Lättdrucket!

Vi dricker gärna det här igen. 95 kr glaset fick vi betala.











Vi fortsatte mot Gamla Stan. Packat med turister runt Stortorget.

Vi tog oss ner till 19 Glas.



En Cava. Lite kärvare än Proseccon. Lämnar lite mycket grapefrukt i eftersmaken. Dock mycket frisk. Inte riktigt vår stil.

98 kr glaset fick vi betala.








Middag på den italienska krogen Kol & Kox, där vännerna M och G mötte upp. Deras present till hustrun var biljetter till en föreställning om Sammy Davis Jr och hans liv.
Ytterligare ett glas Prosecco medan vi studerade menyn.

Enkelt men gott! Friskt. Det var tusan vad det försvann snabbt











Vi gjorde det enkelt och beställde ett färdigt menypaket. Menu di terra. Det blev kalventrecote i stället för oxfilé.

Vi lät restaurangen bestämma vin.

Det blev en Barbera d´Asti. 2009 Marej Barbera Superiore från Enrico Vaudano & figli. Cisterna d`Asti.

Ett ungt och ganska stramt vin. Gott om körsbär, en del örter och med en rejäl syra. Tanninerna biter och gör sitt jobb till kalven.
Den här provar jag gärna igen under lite mer ordnande former. Inget stort vin, men ändå intressant.

Goda skinkor. En delikat kalventrecote. En svalkande dessert.
Vad mer kan begära för 490 kr.


En kvarts prommenad och vi slank in på teatern. Vi fick se en fantastisk föreställning. Karl Dayal och Rennie Mirro dansade och sjöng och höll oss trollbundna i en och en halv timma. Har du möjlighet att se den, så gör det!!

Ut i Stockholms kvällen/natten. In på en servering. Ett glas champagne och lite eftersnack.

En champagne som domineras av Pinot Meunier 60% , 25% Chardonnay och 15% Pinot Noir.
Doftar citrus, äpplen och med en påtaglig ton av rostat bröd.
Smaken är mycket frisk med en pigg syra, som drar åt röda äpplen och med en lätt citrus touch.




Så skildes vi åt i Stockholmsnatten. Hustrun och jag vandrade hem till vårt hotell, men vi passerade förbi krogen Rolfs Kök. Vi slank in och beställde två glas rött. En Spätburgunder och en Bourgogne.

En mycket läcker, fruktig, kryddig och välbalanserad PN.

Vi gillade den här direkt.












I beställningssortimentet kostar den här 209 kr. Vi betalade runt 130 kr glaset.

Den här är värd en ordentligt test, så vi lägger nog en beställning.












Det här med Bourgogne och Vintankar funkar inte riktigt.
Den här är mer sluten och bjuder inte alls upp på samma sätt som August Kesseler.
Minns jag rätt så betalade vi 115 kr glaset.
Den känns helt enkelt lite tunnare. Inget som vi har behov att återvända till.

Minns jag rätt så betalade vi 115 kr glaset.


Runt midnatt var vi åter på hotellet.


onsdag 28 augusti 2013

Skördetid



Under förra veckoslutet tog vi upp årets lök. Nu ska de bara soltorka ordentligt.














Vi lagade till en tomat och paprikasoppa till kvällen. Löken från ovanstående vägg. Tomaterna samt paprikan kommer från vårt egna lilla växthus.
Gul lök, röd chili, paprika, tomater, vitlök och olivolja rostades i ugnen i ca en halvtimma. Allt lades sedan i en kastrull med 0,5 l buljong och lite kryddor.  Detta fick sjuda i fem minuter, passerades   och kokade upp nytt med 2 dl grädde.                




Vi öppnade en flaska vitt vin.



Ariddu
Du som vill läsa om producenten och deras sympatiska inställning kan göra detta på deras hemsida.
Producent är kooperativet Valdibella på Sicilien. Vi skrev för ett tag sedan om producenten och deras vita vin Isolano Catarratto Extra Lucido, IGTsom du kan läsa om här.
Nu dags för ett annat vitt vin, den här gången gjort på den sicilianska druvan Grillo. Druvorna har växt på odlingar som ligger 500 m över havet.

Färgen är halmgul med lite gyllene stråk mot glaskanten.








Det doftar av kryddor och mineraler, men också av citrus, gräs, melon och lite tropisk frukt.
Smaken är torr och mycket frisk och domineras av örterna, den tropiska frukten och en blommighet (jasmin). Den pigga och friska syran är citrusinspirerad. Eftersmaken är medellång och i den kan vi spåra lite nötter. Fast fortfarande är det de läckra örterna och mineralerna som utgör stommen
Ett enkelt och okomplicerat vin, men ack så gott.

Betyg 3+

Inköpt för 75 kr DKK på Cibi e Vini

tisdag 27 augusti 2013

Lite blandat från sommaren 2013

Vi är i slutet på sommaren även om vädret just nu här på västkusten är av högsommar klass.
Vi har druckit en del viner under sommaren som vi endast gjort sparsamma anteckningar om och som vi inte skrivit något om. Vi samlar ihop dessa till en restpost.
Först ut ett vin vi drack i maj och där vi häromdagen drack vår sista flaska.

2011 Poncié, Fleurie, Domaine du Vissoux.

Intrycken från i våras står sig.
Ett slankt och ungt vin med en lite inställsam doft av hallon, smultron och jordgubbar. Vi känner också lite blommor och örter i doften.
Ett lättdrucket vin denna sommar med så många ljumna kvällar. Samma röda bär från doften går igen i smaken.
Pigg och trevlig syra med en trevlig avslutning bestående av röd frukt, örter och bittermandel.
Betyg 3+
149 kr hos Bolaget.



2009 Cotes du Rhone Villages, Terre d´Argile.
Producent är Domaine de la Janasse.


Vinet består av en tredjedel vardera av Grenache, Syrah och Mourvedre som växer i röd, lerig jord i Courthezon, precis norr om gränsen till Chateauneuf-du-Pape.

Doften är stor och kraftig. Packad av mörk frukt och underbara örter. Lägg därtill lite inspel av fat, rått kött, viol och pinjeträ så blir det en härlig doftbomb.
Smaken öppnar med en stor och generös mörk frukt. Här hittar vi körsbär, hallon, björnbär och mörka plommon. Gott om nyplockade fräscha provencalska örter. Syran är frisk och gör att vinet känns ungdomligt. Gott om tanniner som tar för sig en hel del i gommen, men dom gör detta på ett belevat sätt. Eftersmaken är lång och njutbar. Den mörka frukten och örterna får sällskap med aningens kakao och lakrits.
Helt enkelt ett kanonvin. Vår flaska är köpt för 159 kr på SB. I september släpps årgång 2011 och den känns som ett måste att inhandla.
Betyg 4+

2010 Cotes du Rhone Villages
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty. Vi drack en 2010:a i början på året och tyckte då så här.
Doften är stor med en fin sammansättning av hallon, björnbär, jordgubbar och vinbär. Lite örter finns det också i doften. Det hela är inramat av kompostjord och multnande höstlöv.
I munnen återkommer bären från doftintrycken. Örterna tar lite mer plats. Syran skänker vinet en friskhet vi gillar. Behagfulla tanniner biter så där lite lagom och har gjort vinet till en favorit när det vankats grillning. Tämligen lång eftersmak, där frukten och örterna fått sällskap med lite trevlig lakrits. Ytterst välbalanserat och harmoniskt vin.
Pris 109 kr. Säljs endast i sexpack
Betyg 4

2008 Marsanne, Tahbilk
En gammal favorit i repris. Det här vinet har varit ett ständigt återkommande vin hos Vintankar, de senaste tio-femton åren. Vi har tidigare skrivit två gånger om vinet 2011  och 2012.
Nu i sommar gick vår sista flaska.
Doften domineras av gröna äpplen och citrus, men här finns en del tropisk frukt (mango, papya, ananas) som skänker vinet en lite exotisk touch. Det finns också en doft av något lite avvikande, kanske rostade mandlar, som får doften att sticka ut och markera att detta är inte något dussinvin. En svag ton av honung smyger sig fram på slutet. Läckert.
Smaken går i gula tecken: gula sensommaräpplen, citron, och gula plommon. Ett exotiskt inslag av passionsfrukt och inte fullt mogen ananas. Vinets unika karaktär kommer egentligen fram i eftersmaken, där steniga mineraler, örter och honung gör det här vinet minnesvärt. Ett riktigt gott vin till lite mer kryddade fiskrätter.
Betyg 4-

När jag tog upp den här flaskan upptäckte jag att vårt förråd av Tahbilk Marsanne var slut. Detta måste åtgärdas
Priset är 89 kr och det är årgång 2009 som gäller på SB.

måndag 26 augusti 2013

Fyra viner från Piemonte

Brodern med hustru har anlänt till västkusten för att plocka ut en semestervecka. Denna sista augustivecka så dröjer sig sommaren kvar, vilket innebär sol och bad. På lördagskvällen äter vi en gemensam middag på rimmad lammstek med gräddkokta rotfrukter (naturligtvis egen produktion).
Vi startar med att prova fyra viner från Piemonte

2004 Barolo, Bricco Ambrogio, Paolo Scavino
Producent är Paolo Scavino, som grundades 1921 i Castiglione Falletto. Idag ligger produktionen på ca 120 000 flaskor som kommer från druvor som odlats på de 23 ha stora ägorna i Baroloområdet. Dom odlar Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. Kvällens vin kommer från vingården Bricco Ambrogio, som införkaffades runt milleniumskiftet.
På sin hemsida ges följande information om vinet:
Vinification: Destemming and light crushing. Maceration and fermentation in stainless steel with temperature controlled and indigenous yeasts; malolactic fermentation in oak barrels; natural tartaric stabilization
Aging: aging in French oak barrels for 10 months and further 14 months in large casks. 1 year stainless steel; 10 months of bottle aging.

Doften är till en början rätt så diskret, men tar sig ju längre kvällen lider. Här finns körsbär, lite blommor i form av viol och rosor, eneträ och en del fat. Läder lägger K till, mintpastill fyller hustrun på med.
Smaken domineras av de lite småsura körsbären, en hel del örter, en viss blommighet och en syra som är frisk, men inte dominerande. Tanniner är det gott om. De uppför sig städat med väl avrundade kanter och drar mot det mjuka och lena hållet. Eftersmaken är lång, där den röda frukten och örterna dominerar men nu i sällskap med lite lakrits. Klara mognadstoner.Vinet växer en klass ihop med kvällens mat, men riktigt njutbart även på egen hand.
Det här är gott. Kvällens bästa vin, men också det i särklass dyraste. Vinet är köpt på SB under 2008 för 480 kr. Idag är det årgång 2007 som finns hos SB. Priset är nu 499 kr.
 Betyg 4+


2007 Barbera D´Asti Superiore
Producent är Cascina  Tavijn som håller till i Astiprovinsen runt Basso Monferrato. Vingården drivs av Nadia Verrua. Dom odlar tre druvor: Barbera, Grignolino och Ruché och av detta gör dom fyra viner. Alla druvrena. Av barberan gör dom två varianter.
Vi har tidigare skrivit om Grignolino och om deras Ruché. Således dags för deras Barbera
Kvällens överraskning. Ja, vi borde inte bli överraskade, då vi smakat deras Grignolino och Ruché, men att en Barbera kan prestera på det här sättet. Ett helt fantastiskt vin.
Redan då vi sticker dit näsan anar vi stordåd. Det doftar av mörkfrukt, lite mint, blod och målarlåda. Kanske inte låter så spännande, men doften drar i oss och pockar på drick.
Smaken har en härlig mörk frukt, som omfamnar oss omgående då vi tar den första klunken. Lite finfriserade rosenbuskar gör sina närmanden, några torkade örter i bakgrunden och en frisk syra. Tanninerna biter på ett behagfullt sätt. Eftersmaken hänger i ett tag. Så gott!
Köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 125 DKK. Vi snackar superfynd!
Betyg 4


2010 Le Liste, Dolcetto d´Alba
Producent är Erbaluna. Vingården ligger någon km öster om La Morra, som ligger ett par mil sydväst om Alba i Baroloområdet. Vinet är till 100% gjort på druvan Dolcetto och på gamla vinstockar. På deras hemsida rekommenderas att vinet ska drickas ungt. Gärna ett år efter buteljering, men att man utan problem kan lagra det 4-5 år.
Vi låter vinet få någon timma i kylen innan vi häller upp det i våra glas. Doften är mycket diskret även om den kommer sig efter hand. Körsbär  och en mineralaktig ton som får mig att tänka på järnslöjdsalen.
Smaken har körsbär och en liten bitter ton som vi förknippar med körsbärskärnor. Ungdomligt och fräscht och med lite  mineraler. Syran är rejäl och frisk. Vinet är lite åt det slanka hållet med en hygglig stramhet. Eftersmaken är medellång med aningens örter, lite blodstänk, en svag ton av lakrits och lite viol.
En hygglig Dolcetto. Ett matvin  till okomplicerade maträtter.
Betyg 4-

Vi har köpt vår flaska hos Cibi e Vini för 85 DKK. I beställningssortimentet finns årgång 2009 för 149 kr och då måste du köpa sex flaskor.


2006 Langhe Rosso, Roagna
Roagna är en producent vi håller högt. Vi drack deras 2004:a av just det här vinet för snart ett år sedan.
Vinstockarna har en genomsnittsålder på 30, vuxna i syd/sydöstliga lägen från gårdar i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira och från gårdar i Pajé. Vinet har legat 3-4 år på medelstora franska och slovonska ekfat och därefter på flaska.
För ett par dagar sedan provades årgång 2005 och 2006 av Finare Vinare. Ett mycket läsvärt inlägg och de hittar lite saker vi bara kan förnimma.

Vi möts av en en mycket svag doft. Vi får anstränga oss, men då kan vi ana oss till mörkröda bär (hallon och körsbär), lite mörkare toner från slånbär. Kompostjord, tjärat tågvirke, läder och aningens rosor. De senaste delarna är mer en förnimmelse än en ren doft.
I munnen får vi ett vin, som känns rejält knutet och inte vill släppa till ordentligt. Stramt och slankt är två egenskaper vi tycker utmärker vinet. I slutet av kvällen tycker vi oss ändå känna en lite mörkare frukt, örter, mandel och en liten blommighet. Tanninerna är rejäla och biter. Eftersmaken är medellång och lämnar lite örter och lakritsspår. Vi kan ana att under den här ytan finns det läckerheter gömda. Ett oförlöst vin, som vi blir mer och mer nyfikna på. Men, nästa flaska (jodå vi köpte ett par stycken flaskor, det är ju ändå Roagna) ska öppnas om två år.
Betyget idag landar på 4-

Slår våra förutsägelser in så kommer minustecknet att försvinna då nästa flaska öppnas under 2015.

Bristly importerar och via beställningssortimentet hos SB är priset 209 kr.




lördag 24 augusti 2013

Le Volte

Det är nästan exakt två år sedan vi drack det här vinet senast. Vad vi tyckte då kan du läsa här. Då, för två år sedan, dracks det även av David på bloggen Svenssonsmakaren. Vi var väl inte övertygade om det här vinets storhet efter att ha druckit det i Rom. Vi prövade om hemma i lugn och ro. Vi blev lite mindre tveksamma, utan att för den skull imponeras. Hur är läget efter två år i källaren?
Vi har aldrig druckit Ornellaias prestigevin, men väl deras andravin "Le Serre Nuove", vilket vi storligen gillade.

2009 Le Volte
Producenten är Ornellaia. Vi har att göra med ett vin från Bolgheri i Toscana
Le Volte är deras tredjevin eller fjärde vin, lite beroende på hur man räknar.
Vinet är gjort på 51% sangiovese, 34% merlot och 15 % cabernet sauvignon.


I doften känner vi mörka körsbär, mörka plommon och lite svarta vinbär. Här finns också en del örter, aningens vanilj och lite trevlig kompostjord. Lite mer utsvävande än sist med all sin tydlighet.
I gommen är det smaken av mörk frukt, som dominerar tillsammans med en del örter. De svarta vinbären är mer tydliga idag än vad de var för två år sedan. Allt omgärdat av jordiga toner. Syran är hyggligt frisk. Tanninerna fortfarande gott levandes, om än runda, mjuka och lena. Eftersmaken är medellång och här kommer det lite fat med kaffe, kakao, muscovadosocker och vanilj som främsta attribut. Lite krossade körsbärskärnor på slutet avrundar det hela.
Inget stort vin och kanske lite insmickrande, men samtidigt tycker vi det är riktigt gott. Flaskan gick åt i ett nafs. Perfekt till vår hemmagjorda pizza.
Vad har då hänt på de här två åren? Smakerna är mer utvecklade med klara mognadstoner. Lite mjukare och rundare, men ändå med kvardröjande tanniner som ger vinet skärpa.
Vår bedömning är att vinet är i ett gott drickfönster nu. Vi är lite tveksamma om det finns mer utveckling, men vinet kommer med all säkerhet att hålla ihop flera år till.

Vi höjer upp vinet ett snäpp nu.
Betyg 4-

Nu är det årgång 2011 som finns på Bolaget. Priset är fortfarande 159 kr.

fredag 23 augusti 2013

Villa Rizzardi. Veckans amarone.

Veckorna börjar gå snabbt nu! I lördags öppnade vi en flaska amarone från en producent vi inte tidigare testat.

2005 Villa Rizzardi
Producent är Guerrieri Rizzardi. Druvorna kommer från lite olika vingårdar runt Negrar men i huvudsak från Pojega.

Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Barbera. De kommer från stockar som är mer än 30 år gamla. Druvorna har torkats i tre månader. Maceration och jäsning har skett i rostfria ståltankar. Vinet har därefter lagrats 12 månader på stora barriquer av ek och därefter ytterligare 24 månader på 25 hl tunnor av ek.

Årgång 2005 fick av Gambero Rosso två "bicchieri" 2010.
Produktionen 2005 var  8 500 flaskor. Vi dricker flaska nr 7 902.

Doften börjar på det typiska amaroneviset med att vara tydlig, inte särskilt påträngande  och sakta tilltagande. Vi häller upp två glas den första dagen och låter vinet få nästan två timmar innan vi slår oss ned för att njuta av vinet. Vi möts då av en doft som är stor och tillmötesgående med söta mörka körsbär som främsta signum. Här finns också en del örter, en hygglig pepprighet och lite torkad frukt. Klart inbjudande!
I munnen återkommer de mörka körsbären i sällskap med björnbär, hallon och mörka plommon. Smaken måste beskrivas som komplex. Lite av lager på lager. Torkad frukt (mer fikon än russin), örter, kakao, kaffe och en viss pepprighet som inramar det hela. En liten pigg syra håller uppe friskheten och ser till att detta inte blir kokt frukt. Det finns lite tanniner, som är mycket beskedliga, mjuka och lena. Eftersmaken är rejält lång med den mörka frukten, örterna, pepprigheten och den mörka chokladen som främsta attribut. Ja, den mörka chokladen ska lämna en liten bitterhet, men i det här fallet är bitterheten lite större än vanligt och närmar sig beskhet, vilket drar ner betyget.
Vi följer vinet under tre dagar. Vi sätter bara på korken efter varje dag. Ställer inte in i kylskåpet utan endast på ett lite svalare ställe. Vinet håller sig i samma skick alla tre dagarna. Kanske att smakerna är tydligare och att frukten och syran är friskast dag två, men det är små, små nyanser vi talar om.
Vinet är nog så bra det kan bli nu och någon ytterligare utveckling tror vi inte på.
Den överbetonade bitterheten i eftersmaken drar ner betyget något dvs plustecknet försvinner.
Vi köpte vår flaska på SB för två år sedan och betalade då 399 kr. Just nu verkar det inte finnas några flaskor tillgängliga.

Betyg 4


torsdag 22 augusti 2013

Vinprovargängets reunion

En bloggpost för att komma ifatt. Påbörjades för en månad sedan. Provningsanteckningarna kom bort, men dök plötsligt upp häromdagen.
Tidigare i somras var våra vänner från Irland och Puketorp på besök m a o så var också halva skaran av det gamla vinprovargänget från sent 70-tal samlade. G hade med sig ett vin, L ett annat och undertecknad hade plockat fram två viner ur källaren.

2007 Amarone della Valpolicella, Roccolo Grassi
Du som vill kan läsa om vårt senaste besök för dryga året sedan här.
Ni som följer bloggen känner igen producenten. Vi rankar ju RG som en av de allra bästa amaroneproducenterna. Jag tror att några till i kväll blev RG-frälsta. Kvällens bästa vin.
Det doftar av mörka körsbär, örter, lite torkad frukt och kakao. Vi minns den som mer sluten, då vi för snart ett år sedan senast provade den här årgången.
På samma sätt är det med smaken. Ett år i ryggläge har gjort gott, men ännu bättre kommer det att bli.
Alkoholhalten på 17% är idag mycket mer inbakad i den ljuvliga frukten (söta, mörka körsbär, mogna björnbär och vildhallon, blåa plommon) än vad den var för ett år sedan. Smaken är komplex och de typiska amaronedragen: torkad frukt, örter, och mörk choklad är mer framträdande idag. Det finns en pigg och alert syra. Tanniner finns det en del av, kanske inte alldeles sammetslena, men ändå mjuka och med lite sting. En lång och utdragen eftersmak, där den mörka frukten, katrinplommon, en liten touch av russin och kryddor lever ett liv i symbios. Den mörka chokladen har den där bitterljuva tonen som utmärker en riktigt bra amarone.
Riktigt gott idag, men det kommer att bli än bättre. Kanske rent av en av de bästa som Marco på RG gjort!!
Betyg 5

2010 Il Frappato
Vi skrev om vinet tidigare i år och du hittar detta här och här.
De övriga vinerna vi dricker den här kvällen är väldigt kraftiga och gör Frappaton än mer slankare än vad vi tidigare upplevt.
Dom andra tycker vinet är lite tunt. Jag kan delvis hålla med dom, men jag har tidigare intryck i bakskallen och tunt blir aldrig det här vinet. Slankt, ja då är jag med.
Färgen avviker från övriga viner med sin betydligt ljusare ton och är helt transparent. Det doftar av röd frukt, rosor och lite örter. I gommen uppträder vinet med sin sirliga elegans och slankhet. Röda bär i form av lingon, tranbär, hallon och ljusa bigarråer. Frisk syra, utan att på något sätt vara vass. En hel del tanniner, som idag känns lite småkantiga och biter till i gommen. I eftersmaken tonar örter, kryddor och mineraler fram på ett elegant vis.
Det här vinet har delar oss i två läger. De som gillar det skarpt på ena sidan och de som inte alls faller för det. Min blogg betyder min betygsättning.
Betyg 4+

2001 Minervois La Livinière , Ch Cesseras
Detta är L:s bidrag. Inhandlat på SB för flera år sedan och vid en tidpunkt då priset var nedsatt.
Detta är ett vin från området Minervois i Languedoc-Roussillon. I ett vin med namnet La Livinière måste minst 40% utgöras av Syrah och Mourvèdre, medan  Carignan och Cinsaut inte får ingå med mer än  40%.
Kvällens vin är gjort på druvorna  70 %  Syrah, 30 %  Carignan, Grenache och Mourvèdre. Hälften av vinet har fostrats på ekfat (1/3 nya) och hälften på rostfria ståltankar.

Det doftar av mörka bär, örter, lavendel, lite blod (slakt) och steniga mineraler. Inte alls oävet!
De främsta attributen i smaken är den mörka frukten och örterna. Mörka körsbär, blåa plommon, svarta vinbär, björnbär och blåbär är mixade i en riktigt trevlig bärkompott. Några rejäla knippen sydfranska örter är ditlagda och förhöjer intrycket. Alldeles sammetslena tanniner och en kvardröjande syra ger vinet en speciell karaktär.
Eftersmaken är medellång. Här kommer det fram en animaliska undertoner och mineraler.
Ett för oss helt okänt vin överraskar oss på ett positivt sätt.
Betyg 4


2010 Il Chianti di Gerry Ekström

Gerry arrenderar några rader med vinrankor på gården SantAppiano, som ligger mittemellan Florens och Siena. Här har det gjorts vin sedan medeltiden. Druvan är Sangiovese. Vi fotbollsnördar kan notera att här görs ett vin med namnet "Hamrin".



Färgen är mörk rubinröd med lite rödblå stråk ut mot glaskanten.
Doften är diskret. Här finns en ungdomlig doft av körsbär med inslag av viol, örter och plommon. Lite kakao kan vi precis ana oss till.
Smaken är stram och rejält knuten, men visst finns här en del bärsmak i form av körsbär och slånbär. Lite örter. Rejäla tanniner som är kantiga och småbråkiga. Syran är frisk. Vinet känns väldigt ungt, ja nästan lite oförlöst på något sätt. Det finns säkert en del utveckling och ett återseende om ett par år vore intressant.
Vi får väl boka in ett Irlandbesök och be Gerry lägga undan några flaskor.
Hur som helst var det intressant att få prova vinet.

Betyg 3

tisdag 20 augusti 2013

Clos Beautus Ille, Cotes du Rhone

Vi fick ett mail från Bristlys om ett vin från Cotes du Rhone. Producenten gör några Ch9dP-viner som vi högaktar, så det föll sig naturligt att lägga en beställning för att stilla vår nyfikenhet.

20012 Clos Beatus Ille, Cotes du Rhone
Producent är Domaine Saint Préfert med ägarinnan Isabelle Ferrando i spetsen för verksamheten. Du som vill veta mer om henne hittar detta på Bristlys hemsida. Hon slog för ett par år sedan till på några hektar Cotes-du-Rhone-mark precis utanför Chateauneuf-du-Pape. Och därifrån kommer det röda vinet Clos Beatus Illé, Cotes-du-Rhone. 
Vinet är gjort på druvorna Grenache 85% och Cinsault 15%. Druvorna kommer från vinstockar som lär ha en ålder på 40+.

Doften vill till en början inte riktigt komma loss. Efterhand kan vi trots allt notera en mörk fruktkompott av körsbär, plommon och björnbär. Lite dofter av viol och kryddor dyker så småningom upp. Lite tillknäppt om man så vill, men det finns något som säger oss att här finns så mycket mer. Det är bara tid som behövs.


Smaken är också lite tillknäppt. Det finns dock en ungdomlig fruktighet av körsbär och björnbär. Lite vildhallon, lite blåa plommon och en rejäl omgång av örter och kryddor tar sig så sakteliga fram. Gott om tanniner som inte är särdeles bråkiga, men fortfarande med lite kanter och därför gör ett behagligt bett i gommen. En pigg syra som skänker vinet friskhet och andas ungdomlighet. Eftersmaken är medellång med steniga mineraler, lakrits, mer mörk frukt  och örter.
Vi tycker oss känna att detta är ett vin av den lovande sorten, som behöver något år till på sig för att nå sin fulla potential. Visst är det gott idag, men det finns så mycket som ligger under ytan och inte lyckas ta sig fram idag. Våra förväntningar på det här vinet är rejält stora och vi tror att redan inom något år kommer dessa att infrias.
Betyg idag 4-

Vi förväntar oss att redan nästa år gradera upp vinet till 4, för att kanske ytterligare något år senare få sätta ett plustecken efter fyran.
129 kr kostar detta i SB:s beställningssortiment, vilket vi bara kan konstatera är ett överkomligt pris för att få en inblick i vad denne vinkonstnär kan åstadkomma.



måndag 19 augusti 2013

Champagne och Chateauneuf-du-Pape

På fredagskvällen hade vi besök av vännerna S och T. Vi började som vanligt med ett glas champagne och lite småsnack. Vi hade egen odlade kokta rödbetor, som gratinerats med lite chèvre till förrätt. Champagnen fortsatte att göra oss sällskap där.

1996 Millésime Brut, Palmer & Co
Producent är Palmer&Co. Idag ett stort kooperativ med fler hundra odlare och tillsammans äger de 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%.
Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Jag antar att druvmixen är ungefär den som finns bland kooperativets odlingar.
Detta är vår sista flaska av årgången 1996. Vi drack årgång 2005 för ett tag. Vi har också skrivit om årgång 2002 som vi drack för dryga året sedan. På den sist lidna nyårsaftonen drack vi en från året  2000. Genomgående håller Palmer & Co en jämn och hög standard utan att kosta skjortan.


Vi möts av en angenäm doft, där äpplen dominerar till en början. Det börjar med gula äpplen (Transparent blanche), men efter hand kommer även lite sötare röda äppletoner fram. En stund senare hittar vi lite citrus. En svag brödig arom ligger i bakgrunden och poppar fram då och då. När vinet blivit någon grad varmare kommer mineraler och musselskal fram.
Smaken är frisk med tydliga mognadstoner. Gula äpplen, gula plommon och citrus tar omedelbart plats i förarsätet. Vi känner en sötsyrlig smak som får oss att tänka på röda äpplen. En del mineraler, lite rostat bröd och nötter tillkommer i den medellånga eftersmaken.
Jämfört med de övriga årgångarna (200,2002,2005) som vi provat är den här lite rundare och mjukare. Syran är fortfarande frisk, men lite på retur. Ett perfekt läge att drickas nu.

Kvällen röda vin blev en Ch9dP från en producent som vi är särskilt förtjusta i. Vad vi tyckte om årgång 2009 av samma vin kan du läsa här.

2007 Chateauneuf-du-Pape Tradition, Mas De Boislauzon
Familjen Chaussys egendom ligger i den norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Dom blev under 2012 certifierade som agriculture biologique.
Druvblandningen är 70% Grenache, 15% Mourvedre och  15% Syrah. Hälften av druvorna har legat på cement tank och den andra hälften på vanliga fat (foudres).
Vi häller upp på karaff och låter vinet luftas en timma innan det serveras. Redan då vi häller upp vinet slås vi av den kraftiga doften av mörka bär. Luftningen gör att en hel del aromer tillkommer, men de mörka bären är grundstommen i doften.
Mörka bär= mörka körsbär, mogna björnbär men också lite väl mogna vildhallon. Gott om örter, en liten pepprighet i kombination med doften av pinjeträd gör att det råder ingen tvekan om var i världen vi befinner oss. Det finns också en liten blyg viol och en del animaliska undertoner.
Smaken domineras av den mörka frukten och de provencalska örterna. Allt är införlivat i en varm och pepprigt omslag.  Tanninerna, som det finns en hel del av, är finlemmade och väldigt mjuka och lena. En liten frisk syra finns det och den ger vinet en friskhet. Eftersmaken är lång och komplex. Vi hittar kakao, lite viol, en hel del lakrits, kött och blod och slutligen pinjeträ.
Oh vad vi gillar det här.
De 16% alkohol som ska finnas märker vi inte mycket av, perfekt integrerade i frukten m a o.
Vi tycker vinet känns mitt i drickfönstret, men klarar med säkerhet många år till i en bra källare.
Betyg 4+

Vi köpte våra flaskor på SB för 249 kr. Detta måste betraktas som ett fynd. 
Nu är det årgång 2010 som gäller på SB och nästan en tjuga dyrare har vinet blivit. Enligt SB:s hemsida så verkat det finnas en del flaskor kvar i Gbg, Malmö och Stockholm.

lördag 17 augusti 2013

Skaldjur och Hatt e Söner








För ett par veckor sedan landade några kilo burfångade kräftor och en del krabbor i Vintankarhemmet. En del konsumerades samma dag. Skaldjur som nyss kokats och fått svalna i sitt spad och ätes ljumna är bland det godaste Vintankar kan tänka sig. Det som blev över stoppade vi i frysen. Häromdagen plockade vi ut en del godsaker för lite mitt-i-veckan-lyx.


Ur källaren plockade vi upp en lite torrare champagne.


Hatt e Söner, Grand Cuvée, Premier Cru Blanc de Blanc, Extra Brut
Den här champagnen är gjord till 100% av druvan Chardonnay. Dosage 0,5 gram/liter. Lagring på fällningen i 5 år (degorgerad mars 2007) Total lagringstid är 6 år. Man tillverkar 20 000 flaskor av denna cuvée årligen.

Det doftar av gula äpplen, gula plommon, lite citrus, mariekex och aningens örter. Ingen avancerad eller stor doft, mer av det försiktiga och diskreta hållet. Ändå är den lite triggande.

Det här är en riktigt torr champagne med rejäl syra. Smaken är mycket frisk och domineras av gröna och gula äpplen. Det finns en del citrus och lite brödiga toner. I mellanpartiet hittar vi lite persika, örter och nötter. I eftersmaken kommer mineralerna till tals.
Till våra skaldjur med aioli och nybakat bröd fungerar den här torra champagnen utmärkt, men på egen hand blir syrorna för aggressiva för Vintankar.

Vi har nu provat oss igenom den "Hatt et Söner låda" vi inhandlade förra hösten. Vi har skrivit om
- Grande Cuvée Brut som vi gav betyget 4-
Grande Cuvée Rosé som vi också gav betyget 4-
Le Grand-Père som vi gav betyget 4+

Grand Cuvée Extra Brut ger vi Betyget 3+

Att Extra Brut får ett lägre betyg har inte så mycket med kvalitetsskillnader att göra. Det är våra helt subjektiva tyckanden, där våra smakpreferenser inte går i fas med supertorra champagner.

fredag 16 augusti 2013

RG Superiore och Vaio Amaraone

Vi släpar med några bloggposter om viner vi druckit de senaste veckorna. Idag är det ett höstlikt väder, där det småskvätter mest hela tiden. Vi sätter oss vi datorn och försöker komma ikapp. Det är nog runt fjorton dagar sedan vi drack dessa godingarna, som det definitivt är värt att orda lite runt.

2008 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi
Läsare av den här bloggen vet att Roccolo Grassi har en speciell plats i Vintankarhjärtat. Tre besök hos den supertrevlige Marco och hans syster Franceska har vi gjort under åren.
Vi drack den här årgången för snart ett år sedan och var då inte lika entusiastiska som vi brukar vara. Det är därför med spänning vi drar korken ur ännu en 08:a.
Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.

Redan när vi tar första sniffen känner vi att på dessa nio månader har det hänt en del. Vi häller upp två stora glas som får stå och lufta sig under en timma. Vi återvänder till vinet då och då. Vi sniffar och kan konstatera att idag är det betydligt mer öppet än vad det var förra året. Det doftar av söta mörka körsbär, lite torkad frukt och en dos örter. Vi noterar även lite kakao och mocca toner.  
Smaken har öppnat sig rejält, utan att för den skull vara vidöppen. Den typiska mörka körsbärssmaken dominerar, men här finns också mörk choklad, örter, en del torkad frukt, mera mörka bär (björnbär) och mörka plommon. Det finns en frisk syra som lyfter vinet. De beskedliga tanniner gör vinet matvänligt. Eftersmaken är riktigt lång och där blandas den mörka frukten och örterna med lite krossade körsbärskärnor. Det här är riktigt gott. Det gångna året har verkligen lyft vinet till en ny nivå, men här finns mer att hämta. Vi har ett par flaskor kvar, så en bit in på 2014 gör vi en ny test.
Vinet är privatimporterat och vi betalade 20 euro + skatt och frakt.
Betyg 4+

2004 Vaio Armaron, Amarone Classico, Serego Alighieri
Vi har tidigare utnämnt denna till en av de bästa "matamarone", som finns tillgänglig hos SB.
Vad vi tyckte om 2005 kan du läsa här. Du kan läsa om 2003:an här. 2004 testade vi tidigare i år och vad vi tyckte då kan du läsa här.
Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara. Den gamla klassiska sammansättningen.

Våra intryck stämmer väldigt bra överens med hur vi upplevde 2004:an, då vi senast drack den i april. Vi hänvisar för en mer djuplodande redogörelse dit. Nu konstaterar vi bara att detta är riktigt gott. Bra till mat tack vare syran och den balans som finns med frukten, den lilla sötman och de mjuka tanninerna.
Hustrun klämmer ur sig att glöm nu inte kommentera den delikata eftersmaken. Nä just det, den är bara så läcker!

Betyg 4+

På SB är det årgång 2006  som finns tillgänglig för 389 kr.
Årgång 2006 är generellt sett en av de bättre årgångarna under 2000-talet, så det är säkert ett bra köp. Vi har ett halvdussin flaskor i källaren och kommer någon gång under hösten att dra korken ur den första.



torsdag 15 augusti 2013

A Vita F36p27

Ni som följer den här bloggen kunde för ett par dagar sedan läsa om hustruns besök i Köpenhamn och om hur jag fick henne och hennes väninnor att svänga förbi Cibi e Vini och hämta upp lite viner jag beställt. Jag hade mailat till Fabio och bett honom om att skicka med två viner som han tycker att jag borde prova. Det blev två viner från Kalabrien. Ett område vars viner jag aldrig druckit förut, gjorda på druvor jag knappt hört talas om.
Det bar sig inte bättre än att Billigt Vin Ingvar skrev om dessa på sin blogg. Det fanns ingen möjlighet att hejda sig, så i söndags drog vi korken.

2009 A Vita F36p27.
Vill du veta lite mer om producenten så klicka in på bloggen  Billigt Vin.
Detta är ett vin som gjorts på druvan Gaglioppo till 100%.
Vinet har macererats i sex dagar och lagrats på ståltank.

Vi möts av en trevlig doft, där körsbären dominerar. Det finns mera röda bär, men vi kan inte enas om det är smultron, jordgubbar eller hallon. Vad vi däremot är helt överens om är de spännande kryddorna. Vi sammanfattar doften som intressant, spännande och njutningsfull.




Vi faller omedelbart för det här vinet. Fullt av trevliga smaker med en viss elegans. Inget kraftpaket utan mer slankt och servilt.
Vi känner körsbär (klarbär?), tranbär och någon mer rödfruktig smak vi inte kan sätta namnet på. Kryddorna är både spännande och intensiva. Syran från klarbären eller möjligen tranbären skänker vinet en genuin friskhet. Kryddorna och örterna ger vinet en speciell karaktär. Eftersmaken är medellång och en blandning av frukt och kryddor, som får oss att sitta lite och små smacka för oss själva.
 Det finns en viss stramhet, men detta till trots är vinet väldigt tillgängligt. Bra till mat och ytterst njutbart på egen hand.

Vi kan hitta drag från vår nyförälskelse Grignolino, men också från etna druvor. Ändå står vinet på egna ben med egen charm och karaktär.
Vi betalade 125 DKK hos Cibi e Vini. Vi fyller på vid nästa Köpenhamnsresa.

Betyg 4

onsdag 14 augusti 2013

Sjömagasinet. En kväll i juli.

Den sista dagen i juli var vi på Sjömagasinet. Vi var där med vännerna H och G. Den senare hade fyllt 60 år i våras och vi uppvaktade med en middag på, i vårt tycke, Sveriges bästa fiskekrog. Att man bytt regi från från Leif Mannerström till Ulf Wagner har inte påverkat kvaliteten det minsta.
Under tiden som vi tittade igenom meny tog hustrun och jag ett glas roséchampagne, H höll sig till vatten hela måltiden medan G började kvällen med en öl för att därefter övergå till vin.
D Rosé från Champagne Devaux
Den här champagnen är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay.
En fin diskret doft av smultron, jordgubbar och hallon kan vi känna.
Bären som vi känner i doften kommer igen i smaken, men kompletteras med lite mineraler, nötter och bakverk. Mycket frisk och med en syra som får våra smaklökar att börja längta efter mat. Skapligt lång eftersmak med en touch av blodgrape.
En hygglig roséchampagne som vi gärna utforskar vidare.
Vi får en liten aptitretare (halstrad anklever) under tiden som vi bläddrar i meny- och vinlistorna.

Vi bestämde oss för deras menyförslag, som kostade 745 kr. Ett riktigt bra pris för denna fantastiska mat.

Wagners skaldjursallad med knaprigt bacon, rostade pistagenötter
pinjekärnor, gula russin samt en mild parmesandressing
Ångkokt slätvarsfilé med med vitvinssås smaksatt med tomat och basilika
gratinerad knivmussla samt skaldjurs och parmesankrokett
Halstrad torskrygg med med havskräftsky
kantareller, äpple samt mousse på färskpotatis och krondill
Variationer på jordgubbar med karamellglass

Vår favorit blev den "Ångkokta slätvarsfilén" som var något enastående. Så var den också på tiondelssekunden perfekt kokt och med ljuvliga smaker. Den halstrade torskryggen var inte långt efter. Wagners skaldjurssallad levde med råge upp till sitt välrenommerade rykte. Desserten var enkel och okomplicerad, men precis lagom stor för oss.

Vi tog inte det tillhörande vinpaketet, utan valde vin tillsammans med vår sommelier.
Vinlistan är gigantisk och priserna är i mitt tycke väl tilltagna. Vi började med ett försiktigt och kanske inte så spännande val, men det var perfekt till de två första rätterna.
2008 Chablis Les Vénérables
VieillesVignes från det stora kooperativet La Chablisiennes. Du som vill veta mer om chablis och dess viner rekommenderas att läsa Vintomas blogg.
Druvan är 100% chardonnay. De kommer från gamla vinstockar som är mellan 30 och 90 år. I doften känner vi vita blommor, äpplen och lite lime. I gommen är det citrus, äpplen och mineraler som dominerar. Vinet är lätt, friskt och lite småelegant med en bra eftersmak.
Det fina med det här vinet är att det är diskret och försiktig i sin framtoning och låter maten spela huvudrollen. Det kompletterar på så sätt de första maträtterna på ett ypperligt sätt.

2011 La Princée, Saint-Aubin, Hubert Lamy
Vi befinner oss i Bourgogne mittemellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Druvan är Chardonnay till 100 %.
Det här ett betydligt kraftigare vin som matchar den halstrade torskryggen på ett bra sätt.
I doften hittar vi citrus, äpplen och ordentligt med mineraler.
Smaken domineras av lime, äpplen och kraftiga mineraler. En bra syra och en eftersmak som är medellång. Här kommer mineraler som blir kritiga.


Vi kan återigen konstatera, att trots väldigt högt ställda förväntningar, så lever Sjömagasinet med råge upp till dessa.
Maten är sagolik. Den som älskar fisk så är detta ett "måstebesök".








tisdag 13 augusti 2013

Crémant D´Alsace och kräftor

Fiskarn ringde i fredags och meddelade "Jag är i hamn om en timma . Vill du ha kräftor och krabbor". Ett erbjudande som är svårt att stå emot. Jag brukar få köpa till det priset han får i fiskhamnen. Det blev att ta fram de stora grytorna. Plocka krondill i landet och köra igång.

Lite senare på kvällen tog vi upp några alldeles ljumna kräftor och plockade fram en flaska som legat i kylen sedan födelsedagen i maj. En present från vännen S.

Crémant D´Alsace, Baumann-Zirgel.
Vi har alltså ett mousserande vin från Alsace. Producenten Baumann-Zirgel är certifierade för biologisk odling (Ecocert). Vi befinner oss i byn Mittelwihr någon mil söder om Strasbourg

Här har man använt Chardonnay till 100%. Dom har använt den metoden som betecknas som traditionell vid framställning av champagne.

Färgen är ljus gyllengul.
Det doftar av vita blommor, lite smör, aningens rostat bröd, gula äpplen och lite citrus.
Smaken domineras av den friska  och ungdomliga tonen, där äpplen och citrus är tongivande. Torrt så klart och med en frisk syra, detta utan att syran blir för vass. Här finns en del finfördelade mineraler, som skänker karaktär åt vinet. I mellanpartiet finns lite persika och tropiska frukter. Eftersmaken är kanske aningen kort, men med en härlig liten bitterhet som vi förknippar med grapefrukt.
Vinet passade utmärkt till våra kräftor.
Detta var en trevlig bekantskap, dessvärre finns vinet inte i SB:s sortiment, men vinet går att köpa i Danmark för 159 DKK.

Betyg 3+


måndag 12 augusti 2013

Vilmart & Cie, Grand Cellier

I slutet av förra veckan hade vi besök av vår goda vän M från Stockholm. Det blev ett besök på Gunnebo Slott utanför Mölndal och föreställningen "Charmören från Långedrag". Visst är det  lite buskis kanske t o m mycket, men vi fick dra rejält på smilbanden vid ett flertal tillfällen. Vi kan bara sammanfatta det hela som mycket lyckat.
När vi kom hem på kvällen korkade vi upp detta, som vi lagt på kylning.

Grand Cellier, Vilmart & Cie 
Vilmart&Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger på runt 110 000 flaskor fördelade på åtta olika typer. Odlingarna ske efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.

Den här champagnen är gjord på 70% chardonnay och 30% pinot noir. Grand Cellier är alltid en blandning av tre årgångar. Just den här är det årgångarna 2007-2008-2009 som fått bidra. Druvorna kommer från vinstockar som är mer än 30 år gamla. Vinet har legat på stora ekfat under tio månader

Färgen är blekgul med lite gyllengula stråk ut mot kanten. Det finns även en liten touch av den där skira vårgrönskan. Små trevliga bubblor rör sig konstant från botten av glaset upp mot ytan.

Det doftar av vita blommor i en chablis liknande stil med inslag av kaprifol. Då vinet fått en tid i glaset och tempen stigit några grader träder dofter fram av citrus, mineraler, snäckskal och kryddor. Mycket trevligt.

Smaken är lite återhållsam direkt efter att vi tagit ut champagnen ur kylen. Vi noterar lite citrus och mineraler. Det räcker med att champagnen har fått några minuter i glaset så börjar det hända saker. Citrusen går åt limehållet. De friska gula äpplena och de behagfulla kryddorna tar alltmer plats. Fortfarande är det ungt, friskt och torrt, men inte knastertorrt. Fin mousse med en smått krämig touch. Eftersmaken är medellång och lämnar en lätt liten bitterhet (blodgrape), som bara sätter fart på våra salivavsöndrande smaklökar. Lite tropisk frukt och sköna mineraler finns det också i avslutningen. Oj vad den här flaskan tog slut fort. Ett betyg så gott som något.
En perfekt champagne som aperitif, men visst kan den kombineras med lite lätta skaldjursrätter.

Betyg 4+


Vår flaska köpte vi genom Franska Vinlistan för 1 794 kr för en sexpack. Vi köper igen så snart möjlighet ges. Detta är ju en av de mer enkla av Vilmarts champagner och visst blir man sugen på att testa de mer exklusiva. I Systembolagets sortiment verkar deras instegschampagne finnas och då endast i s k champagneprovarlådor.