En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker.
JC:s Vintankar
tisdag 17 juni 2025
Vincirkus med Petter och Gabriel på Monique i Varberg
En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker.
tisdag 10 juni 2025
2016 Cramant från Damien Hugot
Nationaldagen bjöd på hällregn och halvstorm. Dottern med familj tittade förbi på eftermiddagen. Något bubblande att skåla med behövdes en dag som denna. Det fick bli en dryck från en av mina favoritproducenter Damien Hugot. Den här gången en Blanc de Blancs, där druvorna kommer från något vinfält han äger runt byn Cramant.
Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.
2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:
lördag 7 juni 2025
Han i Hörnet, En bistro i Mariefred
Vi tillbringade några dagar i Mariefred med omnejd för någon vecka sedan. Vi bodde på Gripsholms Värdshus. Ett mycket trevligt hotel med fina rum, hyfsat rymliga badrum och en bra frukost. Vi åt en av middagna där. Helt Ok, men lite tråkig vinlista.
Vi åt också en av middagrna på "Han i Hörnet" och det var verkligen något annat. En bistro som vi verkligen tog till våra hjärtan. Vi hade också önskat oss en vinprovning med tre spännande viner. Det var precis var det blev: Tre mycket spännande viner.
onsdag 28 maj 2025
2014 L´Amateur, David Léclapart. "Pureté, Énergie, Plaisir, Écologie"
I söndags var det dags för den dagen som alltid infaller 25 maj. Numer ett stilla firande. Sonen och jag tillbringade några timmar på Ullevi och de Blåvita gav mig en fin födelsedagspresent. Annars har livet som fotbollssupporter mest varit ett självplågeri de senaste åren, om en varit av en Blåvit sort.
Väl hemma så mottas jag av hustrun som gjort plättar av rårakor. Hon servera dessa med en klick Crème Fraiche och en driva löjrom från Kalix. Jösses vad smarrigt. Inte blev det sämre av att vi till detta drack den sista flaskan av en champagne från David Léclapart.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV14 (se nedanstående bild), vilket betyder att årgången är 2014.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.
I munnen är det en härlig friskhet och det hela inleds på samma sätt som doften dvs med en läcker blandning av gula och gröna äpplen och en citrus mix. Här finns också lite persika och aprikoser. Vita blommor, kritiga och grusiga mineraler, nybakat bröd och unset lakrits hjälps alla åt att göra detta riktigt delikat. Syran är både stor och läcker.
Vi har verkligen njutit och blivit imponerade av vad David Léclapart kan åstadkomma med sin druvor.
Jag tror den här champagnen är bra nära sin topp och i vart fall i ett perfekt drickfönster nu och några år framåt. Helt enkelt en fantastisk champagne!!
Betyg 5-
måndag 26 maj 2025
2019 Barbera Elio Altare
Familjeegendomen Elio Altare är belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo: Arborina, Cannubi och Cerretta.
Kvällens vin är uteslutande gjort på druvan Barbera, som vuxit på vinstockar som är mellan 10 och 30 år gamla och kommer från ett flertl olika vinfält. Det har fått tillbringa runt 5 månader på begagnade ekfat innan det buteljerades.
Färgen går i en rubinröd nyans med några violetta toner här och var.onsdag 21 maj 2025
2012 Tradition, Chateauneuf-du-Pape Mas de Boislauzon
Lamm och Chateauneuf-du-Pape är en kombination som vi verkligen gillar. Igår grillade vi lamm-entrecôter, klyftade några amandine-potatisar och drack lite rödvin. Så klart blev det en Ch9dP. Den här gången från Mas de Boislauzon och deras "Tradition" från 2012.
Jag minns när Quet årgång 2007 fick 100p av Parker 2009 eller möjligen 2010. Vinsverige och inte minst i bloggosfären vart det en hel del uppståndelse. Ja jisses vilka skriverier. Vinet fanns på SB och kostade strax under 400 kr. Bristly Wine (Gabriel Enning) importerade. Jag hann rycka ett par flaskor. Den sista drack jag 2020 och vad jag tyckte kan kan du läsa här.
Mas de Boislauzon och deras flaggskepp "Tradition" har ofta varit en gäst hos oss. Jag har tidigare skrivit om dessa årgångar 2007, 2009, 2010 och 2012.
Den här vingården drivs av syskonen Chaussy och är belägen i den norra delen av appellationen. Dom förfogar över 11,5 ha vinmark i själva Chateauneuf-du-Pape spridda på 15 olika fält och 20 ha i Cote du Rhone Villages. Sedan 2012 är vingården certifierad som "agriculture biologique".Dom gör en vit Ch9dP och fyra röda Ch9dP-viner.
1. Deras flagskepp har namnet Tradition och den har jag druckit och skrivit om årgångarna: 2007, 2009, 2010 och 2012.
2 Famille Chaussy från några fält allra längst norrut i appellationen.
3 Cuvée Tintot en Mourvèdre dominerad variant
4 Quet Det här vinet är gjort på druvorna Grenache 85%, Mourvèdre 10% och Syrah 5%. Vinet har fått jäsa i cementtankar för att sedan få ligga till sig i 12 månader på foudres och cementtankar.