Campo del Maestro firar 10 år!! Familjen Brunelli satte ihop ett erbjudande, där möjlighet fanns att köpa ett paket med de sex första årgångarna. Ett erbjudande som var omöjligt för mig att motstå, så jag nappade så klart på det. Årgångarna jag fick var 2014,2015,2016,2017,2018 och 2019. I förra veckan samlades vi dvs tre par hängivna Valpolicella-fantaster. Vi valde att testa de tre äldsta årgångarna och ställde dessa mot årgång 2021.
Campo del Maestro är ett vin gjort på druvmixen
40 % corvina veronese, 20 % oseleta, 5 % rondinella, 5 % negrara, 10 % corvinone, 5 % croatina, 5 % forselina, 5 % dindarella och 10 % cabernet franc. Vinfältet där druvorna vuxit ligga runt 220 m ö h och jordmånen består av vit kalksten och märgel. En av byns lärare har ägt och tagit hand om det här vinfältet i väldigt massa år. När han inte längre orkade ta hand om vinfältet fick Luigi Brunelli möjligheten att bli ansvarig.
Det blev lite tester och Luigi landade i att göra ett vin på dessa nio druvor, som görs på samma vis som amarone görs.
Druvorna skördades i slutet på september och har sedan fått torka i cirka 4 månader. I februari pressas druvorna varsamt och jäsningsproceduren tar sin början. Det har sedan fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225-liters ekfat).
Jag häller upp vinerna i fyra glas, där jag är den ende som vet vilken årgång som är i respektive glas.
Samtliga prickar rätt på vilket glas som har det äldsta vinet och på vilket glas som har det yngsta. Fem av sex har årgång 2015 som sin favorit. Årgång 2021 får en röst.
Några korta ord om varje årgång.
Årgång 2014.
Ett moget vin. Det klart mest mogna. Det har fortfarande en bra friskhet, men tydligt på väg att nå sin topp. Det här vinet tror jag inte kommer att utvecklas mer och kan om något år gå över toppen. Mitt råd drick det här under nästa år (2025).
Mogna mörka bär främst mörka, lite söta körsbär, hallon och något svart vinbär. Här finns en fin samling örter och kryddor. Tannirna har med åren blivit nästan sammetslena. I eftersmaken mera körsbär, mörk choklad och några droppar espresso.
Betyg 4++
Årgång 2015.
Ett underbart vin som just nu är i skärningspunkten mellan ungdomlighet och begynnande mognadstoner.
Vi möts av en stor doft som initialt visar upp toner av jord, höstlöv och läder, men som rätt omgående kommer att domineras av en ljuvlig mörk frisk doft. Örter och kryddor visar upp sig i små väl avvägda doser. Aningens hemkola kan vi också skönja.
Smaken är formidabel. Mörka körsbär, hallon, några svarta vinbär och inte minst solmogna björnbär bildar tillsammans med örter och kryddor ett fundament av "så här ska ett vin smaka". Eftersmaken är riktigt lång med mera mörk frukt, örter och kryddor, men här tillkommmer mörk choklad och körsbärskärnor. En härlig syra som tillsammans med mjuka, lite smånafsande tanniner bildar det där motståndet jag så mycket uppskattar.
Årgång 2015 är ännu inte fullmogen. Så jättemycket utveckling tror jag inte det finns att vänta på, men det kommer att vara så här lysande bra i åtskilliga år till. Så den lycklige som har några flaskor behöver inte ha bråttom.
Betyg 5-
Årgång 2016.
Precis som när jag
jämförde årgångarna 2015 och 2016 för snart sex år sedan har årgång 2016 en något ljusare frukt. Jag kan också notera att årgång 2016 utvecklas betydligt långsammare än 2015. Det känns fortfarande som ett ungdomligt vin. Framförallt smakerna har inte riktigt hunnit fölösas med andra ord är de lite mer återhållsamma och inte fulltutvecklade. Ännu!
Årgång 2016 är väldigt bra redan nu, men jag är övertygad att här väntar en angenäm utveckling. Både syran och tanninerna tar mer för sig i årgång 2016. Eftersmaken är visserligen lång, men lite mer försiktig. Ge det ytterligare ett kanske två år och det närmar sig sin topp.
Betyg 4+
Årgång 2021.
Ett ungt vin, som de närmaste åren kommer att utvecklas väldigt fint. Med detta sagt så dricks det väldigt bra redan nu. Det känns rätt så kraftigt och ganska så fylligt. Det har en underbar friskhet i såväl doft som smak. Det första vi noterar är läder, jord och höstlöv. Dessa dröjer sig kvar en längre stund än vad de gjorde i de äldre vinerna. Efter en stund i glaset är det den mörka frukten i form av mörka körsbär, björnbär, hallon, plommon och en svartvinbärskyss som dominerar i såväl doft som smak. Örter och kryddor tillkommer efter hand.
En bra syra. Tanninerna tar för sig lite mer i årgång 2021. Det senare beror säkert på att vinet är så här ungt (släpptes i våras). I eftersmaken kommer mer mörk frukt, örter och kryddor, men också aningens gräs (cabernet franc bidrar). Aningens vanilj, mörk choklad och körsbärskärnor dyker också upp.
Det har gått sex månader sedan jag drack den här årgången för allra första gången. Visst har det utvecklas i en riktning jag gillar. Ytterligare sex månader och det kommer att vara ett grymt bra vin.
Betyg 4+
Summering.
Campo del Maestro är ett fantastiskt vin. Ett litet mästerverks signerat Luigi Brunelli.
Samtliga årgångar vi drack var enastående bra. Verkligen ett pålitligt vin.
Äldsta årgången är tio år och är helt på topp. Det är också den enda som känns fullmogen.
Priset på SB är 291 kr och det är få viner i den här prisklassen som kan matcha Campo del Maestro!
Just nu verkar det vara slutsålt på SB. Årgång 2022 kommer att lanseras under våren 2025, vilket vi ser fram emot.