onsdag 31 maj 2017

Brunelli maj. Carianum

Så har det åter blivit dags med en månadsrapport från  "vår" vingård Brunelli Wine i Valpolicella.
Nedan hittar du länkarna till de tidigare månaderna:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. Ripasso



Början av maj var betydligt kallare än normalt. Många vinområden drabbades av svår frost bl a Franciacorta, Bardolino, South Lake Garda och Arcole DOC. I Valpolicella klarade dom flesta vingårdarna sig riktigt bra. Brunelli tillhörde dom som inte hade några som helst problem med frosten. Runt den 20:e maj kom värmen, vilket betyder att man kan vara på väg att "komma ifatt" den sena våren.
I vinkällaren har det inte varit så mycket arbete. En del flaskor har fått etiketter.
Några vinevent i norra Italien har dom deltagit på. Desto fler grupper har besökt Brunellis vingård för rundvandring och vinprovning. Även boendet på deras Agriturismo Corte Cariano har haft en ganska hög beläggning. Ute på vinfälten har det varit desto mer arbete. De nya vingården, som jag berättade om i aprilrapporten, har krävt en hel del arbete med att få vinrankorna att växa enligt det system dom önskar. Skörd blir det först om två till tre år, men redan nu måste vinrankorna tuktas.
Mycket manuellt arbete sker också på de andra vingårdarna, där dubbelknoppar tas bort, likaså reduceras mängden blad både på toppen liksom utefter stammen. Ett tidskrävande arbete.
Den första "gröngödslingen" har ägt rum, främst är det klöver och vicker som som slås och sedan fräses ner i jorden.



Under våren har Brunelli släppt två nya viner. Jag skrev i mars några rader om deras Rosato, som dessvärre inte verkar lanseras i Sverige. Det andra vinet Campo del Maestro finns däremot i beställningssortimentet sedan ett par dagar. Det är klart man blir nyfiken när man Alberto meddelar att vinet görs på åtta lokala druvor.: Corvina Verones, Oseleta, Rondinella, Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese samt Cabernet Franc(10%). Druvorna har torkats i fyra månader. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa två år på barriquer. Jag har beställt ett par flaskor och kommer i junirapporten redogöra för mina tankar.


2015 Carianum är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Det är alltså samma druva som Soave-viner görs på. Druvorna kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som Brunelli också äger. Druvstockarna är runt 25 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Musten får tillbringa en kortare tid med skalkontakt. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt fem månader på 225 l barriquer innan det buteljeras.

Carianum är min favorit av de tre vita viner som Brunelli gör.
Det är ett ett mycket smakrikt och läckert vin vin, som står sig väl mot de flesta Soaveviner. Jag tycker också att det har lite mer tryck i smakerna och en ört-/kryddighet, som är riktigt trevlig.
Färgen går i en halmgul ton.
Doften är hyfsat stor med en bra friskhet. Det börjar med en fin äppelblandning, såväl gula som röda äpplen. Lite citrus och aprikoser och en stor dos örter bl a salvia i mellanpartiet. Avslutningen  överraskar med en fin blommighet, där vi särskilt noterar lite jasmin.
Även i munnen finns det en bra friskhet, men också en lite fetare känsla. Den gula frukten är det som vi först slås av. Här finns sommaräpplen, persika, aprikos, några plommon och aningens citrus. Jag undrar om det inte är inslaget av de finstämda och tydliga inslaget av örter och kryddor som mest imponerar på mig. Verkligen läckert.
Fin friskhet via en angenäm ton av lime och gulgröna äpplen.
Eftersmaken är längre än för många andra viner jag smakat gjorda på druvan Garganega. Alldeles i slutet dyker det upp lite acaciahonung.
Betyg 4-

Carianum är en fullträff till örtbakad eller grillad lax.
Dessvärre finns inte vinet hos Systembolaget, vilket så klart är mycket synd. Vi betalade 8 euro om jag minns rätt. Det tillkommer frakt och svensk alkoholskatt.

måndag 29 maj 2017

2009 Schioppettino från Ronc Soreli

Schioppettino är en druva som odlas i Friuli dvs det nordöstra hörnet av Italien på gränsen till Slovenien. Det dyker emellanåt upp någon flaska i Systembolagets beställningssortiment. Så vart den med den här flaskan. Just nu kan jag inte upptäcka ett enda vin gjort på Schioppettino hos SB. Jag beklagar verkligen detta, då de jag testat fallit mig i smaken: Pizzulin, Bressan och Ronc Soreli. En önskan ställd till alla vinimportörer: "Lite Schioppettino i ert sortiment, tack".


Ronc Soreli betyder "kullen i solen". Det är också namnet på såväl byn som vinieriet. Några km från den Slovenska gränsen strax norr om Cormons. Här odlas det vin på 24 ha. Den största delen av RoncSorelis vinfält planterades i början på 2000-talet. Under 2016 har delar av deras vingårdar blivit certifierade som Organisk odlade. Du som vill veta mer om den här producenten klickar in på deras hemsida.

Det här vinet är gjort på den lokala druvan Schioppettino till 100%. Vinet har fått jäsa på ståltank. Det får sedan ligga till sig i ca 18 månader på ekfat. Slutligen fem månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
Här finns den typiska och karaktäristiska doften av vitpeppar, som kombineras med en fin frukt av ett mörkare slag samt lite höstlöv och våt jord. Någonstans i bakgrunden finns en mycket blyg viol.
Doften skapar såväl nyfikenhet på smaken som förväntan. Det är väl så en bra doft ska vara!!
Redan vid den första lilla klunken drar vi på smilbanden. Att det smakar bra och mera kan vi slå fast direkt. Ett vin som känns slankt, men ändå har väldigt tydliga smaker, inte utan en viss kraft. Vi känner en bärkompott med mörka skogsbär, syrliga körsbär, några lingon och tranbär. En fin kryddighet, där pepparkvarnen fått några rejäla varv. Lite olika smaker från fatlagringen, dock av ett mer subtilt slag. Syran tar sin givna plats. Tanninerna likaså. Allt väldigt välkomponerat.
Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på en fin frukt och läcker kryddighet.

Betyg 4

Vår flaska köptes för något år sedan på "Bolaget" för dryga 200 kr. Borde köpt fler!

söndag 28 maj 2017

2013 Chateau le Puy

Månadens vin på forumet finewines.se var under maj månad ett Bordeauxvin.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Så här presenteras vinet från den som gjort månadens val:
Château Le Puy är en vingård i Bordeaux (appellation Côtes de Francs) som följer de biodynamiska principerna. Detta innebär bl.a. att man betraktar gården som en egen självförsörjande organism. Ett fungerande ekosystem av det slaget kommer inte behöva några -icider eftersom små löss kontrolleras av större insekter, insekterna av fåglar o.s.v. Då gården är en enda enhet är det inte heller tillåtet att t.ex. bespruta eller konstgödsla en del och inte en annan (detta kan man göra inom vanligt ekologiskt jordbruk).
Château Le Puy Emilien är planterat med 85% Merlot, 7% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, 1% Malbec och 1% Carménère, enligt deras hemsida. Det står visserligen annan fakta på den svenska importörens hemsida men då deras siffror inte ens adderar upp till 100% väljer jag att gå på producentens fakta. Genomsnittsåldern på vinstockarna är 55 år.
Vinet är gjort helt utan tillsatser. Det innebär att det fermenteras med hjälp av sin egna inhemska jäst och inget i övrigt är tillsatt, inte heller några sulfiter. Ingen filtrering. Vinet lagras i 24 mån totalt, först på stora gamla ekfat om 5000 l, sedan på gamla små ekfat. Vinmakarna utför battonage samt buteljerar i enlighet med den biodynamiska kalendern.


Ett ungt vin som behöver lite tid i glaset för att utveckla dofter och smaker.
Efter dryga timman i glasen kunde vi känna doften av främst svarta vinbär eller snarare bladdoften från en svartvinbärsbuske, men även lite rödare bär som tranbär och lingon. En god portion örter, aningens stall, läder samt  något litet grönare inslag läs gräs/tomatkvist.


I gommen känns det hyfsat slankt och med en syra som ger en bra friskhet och tanniner som inte är alltför påträngande. Vi tycker oss känna både mörka och några rödare bär, lite örter, steniga mineraler och någon floral ton.

Eftersmaken är av medellång karaktär och här finns ett alldeles tydligt inslag av grön paprika.

Ett helt OK vin. Kanske aningens högt prissatt med sina 319 kr på SB.

Betyg 4-

lördag 27 maj 2017

En dubbel Accordini: Valpolicella Classico och Il Fornetto

Dottern kommer hem från Bryssel några dagar. Det ska firas födelsedagar och bästa vänninan gifter sig. Onsdagskvällen börjar med faderns specialitet Köttfärssås med spagetti. Vi har valt en enkel Valpolicella Classico, men i just sådant här  sällskap har den enkla "basvalpolicellan" få övermän.

Stefano Acoordini är en av de producenter vi håller väldigt högt.  Självklart finns dom Vintankars Tio-i-Topp-lista över Amaroneproducenter. Dom håller en hög kvalitet rätt igenom hela sitt sortiment. Vi har besökt dom ett flertal gånger. Det senaste besöket (2015) resulterade i ett blogginlägg du kan läsa här
2014 Valpolicella Classico
Detta är deras "basvalpolicella" som är gjord på Corvina (65%), Rondinella (30%) och Molinara(5%). Inga torkade druvor utan endast "färska". Vinet har spenderat en kortare tid på stålfat.

Ett slankt, lättsamt nästan lite "rent" vin. Lättdrucket men inte utan charm och karaktär. Det finns en bra frukt med körsbär, hallon och lite skogsbär. Några små nypor örter och någon grusig mineralitet. Syran ger friskhet. Tanninerna finns där och bjuder ett trivsamt litet motstånd.
Precis så här ska en Valpolicella Classico vara. Och den ska serveras sval runt 16 grader.
Betyg 3++




Kvällens Europe League final föräras en ypperlig Amarone och några hårdostar.
2007 Il Fornetto

Vinet görs på 75% Corvina Veronese och 25% Corvinone. Druvorna skördades sista veckan i september och får sedan ligga och torka i 140 dagar. Vinet har fått ligga till sig runt 36 månader på nya fat av fransk ek från Allier och Never. Slutligen har vinet fått ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

En stor och mäktig doft, där körsbären, den torkade frukten, kakao och aningens vanilj dominerar intrycken. Så typisk amarone. Så sanslöst inbjudande!!
Det här är ett komplext vin med en kraftfull frukt. Komplext som attans. Massor av nyanser. Vi lät det få två timmar på karaff, vilket visade sig  vara någon timma för kort. Inledningsvis fanns det en alltför kraftig ton av alkohol, som avtog ju längre tid vinet fick i glasen. Vi drack halva flaskan till matchen och den resterande halvan dagen därpå, då fanns inte en tillstymmelse till alkohol, så den behöver en ordentlig luftning.
I munnen är det en maffig mörk frukt med mörka körsbär, björnbär, blåa plommon och svarta vinbär som vi omedelbart kan känna. Kraftfullheten kombineras med en elegans av stora mått. Några små nypor finmalda örter följer. Torkad frukt i form av fikon, russin, dadlar och katrinplommon. Här finns en elegant syra som ger friskhet och alldeles sammetslena tanniner, som  ger Il Fornetto en bra ryggrad.
Eftersmaken är formidabel med mera mörk frukt, aningens lakrits och en liten läcker bitter ton av riktigt mörk choklad.

Betyg 5-











fredag 26 maj 2017

2008 San Fereolo

Dolcetto är en druva som har sin givna plats hos Vintankar. Det är en klart underskattad druva, som är väldigt användbar. Den ger maten rikligt med plats samtidigt som Dolcetton kompletterar och förhöjer glädjen i vardagen. För dryga veckan sedan var det läge att sätta lite färg på en i annat ganska trist tisdag.

Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.


De friska mörka körsbären och blåa plommonen är de doftintryck vi omedelbart kan känna. Efterhand tillkommer lite rosor och några örter.

I gommen är det den slanka känslan, pigga syran och de allestädes närvarande tanninerna som dominerar. Detta förstärkt med  trevlig frukt (körsbär,plommon, tranbär, lingon) och nypon samt lite finmalda örter gör vinet till en god samspelare med vår mat(pastasallad).
Eftersmaken är medellång och avslutas med lite krossade körsbärskärnor och steniga mineraler. Svårare än så är det inte för att få till en guldstund i vardagen.

Betyg 4


179 kr betalade vi på Systembolaget. Just nu verkar den slutsåld.

torsdag 25 maj 2017

2014 Hoeksteen. Chenin Blanc

Häromdagen drack vi ett vitt vin från Sydafrika på druvan Chenin Blanc, som vi verkligen gillade.
Vi fick med oss det hem vid vårt senaste besök i Köpenhamn. Fabio och Mie på Cibi e Vini hade tillbringat några veckor i Sydafrika och tagit hem några flaskor vin. Det här vinet tyckte dom vi borde prova.

Producent är The Fledge&Co. Vingårdarna ligger runt Calitzdrop (mittemellan Kapstaden och Port Elisabeth). Dom producerar 4 vita och 4 röda viner. 

Det här vinet är som jag skrev i inledningen gjort på Chenin Blanc till 100%. En druva som de europeiska bosättarna tidigt (1655) planterade. Druvorna till Hoeksteen härstammar från just dessa första planteringarna eller som det uttrycks på hemsidan HoekSteen, originates from low yield old bush vine plots in Stellenbosch grown in poor ferricrete rich soils, hand harvested, long cold fermentation, matured sur lie for 12 months and bottled unfined, unfiltered to preserve the essence of site. Inga ekfat inblandade utan enbart rostfria ståltankar.
Hoeksteen betyder hörnsten och det är precis vad den här druvan är för den sydafrikanska vinindustrin

I doften känner vi en tydlig blommighet kombinerad med citrus, gula stenfrukter, grusgång och skolkrita.
I munnen känns vinet mycket friskt, fräscht och ungdomligt med en ordentlig mycket välbalanserad syra. Gul frukt är det genomgående temat: citrus, äpple, plommon, någon aprikos, nektarin och ett mineraldrivet slut där krita, sten och sälta dyker upp.
Riktigt gott!!
Betyg 4

onsdag 24 maj 2017

2010 Camartina från Queciabella

Det har gått nästan 14 dagar sedan vinet dracks och kortet togs. Nu har våren kommit bra mycket längre. Det här var ett riktigt bra vin, så det känns angeläget att plocka fram mina noteringar och få till ett blogginlägg.

Våren 2013 besökte jag Köpenhamn och en provning med viner från Toscana. En av de utställare vars viner jag blev särskilt förtjust i var Querciabella. Jag skrev om mötet med deras marknadsavdelning här. Det hela resulterade i en beställning, då inte alla viner fanns hos Systembolaget fick det bli den danske vinimportören och distanssäljaren Atomwine som jag köpte av.

Vad jag tyckt om deras Chianti Classico kan du läsa här. Turpino, ett vin som lanserades i Skandinavien i samband med Köpenhamns tillställningen skrev jag om här.
Querciabella började väldigt tidigt att tänka ekologiskt. Redan 1998 ställde dom om till Organisk-biologiska odlingsmetoder. År 2000 gick dom över till biodynamiska odlingsmetoder. Inga animaliska produkter förekommer i vinproduktionen och därmed anses deras viner vara veganvänliga.
Camartina är deras toppvin. Det är gjort på Cabernet Sauvignon (70%) och Sangiovese (30%). Druvorna avstjälkas, men krossas inte. Jäsning sker på ståltankar. De båda druvorna jäses var för sig Efter jäsningen får vinet ( fortfarande var för sig) ligga till sig runt ett år på franska barriquer av ek, varav 25% är nya och resterande använts en gång. Nu startar ett intensivt testande om vilka barriquer som innehåller de bästa vinerna. Det är först nu som det blandas till ett vin. Den slutliga blandningen får sedan ytterligare ett år ekfat.
Det görs cirka 12 000 flaskor av Camartina.

Vi möts av en stor doft med många nyanser. Vi känner svarta vinbär, lite körsbär, en del blå plommon, ett fint knippe nyplockade örter, piptobak, läder och någon liten ton av espressokaffe.

I munnen känns vinet lite småstramt. Visst biter tanninerna, men ändå på ett civiliserat sätt. Och visst är syran stor, men ändå aldrig alltför påträngande. Det finns en sådan balans, elegans och harmoni över helheten att vi kan inte annat än imponeras.
Här finns massor av smaker, men inte allt på en gång utan mer som lager på lager. Det börjar med en intensiv frukt, där de svarta vinbären, blåa plommonen, mörka körsbären och blåbären sticker ut. Övergår sedan i finmalda örter och steniga mineraler, fortsätter med finstämd vanilj och lakrits, för att i avslutet återkomma med frukt och bär. Fast nu i en liten ljusare framtoning: tranbär och syrliga körsbär.

Ett sanslöst gott vin, som det fortfarande vilar ungdomlighet över. Jag tror det kommer att växa ytterligare, så min återstående flaska ska få ett par år till i ryggläge.

Betyg 5-

Jag köpte den här flaska under 2013 för cirka 399 DKK i en drive som Atomwine hade på viner från Querciabella.
På Systembolaget finns årgång 2008 i beställningssortimentet för 719 kr.


måndag 22 maj 2017

Amarone 2007 Terre di Leone

Åter dags för en koll på Amarone 2007. Detta är ju ett av Vintankars projekt under året att göra en avstämning av hur 2007:orna ligger till.
Så här långt har det blivit: Speri och RossonVilla Canestrari Riserva 1888Costasera Riserva , Bertarole och AllegriniCasa dei Bepi (Viviani)Vaio Armaron, MarionRoccolo GrassiCaloetto (Le Ragose) och Le Ragose .
Terre di Leone är en liten (äger 5 ha och arrenderar 5 ha) och relativ ny producent. 2004 drog dom igång sin verksamhet. Vingården är belägen i utkanten av byn Marano någon mil nordost om Fumane.
Druvblandningen är 40% Corvina, 20% Corvinone, 25% Rondinella, 10% Molinara och 5% Osoleta. Druvorna plockas sent på säsongen och får sedan ligga på torkning runt 150 dagar. Vinet har fått mogna i nästan två år på "tonneaux" och på franska ekfat(25 hl). Avslutningsvis har vinet fått ligga till sig i sex månader på flaska innan det är moget för marknaden.

Doften är stor och tilltalande. Den meddelar omgående att här är en amarone av mycket hög klass. Vi känner massor av mörka bär (främst körsbär), blåa plommon och en härlig kompott av torkad frukt. Att bara sitta och småsniffa på Terre di Leone är ett sant nöje i sig. Vi upptäcker efterhand även kakao, örter och någon liten ton av björnklister. Ett riktigt doftvin!!

Smaken går i samma tonläge. Stor och kraftig, men inte utan elegans. Det vimlar av mörk frukt såsom körsbär, björnbär, blåa plommon och något litet blåbär. Örter/kryddor, torkad frukt, kakao och aningens espresso finns där i små välbalanserade mängder. En liten pigg syra håller friskheten uppe. Tanninerna så sammetslena nu tanniner kan bli.
Eftersmaken är formidabel och utdragen. Smakerna fyller munhålan och dröjer sig kvar länge, länge... med söta körsbär, några små russin och bitterljuv mörk choklad. På etiketten står 16,5%, men vi känner ingen tillstymmelse till alkohol.
Det finns en balans och harmoni över Terre di Leone så att mängden smaker och kraft aldrig går över gränsen utan bara förblir en ren njutningsdryck. Så klart är detta inte helt lätt att kombinera med mat. Lite hårda ostar (parmesan, peccorino, gruyere, västerhavsost) till en fotbollsmatch är för Vintankar den optimala kombinationen.
Betyg 4++

Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Vi har köpt vår flaska av Vinupplevelser för 595 kr, där är det årgång 2009 som gäller nu. Fast priset är detsamma.

söndag 21 maj 2017

Grekiska viner. Del 1. Tatsis Winery Angel´s Heart Negoska Rosé 2014

Så kom då sommarvärmen till norra Halland i torsdags. Lite trädgårdsarbete och sedan dags för årets första roséstund på kyrkbänken (hämtad från missionshuset i Hakebo).
Vännen Ingvar på bloggen Billigt vin har skrivit om grekiska viner på ett sätt som gjort mig nyfiken. Jag beställde 12 olika viner från den danska vinimportören Oinofilia. Detta är tänkt att bli sommarens vinprojekt. Med jämna mellanrum kommer vi att presentera dessa grekiska viner.
Först ut blev ett rosévin från Tatsis Winery.
Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Vinet är gjort uteslutande på den blå druvan Negoska, som vuxit på vinstockar med en ålder på 40-60 år. Druvorna avstjälkas och macerationen pågår i 12-18 timmar. Endast naturlig  s k vildjäst används.


Färgen går i läcka nyanser av brons, orange och skogshallonröd.

En spännande och ganska stor doft med toner av jordgubbar, citrus, stendamm, sommarblommor och champinjoner. Sällan eller aldrig har vi känt en rosé med en sådan doft, men vi gillar det vi känner. Spänningen hur det smakar bara ökar.
Även  smaken avviker från det vi druckit i roséväg, men vi gillar vad vi har i glasen. Syran är stor och fin, men blir aldrig påträngande utan skapar en tilltalande friskhet. Här finns också lite tanniner. Du läste rätt här finns lite små, nätta, nafsande tanniner. Vi har aldrig stött på tanniner i något rosévin tidigare.
I inledningen finns en förtjusande frukt som startar med jordgubbar, fortsätter med lite fler röda bär för att slutligen landa i lite mörk frukt. En citruskompott, steniga mineraler och några vita blommor hittas i det långa avslutet.

Negoska från Tatsis har en charm och personlighet som tar oss med storm. Ett rosévin i en helt egen stil, men oj vad vi gillar det här. Vi faller pladask och konstaterar att det här vill vi dricka mer av.

Betyg 4

Priset ligger på 125 DKK.

fredag 19 maj 2017

Vårlängtan och Brunellis Valpolicella Superiore från 2013

Den här veckan inleddes med gråtrist väder. Lätt duggregn. Vi vill ha vårvärme!!
Fruktträden blommar dock väldigt fint. Detta skrevs i tisdags. Igår blev jag bönhörd. Riktig sommarvärme anlände.

Ingen CL-fotboll den här veckan, så vi avvaktar med amarone. Vi väljer något annat från Valpolicella.
Till kvällens charktallrik valde vi ett ganska lättsamt Valpolicella Superiore från vår favoritproducent.  Brunelli.



Druvorna är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna pressas färska dvs ingen torkning. Vinifieringen varar 8-10 dagar. Hela tiden med skalkontakt. Vinet får ligga i ca ett år på 50 hl fat av slavonsk ek.
Ett förvånansvärt slankt vin med stor friskhet.
I såväl doft som smak är det en förträfflig körsbärsjuice som framträder. Lite örter kan också noteras. Medellång eftersmak och med ett läckert småbitter avslut som får oss att tänka på krossade körsbärskärnor. Lite mörk choklad liksom en finstämd kryddighet kan vi också bocka av.

Ett enkelt och okomplicerat vin. Rättframt på något vis. Ändå fasligt gott!
Kanske inget för den fina middagen eller den maffiga grillade köttbiten, men till vardagsmaten, diverse pastarätter eller sommarsalladen är det ett strålande komplement.
Vi betalade 8 euro på plats.

Betyg 4-

torsdag 18 maj 2017

2011 Cotes Rhone Villages Terre d`Argile

För ett par veckor sedan tog vi farväl av en god gammal "vän". Vi drack vår sista flaska av Terre d´Argile från året 2011. När ett vin befinner sig bra nära sin topp gör det ju inte så mycket att det är sista flaskan. Så var just fallet med Terre d´Argile.
Producent är Domaine de la Janasse.Vinet är gjort på ungefär lika delar Grenache, Mourvedre och Syrah. Druvorna kommer från vingårdar som ligger i Courthezon precis norr om gränsen till Chateauneuf-du-Pape. Druvorna pressas och jäses var för sig. Syrah och Mourvedre lagras på barriquer, 30% nya och resten begagnade. Grenache lagras på cementtank. Efter 12 månader blandas vinet ihop och buteljeras.

Doften signalerar en viss mogenhet, där mycket av den röda frukten fått en mörkare ton. Framtoningen av örter har också blivit tydligare liksom inslaget av pinjeträd. Visst kan vi ana lite spår från fathanteringen, men betydligt mindre än då vi första gången drack Terre d´Argile.
  
Även i munnen tycker vi att de mörka bären tagit över alltmer från de röda: skogshallon, blåbär, björnbär och körsbär av ett mörkare slag dominerar smakintrycken. Örter och kryddor spelar alltjämt en stor roll. Tanninerna har blivit rejält avrundade och blivit nästa lena. Syran finns där fortfarande, kanske något mindre påtaglig, och ger vinet en trevlig friskhet.
Eftersmaken är lång med mera mörk frukt, kakao, espresso, lite rosor och några sötlakritsbitar.
Den som har några 2011:or hemma ska absolut öppna en flaska i närtid.


Betyg 4

På Systembolagets hemsida anges att det finns tre årgångar tillgängliga av Terre d´Argile : 2008 för 130 kr, 2013 för 181 kr och 2014 för 180 kr.

onsdag 17 maj 2017

Sortimentsprovning med Vinua. Del 2: Masia Serra

Vintankar var för snart 14 dagar sedan på provning av viner som Vinua importerar. Så här långt har dom endast två producenter med vardera fyra viner i sin portfölj. Häromdagen skrev jag om  Hugas de Batlle.


Dagens inlägg ska handla om Masia Serra. Dom håller till i byn Cantallops, vid foten av Albera, bergskedjan som skapar övergången från Empordas kullar och sluttningar i söder till Pyrenéerna i norr. Det är endast någon mil till franska gränsen.
Fotot lånat från Masia Serras hemsida.
Historien börjar 1996, då Jaume Serra och Silvia Vilà, efter avslutade studier i oenologi och ekonomi, beslöt sig för att starta sitt egna vinäventyr på den lilla vingården som Jaumes farfar planterat med Grenache-stockar 1961. Idag omfattar Masia Serra 14 ha planterade med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Marselan, Vit Grenache och Muscat.
Fotot lånat från Masia  Serras hemsida
För att skydda vingårdarna mot den hänsynslösa vinden Tramontana har dom planterat "häckar" av cypresser. Vinden är inte bara av ondo, den ger också vinerna sin speciella karaktär samt skyddar vinstockarna från många potentiella sjukdomar.


2015 Mosst
Vinet är gjort på Vit Grenache (85%), "Roja" Grenache (10%) samt Moscatel (5%).
Ett enkelt, relativt lättdrucket vin. Ett ungt vin som ska drickas ungt. Både doft och smak är frisk med citrus, gula äpplen och gula stenfrukter som främsta attribut. En försiktig blommighet i bakgrunden. I eftersmaken finns en trevlig ton av mineraler samt pinjeträd.
Betyg 3
Priset i beställningssortimentet är 152 kr med nr 76772



2015 Ctònia
Vinet är gjort på Vit Grenache till 100%. Vinstockarna planterades 1961. Det görs ca 2 800 flaskor.
Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet har därefter fått ligga tre månader på sin jästfällning på franska ekfat.
Färgen har en gulaktig nyans med lite ljusgröna stråk
Det här är ett vin med både komplexitet och elegans.
Doften är hyfsat stor och i den hittar vi mest gula stenfrukter, men också någon liten ton av citrus, steniga mineraler och lite spår från tiden på ekfat. Väldigt trevligt!
Smaken är, hur konstigt det än kan låta, både subtil och kraftig. Här vimlar av smaker. En del lite tydligare: citrus, gula äpplen, steniga mineraler. En del mer försiktiga: gula plommon, aprikoser, nektariner, persika och örter.
Syran är påtaglig, men också välbalanserad. Strukturen lite smörig.
Ett personligt och charmigt vin, men framförallt väldigt gott.
Det här var verkligen ett vin som föll mig i smaken.
Betyg 4
På SB är priset 221 kr och beställnings nr är 76202.


2013 IO
Vinet är gjort på druvorna Merlot (70%), Röd Grenache (15%), Cabernet Franc (10%) samt Cabernet Sauvignon (5%).
Merlot och Cabernet Franc planterades år 2000.
Vinet har fått ligga till sig i ett år på lätt rostade fat av Fransk ek. Knappt 8 000 flaskor görs av det här vinet

Färgen går i en mörk rubinröd ton.
En ganska intensiv doft når oss, där tonen av svarta vinbärsblad är det första vi noterar. Vi känner också lite andra mörka bär som körsbär samt någon liten blommighet som får oss att tänka på viol, även lite stendamm noteras.
I munnen känns vinet kraftfullt och packat med mörk solvarm frukt. Vi tycker oss också känna lite rökta charkuterier, kryddor och örter. En stor och bra syra som tillsammans med ordentliga tanniner samspelar med den fina frukten på ett balanserat och matvänligt sätt. Eftersmaken är lite längre än medel och där ger sig druvan Cabernet Franc till känna med lite grön paprika och mera mörk frukt.

Det här är ett vin jag verkligen gillar. Kraften och samtidigt elegansen. Avslutet med en finstämd ton av grön paprika. Syran och tanninerna. Allt detta gör vinet både personligt, charmigt och väldigt matvänligt.
Ordentliga köttbitar, charkbrickor och tapas gör sig särdeles bra ihop med det här vinet.
Betyg 4
I beställningssortimentet är priset 181 kr. Numret är 79759.
Samtliga viner jag skrivit om hittar du på Vinuas hemsida.

Det är endast det exklusiva Falguera som kan köpas flaskvis. Övriga produkter säljes i kolli om sex flaskor. Mitt råd är därför att en slår sig ihop 2-3 stycken vinvänner och delar på en låda som en är nyfiken på.

Det finns också ett par "Prova på lådor":

Hugas de Batlle (70900) 1206 kr
1 flaska Coma Fredosa 2011 , en flaska Coma Fredosa 2012 , 2 flaskor Coma de Vaizell 2014 och 2 flaskor Coma de Vaixell 2013.


Masia Serra lådan (70694) 1 116 kr
 2 x Mosst 15, 1x Ctonia 15, 2x Io 13, 1x Aroa 13

Vinuas Empordà låda (73548) 1 872 kr
1xHugas de Batlle Falguera 09 750ml, 1xMasia Serra Gneis 11 750ml, 1xHugas de Batlle Coma Fredosa 11 750ml, 1xHugas de Batlle Coma de Vaixell 13 750ml, 1xMasia Serra Ctonia 15 750ml, 1xMasia Serra Mosst 15 750ml

Vintankars nyfikenhet väcktes under den här provningen. Vi har inför sommarens begivenheter beställt såväl Masia Serra-lådan som Vinuas Emporda-låda.

måndag 15 maj 2017

Sortimentsprovning med Vinua Del 1 Hugas de Battle

För lite drygt en vecka sedan träffade Vintankar personerna bakom den nystartade vinimportören Vinua. Bakom Vinua står dom båda Chalmerskompisarna Jonas och Mats tillsammans med sina fruar Agnetha och Renée.
Det var 2015 som dom bestämde sig för att dra igång verksamheten. Den uttalade målsättningen är att hitta mindre kvalitetsproducenter från nya spännande områden.
Så här långt har dom två producenter i sin portfölj med vardera fyra viner. Båda producenterna kommer från det lilla vindistriktet Empordà beläget i Spaniens nordöstra hörn och med en vinodlartradition som tog sin början på 500-talet.


I det här första inlägger fokuserar jag på  Hugas de BatlleVi hittar den här producenten vid kuststaden Colera inte så långt från gränsen till Frankrike. Dom förfogar över 16 ha vingårdar utspridda alltifrån uppe på bergstoppar till dalgångarna runt byn.
Idag är det Edu Hugas de Batlle som är ansvarig för verksamheten som startades av hans farfar.
2002 började Edu ett omfattande arbete med att omplantera och återplantera vinrankor på de gamla vingårdarna.


De 16 ha är uppdelade på fyra vingårdar
  • Coma Fredosa; där Black Grenache och Cabernet Sauvignon odlas
  • Coma de Vaixel; Black Grenache, Cabernet Sauvignon och Merlot
  • La Falguera; Carignan och Muscatel
  • La Pineda; Syrah och White Grenache

Det kustnära läget, de branta stenterasserna och den kraftfulla Tramontana-vinden ger vinerna sin speciella karaktär och möjliggör också odling som drar åt det ekologiska hållet.

Camí d´en Poca Sang 2015
Kvällen började med att vi smakade ett rosévin gjort på Röd Grenache till 100%. Det görs drygt 2000 fl av det här vinet och i stort sett allt säljs i närområdet.
Färgen har en djup  körsbärsröd ton.
I doften hittar vi smultron, lite jordgubbar, körsbär samt en litet örtknippe.
Smaken är frisk och somrig på något vis. Väldigt törstsläckande och lättdrucken, ändå har den en fin karaktär och känns lite mer fyllig än många andra roséviner vi druckit.
Det här dricker jag mer än gärna igen, dessvärre finns det inte på Systembolaget


2013 Coma de Vaixell 
Druvmixen varierar något år från år men ligger runt: Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (30%) och Röd Grenache (25%). Druvorna kommer från vinrankor som är dryga  tio år och som vuxit på deras högst belägna vingård cirka 400 m ö h. Vinet har fått en kortare tid, ca tre månader, på ekfat


I doften känner vi både röda och mörka bär. Lite örter och något inslag från de lätt rostade faten. På det hela en angenäm doft, där särskilt den fina fruktdoften triggar oss.

I munnen är det en angenäm fruktkompott på röda och mörka bär, där vi främst känner hallon, svarta vinbär, jordgubbar och några körsbär. En liten lätt ört-/kryddsamling hottar till smaken.. Det finns en bra syra och väluppfostrade tanniner. Eftersmaken är medellång med mera frukt och här får vi ett avslut med lite anis.
Ett trevligt vin som känns både runt och matvänligt.
Väldigt drickvänligt idag och förblir så i säkert flera år till.
Betyg 3++
På systembolaget kostar det 181 kr. Vinet kan endast beställas i kolli om 6 flaskor. Bestnr 79698.


2011 Coma Fredosa
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon (55%) och Röd Grenache (45%). Knappt ett år har vinet fått mogna på franska ekfat.
Doften är ganska stor och har en trevlig bärkompott: hallon, svarta vinbärsblad, jordgubbar och slånbär. Här finns också en del medelhavsörter samt mineraler som drar åt stendamm och järnfilsspån.
I gommen är det ett moget vin. 2011:an är i ett perfekt drickskick nu med den fina syran och tanniner som bjuder motstånd utan att för den skull bli alltför påträngande.
Bären från doften återkommer i smaken. Det finns ett större djup och lite mer tryck i Coma Fredosa än i Coma Vaixell. Den känns också mer komplext med flera nyansbottnar. Eftersmaken något längre än medel och bjuder mera frukt och örter. Nu tillsammans med sötlakrits och någon smula mörk choklad.
Betyg 4
Priset på Systembolaget är 241 kr. Det säljs endast i kolli om 6 flaskor. Beställnr 76490
Här från från bergstoppen kan vi se den mycket gamla vingården Falguera.
Det är här som Hugas de Batlle odlar druvan Samso (Carignane) på vinstockar som är mycket gamla. Mer än 80 år.

2009 Falguera
Falguera görs på 60 % Samso (Carignane) och 40% Röd Grenache.


Ett mycket komplext och kraftfullt vin med massor av mörk frukt samtidigt som vinet har elegans.
I doften hittar vi körsbär, björnbär, något aningens svarta vinbär och slånbär. Lägg till ett knippe örter och mineraler (järn och kalkiga) från skifferjorden så blir bilden komplett.
I munnen växer vinet till något stort. Det är ett ordentligt tryck i frukten. Solvarma mörka bär (samma som i doften) är det som vi först noterar. Vi riktigt kan känna sommarens heta, soliga dagar förmedlas i den ljuvliga frukten. En försiktig ton av diverse örter och kryddor. Eftersmaken är riktigt lång och där får frukten sällskap av mörk choklad, kaffe, någon sötlakrits bit och torkad frukt.
Tanninerna är alldeles sammetslena, men noterbara liksom en försiktig syra som ser till att vinet har en bra friskhet.
Utan tvekan var det här för min del kvällens vin. Bara så förbaskat gott.
Det här kan jag tänka mig till en ordentlig köttbit, men ännu hellre till en ostbricka eller som ett rent meditationsvin.


Betyg 5-
Det görs årligen endast 1 300 flaskor av Falguera. Importören Vinua har lyckats plocka hem några stycken till Sverige. Pris på SB är 786 kr. Beställningsnummer på SB är 70586

Vinerna från Hugas de Batlle var rakt igenom trevliga bekantsaper, där Falguera sticker ut lite extra.
Visst kommer jag att förstärka vår vinkällare med några flaskor.


För en liten importör blir Systembolagets hanteringskostnader alltför höga för att vinerna ska kunna säljas flaskvis. Vinua som så många andra småimportörer säljer därför sina produkter i kolli om 6 flaskor. Det är endast Falguera som går att köpa som enskild flaska. Mitt råd blir att du tillsammans med 2-3 andra vinvänner gör en gemensam beställning.
Är du nyfiken på den här producentens viner så går det att köpa en blandlåda på 6 flaskor.
Du hittar hela utbudet här.