Vi startade dagen med att inta en mycket god frukost på vårt hotell Birger Jarl. Vi hade köpt biljetter på internet till Fotografiska till kl 10.30. Vi möttes av ett visserligen grått väder, men mycket milt. Vi promenerade genom Gamla Stan till förmiddagens stora mål. Fotografiska!
Klockan närmade sig 11 och därmed är det dags för 11-kaffe. Det bjöds på en fikabuffé med valfritt kaffe. Sällan har vi skådat en fikabuffé av det här slaget. Hustrun tog som vanligt bryggkaffe medan jag önskade mig en Caffelatte med tre espressoshot. Jag tog inte av alla sorterna, men bra nära. 95 kr per person för denna storslagna fika måste anses prisvärt. Vi slog oss ner vid ett panoramafönster med den magnefika utsikten över Djurgården.
Det fanns tre pågående utställningar.
- Hans Gedda Nära Ögat
- Omar Victor Diop
- News Flash
Vid varje besök vi gjort på Fotografiska så har vi överraskats av någon av utställningarna. Den här gången höll alla tre en mycket hög klass. Omar Victor Diop var för mig en ny bekantskap och jag fångades verkligen av hans bilder. Fantastiska färger och i varje bild ett fint insmyget budskap.
Hans Geddas "kändisfoton" är välkända. Ett kärt återseende av många kända personer samt väldigt intressant ta del om tänket bakom fotona.
News Flash! Ja en bild kan säga mer än tusen ord. Så är det ju bara!
Kulturhuset.
Vi träffade våra vänner V och A på eftermiddagen. Vi gjorde tillsammans ett besök på Kulturhuset och tittade på två utställningar.
- Pastelae. Internet feelings.
Den gav inte mig så mycket. Jag tillhör säkert inte heller utställningens målgrupp. Det jag inte förstår uttalar jag mig inte om.
- Mary Ellen Mark: The lives of women.
En fotoutställning som berör. Ingen feel-good känsla efteråt, men en påminnelse om många kvinnor och barns utsatthet.
Det blev sedan någon timmas vila innan det var dags för oss att bege oss till kvällens restaurang.
Le Petit Cochon
En kvarterskrog på Norrtullsgatan.
Vi kikar på menyn samtidigt som vi njuter av lite bubblel. Husets champagne är
Arnaud Moreau TraditionVingården omfattar 4 ha, som i huvudsak har vinfält runt byn Bouzy samt något i Ambonnay. Alla är Grand Cru-klassade. Dom gör tre "vanliga" och tre prestige-champagner.
Vi dricker en av de "vanliga". Druvblandningen är Pinot Noir (70%) och Chardonnay (30%). Jag fick inte riktigt klart för mig vilken basårgång det är. Dosagen är 8g socker per liter.
Frisk i såväl doft som smak med gröna äpplen, citrus, lite rostat bröd, persika och tydliga mineraltoner av krita och granit.
En enkel champagne, men trevlig både innan maten och till våra förrätter.
Den friterade bläckfisken (squid) var riktigt läcker. Ceviche på räkor helt OK.
Dagens huvudrätt blev en grillad fläsksida. Saftig men nästan lite undergrillad. Helt OK men inget vi ställer oss upp och gör vågen för.
2020 Bourgogne Côte d´Or Jean Fournier.
Vår servitör rekommenderade Pinot Noir till vår huvudrätt och valde då en Bourgogne.
Familjen Fournier har funnits i Marsannay, som är Côtes de Nuits nordligaste by, sedan 1600-talet. Det var först 1962, som Jean Fournier började göra vin. 2006 tog sonen Laurent över huvudansvaret. Dom äger 18 ha i Côte de Nuits och Côte de Beaune. Odlingarna drivs efter biodynamiska odlingsprinciper. 2011 blev domänen certifierad.
Det här vinet är så klart gjort helt och hållet på druvan Pinot Noir. Druvorna kommer från sex olika vingårdlsägen i Marsannay, som planterades mellan 1970 och år 2000. De plockas för hand, avstjälkas, spontan jäsning på 600 liter stora ekfat, där det också får vila i 12 månader innan det buteljeras.
Ett ungt och mycket friskt vin i en rätt så lättsam stil. Frukten känns lite mörkare än vad jag förväntat mig.
Vi noterar hallon, blåa plommon, några jordgubbar och aningens slånbär. Lite örter och kryddor hittar vi liksom steniga mineraler. Bra syra och mjuka tanniner.
Ett helt Okey vin, men inget som jag slänger mig över telefonen och beställer så där omgående.
Le Petit Cochon är en helt OK kvarterskrog. Stämningen är lätt och trivsam. Vi har absolut inget att klaga på, men heller inget som lyfter det till ett måste-ställe att besöka nästa gång vi är i Stockholm.