lördag 25 november 2017

2013 Roccolo Grassi Superiore

Ni som följer bloggen vet att en av Vintankars absoluta favoriter är Roccolo Grassi. Då vi i december förra året gjorde vår Tio-i-Topp-lista över amaroneproducenter var Roccolo Grassi en av de första vi satte dit. Vi har besökt dom ett antal gånger på våra amaroneresor i regi Club Amarone. Du kan läsa om detta bl a här. Vi var i maj 2015 med om en provning tillsammans syskonen Sartori av sällan skådat slag. Du kan läsa om detta här.

Champion League fotbollen fortsatte i veckan med omgång nr fem av grundspelet. Vintankar dricker då vanligtvis amarone, men den här veckan blev det den nya årgången av RG:s Superiore. Den här är ju fullt i klass med många Amarone. Vintankar håller den som en bland de tre bästa Superiore i Valpolicella.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på länken för resp årtal:  2004200520072008  1998,2010,2011 och 2011 på egen hand.

Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina. 
Hälften av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. 

Marco har sagt att årgång 2013 är han mycket nöjd med och anser att den är en av hans bästa.

Låt oss omgående konstatera att det här är en ung Superiore med en stor och härlig friskhet, men ockås lite återhållsam till en början. Åtminstone var det så den kändes den första dagen. Under onsdagen (dag två) kommer det fram alltmer dofter och smaker, men med bibehållen friskhet och fräschör.

Jag ska inte säga att jag blint sagt att detta är en RG, men den har de där typiska dragen som RG:s Superiore får väldigt bra årgångar och som vi är så förälskade i. Den underbara frukten, den fina elegansen, den lilla tonen av vitpeppar och mineraler från vulkanjorden. Så underbart gott.

En komplex frukt växer fram dag två med körsbär, björnbär, blåbär, syrliga tranbär och något litet skogshallon. Örter och kryddor finns där i fingerborgs stora proportioner. En underbar syra. Tanninerna markerar sin närvaro. Fast riktigt bitande blir dom aldrig, mer att de bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång och efter en tid i glaset dyker både mörk choklad, torkad frukt, körsbärskärnor och unset espressokaffe upp. Det finns mer att ge tror vi.
Väldigt ung fortfarande och en mycket spännande utveckling de kommande åren med en bra lagringspotential. Fast redan idag, med ordentlig luftning, fantastiskt gott.
Enligt hustrun måste Roccolo Grassis Superiore vara nummer ett. Jag är benägen att hålla med, när den levererar som  årgång 2013 gör.
Betyg 4++
I beställningssortimentet finns den för 360 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar