tisdag 14 november 2017

Barcelona och Priorat del 7: Alfredo Arribas

Förmiddagen ägnade vi oss åt att besöka några vinfält som ägs av Vall Llach samt att prova deras viner. Jag skrev om detta här.

Det hade nu blivit lunchdags. Vår busschaufför valde nu inte den största men längre vägen, utan vi fick en hissnande resa på en genare väg med många smala hårnålskurvor.

Utsikten var spektakulär, men en höjdrädd stackare som Vintankar kunde inte fullt ut njuta av utsikten.
Vår restaurang Amics ligger på en höjd utanför Gratallops. Vi befinner oss ganska så långt söderut i Priorat.
En mycket trevlig restaurang med god  mat.
Visst var det första gången jag åt yuccapalmsbitar. Inte alls så tokigt!
Vi återkommer gärna hit!

En genomsympatisk Alfredo Arriibas guidade oss igenom provningen. Han arbetade som en mycket framgångsrik arkitekt i Barcelona. Han beslutade sig för att göra vin i Priorat och köpte Villa Clos del Priorats vingårdar på runt 40 ha och där 15 ha består av mycket gamla vinrankor av Grenache och Carignan. Nu finns det även lite nyplanteringar av bl a Syrah och Cabernet Franc. 2001 stod den spektakulära huvudbyggnaden klar, som smälter in i naturen som om den alltid funnits där. Geografiskt befinner vi oss i den allra sydligaste delen av Priorat mellan el Molar och Bellmunt vid floden Siurana.
Odlingarna bedrivs efter organisk-biologiska odlingsmetoder och där mottot "så-lite-mänsklig-påverkan-som-möjligt" gäller. Till sin hjälp har han haft ikon-oenologen Joan Asens.Sedan några år tillbaks äger och driver han också några vingårdar i Montsant under namnet Trossos.
Det första två vinerna vi provade var från projektet i Montsant.

2014 Tros Blanc.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan vit Grenache, som kommer från en 1,5 ha stor vingård. och ligger på en höjd av 260 m över havet. Vinstockarnas ålder är runt 80 år.
Vinet har fått mogna i 10 månader på franska ektunnor.
Ett av resans bästa och mest spännande vita viner. I doften hittar vi gula stenfrukter, sommarblommor, lite örter och en lätt ton av rostade fat.
I munnen känns de gula stenfrukterna i form av persika, aprikos, plommon och nu förstärkt med några stänk limefrukt. En fin mineralitet. Trevlig och ordentlig syra. Visst finns här tydliga inslag av fat, men inte för mycket eller kladdigt, bara en höjning av komplexiteten. Hyfsat lång eftersmak. Redigt gott!!
Betyg 4

2013 Tros Negre.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan Grenache, som kommer från vinstockar som är mer än hundra år gamla. Ja några t o m från tiden före phylloxeria-utbrottet. Vinet har fått mogna i ett år på franska ekfat.
I doften noterar vi en mogen mörk frukt, lite violer, stendamm, lite kryddor, balsamico samt lätt rostade fat.
Den första lilla sippen får oss omedelbart på gott humör. 
Innan vi börjar leta smaker konstaterar jag bara torrt att det här är ju jättegott. Men smaker var det: en härlig samling solvarm, mörk frukt med lite rödare inslag, liten fin samling örter, steniga mineraler och en bra syra, som skänker friskhet åt vinet. Lite smånafsande tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är medellång med mera frukt, men nu i sällskap med mörk choklad, lite espresso och någon ton av rosor.
Betyg 4+


2015 NegreDeNegres
Vi återvänder med det här vinet till själva Priorat. Vi provade vinet för några dagar sedan på vin- och ostprovningen i Barcelona. Inga flaskvariationer, så jag kopierar helt enkelt in den texten.
Vi skrev om årgång 2013 för snart två år sedan. Lite om producenten och vinet hittar du på det blogginlägget
Vinet är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.
Jag gillar den här blandningen av både mörka och ljusa bär, den fina örtsamlingen, smånafsande tanniner och livgivande syra samt eftersmaken med steniga mineraler, lakrits, mera frukt och örter och det stiliga fatinslaget.
Betyg 4
Påfyllning? Ja tack!!2014 Somni
Lunchens fjärde och sista vin. Vinet är en blandning av i huvudsak Carignan och Syrah samt en hyfsat stor skvätt Grenache. 14 månader på franska ekfat har vinet ligga till sig på.
Doften är stor och vi noterar läder, jord, tobak och en massiv mörk frukt. Lite kryddor och toner av steniga mineraler dyker också upp. Fast på ett litet mer försiktigt vis.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar. Vi kan känna björnbär, körsbär, blåbär, blåa plommon och lite slånbär. Det är ett kraftigt vin med en intensiv frukt. Här finns gott om örter och kryddor. Fin mineralitet. Livgivande syra. Tanniner som bjudet ett försiktigt motstånd. I eftersmaken noterar vi förutom den mörka frukten även svartpeppar, lite blodigt kött, fänkål, anis och en liten violpastill alldeles på slutet.
Betyg 4
I SB:s beställningssortiment kostar vinet 349 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar