fredag 16 december 2022

Julkonsert med Tommy Körberg och 2009 Casa dei Bepi, Viviani

Hustruns bror och sambo var på besök i början på december. Vi hade biljetter till en julkonsert med Tommy Körberg i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg. Vilken konsert det blev!! Jag kan inte sluta att imponeras av Tommy. Vilken röst han fortfarande har!

Fyllda av jul- och andäktig stämning efter att ha lyssnat på O Helga Natt, Stilla Natt, Anthem m fl måste vi avsluta kvällen hemma med några ostbitar och ett glas Amarone.

Vivianis viner förälskade vi oss redan vid vårt besök där 2008. Det är en producent som Vintankar håller lite extra högt. Vi har besökt dom åtskilliga gånger tillsammans med Club AmaroneSjälvklart finns dom på den Tio-i-Topp lista som Vintankar upprättade på årets sista dag 2016.

Casa dei Bepi görs på druvorna Corvina Veronese (70%) och Rondinella (30%), som vuxit på kullarna högt upp i Negrar-dalen. Druvorna torkas i tre till fyra månader och får efter vinifieringen tillbringa närmare tre år på 225-liters ekfat s k barriquer. Vi har tidigare druckit och skrivit om 200320042006200720092011 och 2015

En helt fantastisk amarone, som nu börjar få lite mognadstoner och är bra nära sin absoluta topp. Så jättemycket mer utveckling är nog inte att vänta sig, däremot klarar den nog att hålla sig på den här höga nivån i åtskilliga år till.

Vi har låtit vinet få runt två timmar i karaff innan vi häller upp det i våra glas. Rummet fylls av en underbar och stor doft av mörka bär. Efterhand kommer även toner av örter och kryddor, aningens torkad frukt och lite kakao. Ett underbart vin att bara sitta och sniffa på.

Så klart ännu bättre, när vi låter första klunken virvla runt i gommen. Så in i bänken gott!
Här möts kraft och elegans i en total harmoni och balans.
Hela munhålan fylls av de läckraste mörka lite söta körsbär och mogna björnbär, lite hallon, aningens blåbär och blåa plommon. Finfina kryddor och örter, lite kakao och aningens torkad frukt. Syran skänker friskhet åt vinet. Tanninerna är sammetslena. Eftersmaken formidabel med mera söta, mörka körsbär och torkad frukt. Inslaget riktigt mörk choklad bildar tillsammans med några droppar espresso och körsbärskärnor en elegant liten bitterhet. Eftersmaken dröjer sig kvar i gommen länge!
Betyg 5

En sådan här amarone avnjuts bäst i goda vänners lag tillsammans med några hårdoster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar