måndag 19 december 2022

2011 L´Artiste David Léclapart

Franska Vinlistan hade 2018 ett erbjudande om att köpa en låda med fem olika cuvéer från David Léclapart: 
- L´Astre  Blanc de Noirs
- L´Apotre Blanc de Blancs
- L´Amateur Blanc de Blancs
- L´Artiste Blanc de Blancs
- L´Aphrodisiaque  80% Chardonnay och 20% Pinot Noir
Det var två flaskor av L´Artiste och en av de övriga.

Jag har så här långt provat:
Det är bara att klicka på resp länk så får du mina tankar om just den champagnen.

 
David Léclapart är en producent jag läst mycket om. Nästan lite kultförklarad redan som ung. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV11 (se bilden), vilket betyder att årgången är 2011.

L´Artiste är ett vin gjort uteslutande på Chardonnay-druvor, som kommer från två ibland tre olika vinfält runt byn Trépail.  Årgång 2011 är från Chemin de Billy och Cote des Prés. Vinstockarna har en ålder på 30-50 år. Ungefär 50% har fått jäsa och lagrats en kortare tid på begagnade ekfat, medan den andra hälften har gjort detta på emaljerade stålfat. Precis som jag skrev ovan har vinet fått ligga på sin jästfällning i 15 månader innan det degorgerades. Det görs runt 3 000 flaskor av L´Artiste.

Det har gått nästan tre år sedan vi senast drack en flaska av den här champagnen. Väldigt god redan då, men egentligen lite väl ung. 
Det har hänt en del på de här tre åren. Idag känns den betydligt mer drickmogen. Det där ungdomliga stadiet har den lämnat bakom sig, utan att för den skull kännas som en riktigt mogen champagne. Fortfarande med en härlig friskhet.

Doften är mer utvecklad än vad jag minns från förra flaskan. Vi hittar en hel del gul-gröna äpplen, citrus, en del gula stenfrukter, mariekex, ostronskal, nylagd grusgång och nykalkad gräsmatta samt någon lite örtighet. Väldigt trevlig doft.

Vi konstaterar vid den första lilla klunken att smakerna satt sig och känns mer utvecklade och fått ett större djup än vad vi noterade för tre år sedan. Detta är en fantastisk champagne inte tal om något annat. Vi noterar delikata gul-gröna äpplen, läckra toner av citrus och lite gula päron. De gula stenfrukterna  tar formen av persika, aprikos och gula plommon. Här finns finstämda toner av örter och kryddor, lite nötter, aningens florala toner samt ett underbart inslag av mineraler av typ krita och sten i det långa avslutet.
Lägg därtill den underbara balansen mellan syra, sötma och smaker. Hur gott som helst!!
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar