tisdag 13 december 2022

Kulturhelg i Stockholm . Dag 3. Moderna Museet samt Doma (Återbesök)

Dagen startade med den härliga frukosten, som dom serverar på hotell Birger Jarl. Vi hade bestämt träff med våra V och A, som har sitt hotellboende endast ett stenkast från vårat. Vi promenerar genom ett höstvarmt Stockholm ut till Skeppsholmen, där deras dotter J ansluter.

Hilma af Klint är ju verkligen på tapeten med Lasse Hallströms film och utställningen "De tio största" på Moderna i Stockholm. Jag har inte sett filmen ännu, så den kan jag inte uttala mig om. Utställningen på Moderna griper inte riktigt tag i mig. Visst är de stora målningarna storslagna och visst anar jag utvecklingen och andligheten, men jag går inte riktigt igång på den.

Vi äter en enklare lunch (burgare) på Astoria och beställer in var sitt glas rött vin.

2021 Langhe Nebbiolo, Trediberri. 
Du som vill veta lite mer om producenten kan läsa ett gammalt blogginlägg.
Druvorna till det här vinet kommer i huvudsak från vinfält i kommunerna La Morra och Levice, men också i lite mindre omfattning från Vicoforte och Monticello d´Alba. Vinet har fått jäsa på en blandning av betong- och ståltankar. Efter stabilisering fortsätter vinet att åldras några månader på betong-, stål- och glasfibertankar innan det buteljeras, vilket vanligtvis sker i april-maj året efter skörd.
Ett vin helt utan inblandning av träfat.
Det här är ett ungt vin. Ännu oförlöst. Slankt och lite stramt. Gott om röda bär, lite örter, steniga mineraler och fina rosor.
Inte alls så tokigt. Dessvärre verkar det vara slutsålt på SB, men jag köper det här gärna igen.

Det högra vinet på bilden ovan tror jag var en Barbera, men minns inte så mycket mer än att vi tyckte det var ett glas rött.

Tanken var att vi skulle till Dramaten för att se Alex Schulmans ”Trösterapporter” kl 15, men portarna är stängda. Vid en närmare titt på våra biljetter så startade förställningen kl 13. Besvikelsen är total. Vi vandrar deppiga tillbaka till hotellet. Det blir några timmars vila innan vi ska avsluta kvällen med en måltid på DoMa.

Restaurang DoMa.
Det är nästan på dagen ett år sedan vi senast besökte DoMa. Det blev en rejäl hyllning, som du kan Läsa här
Vi börjar som vanligt med ett glas champagne, som också får följa oss genom våra förrätter.

NV Vertus Expérience, Blanc de Blancs Extra Brut, André Jacquart.
Detta är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinfält runt den lilla staden Vertus. Det har fått en kortare tid på ekbarriquer. Vinet har legat runt tre år på sin jästfällning.
Vi testade den här förra året och den är precis som vi minns den.
En trevlig, lättsam och frisk champagne med en syra som inte är allt för närgången. I doft och smak hittar vi  omogna, gula äpplen, lite citrustoner, en viss blommighet (främst initialt), lite mariekex och brioche, aningens fläder, finstämda toner av steniga mineraler samt några gula stenfrukter.

När vi tittar på menyn så finns det en del nyheter, men också ett par av våra favoriter från förra året finns kvar. 
Jordärtskockchips med en Wrångebäckskräm, lingonpicklad lök och lingonpulver på toppen. 
En perfekt start. 

Vi gör som vanligt dvs väljer var sin förrätt, som vi sedan delar mellan oss. Det finns två förrätter som vi suktat efter sedan vi senast var här.
- Kalixlöjrom, snurrad råraka, smetana & Batakpeppar
- Brioche, svamp & riven vintertryffel
Vi blir precis lika hänförda som förra året. Vi hoppas att DoMa aldrig tar bort dessa från Menyn. Vi vill ha dessa även nästa gång vi kommer på besök.

Kryddglaserad Vildand med Hokkaidopumpa, havtornslök, pak choi & sky.
Detta blir min huvudrätt. Vildanden är perfekt tilllagad och smälter nästan i munnen. Tillbehören kompletterar och förgyller vildanden.
Sagolikt gott!!

Jag är så tagen av min egna huvudrätt, så jag glömmer helt att ta en bild på hustruns.
Ravioli med rotselleri, jordärtskocka, äpple & karamelliserad grönsaksgrädde.

Ytterst motvilligt låter hustrun mig få ett smakprov. Den här har hon längtat efter sedan senaste besöket.


2020 Arbois Pupillin, Trousseau à la dame, Domaine de la Renardière.
Vid vårt förra besök drack vi ett Jura-vin på druvan Ploussard (Poulsard). Den här gången blir det åter ett Jura-vin, men den här gången är det gjort på druvan Trousseau.
Precis som för så många andra såldes tidigare familjens druvor till lokala kooperativ under många år. Det var när Jean-Michel Petit avslutat sina studier i Beaune som han 1990 kom hem till Jura och startade Domaine de la Renardière tillsammans med sin fru Laurence.
Vineriet och vingårdarna som tillhör egendomen ligger i Pupillin och här gör Jean-Michel både mousserande, vita, röda och söta viner i klassisk stil. Vingårdarna uppgår till ca 7,5 hektar och ca hälften är planterat med rödvinsdruvor och hälften vitvinsdruvor.

Odlingarna drivs efter organiska odlingsprinciper för vilka de också är certifierade.
Källa: Importörens hemsida
Druvan är Trousseau och är av en gammal klon som heter "Trousseau a la Dame". Vinstockarna håller en ålder på 25-30 år och växer i en jordmån bestående av röd märgel och lera.
Druvorna avstjälkas innan de får jäsa på stålfat och pumpas efter jäsningen över till stora ekfat s k foudres, där det får vila upp sig i tolv månader innan det buteljeras.
Aningens läder och jord inleder, då vi luktar på vinet. Rätt så omgående är det röda bär som tar över. Förstärkta med lite örter och kryddor. Mineraler av både sten och krita ger sig tillkänna efter att viner spenderat en tid i våra glas.

I gommen är det friskt, medelfylligt med en viss stramhet. Här finns en rejäl omgång röda bär, där vi främst noterar tranbär, hallon, jordgubbar, något smultron samt några körsbär. En liten ton av peppar kan vi känna liksom en vindpust av farmors ros.
Trevlig syra och fogliga tanniner gör vinet väldigt matvänligt.
Visst är det ungt idag och visst förväntar vi oss att det kommer utvecklas en del det närmaste året, men känslan är ändå att det här ska drickas ungt med den härliga unga frukt som vinet har idag.
 
DoMa lämnar en inte utan att ha avnjutit en dessert. Åtminstone inte om en är gottegrisar som vi.

Sammanfattning.
Vi är precis lika hänförda som för ett år sedan. Maten är magisk, servicen perfekt, miljön är avslappnad och skön.
Vi avslutar precis som förra året:
Besöker du Stockholm är ett besök på DoMa ett måste!!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar