söndag 18 december 2022

2016 Passopiscario

Så har vintervädret gett vika eller åtminstone tagit en paus och ersatts av någon plusgrad, regn och inte minst ordentlig vind. Precis som vi vant oss vid på senare år.

Det har gått några år sedan jag upptäckte viner från Sicilien. Från början var det Arianna Occhipintis viner och då främst hennes Frappato, men jag föll också pladask för Etna Rosso-viner gjorda på druvan Nerello Mascalese. Girolamo Russos viner och då hans instegsvin à Rina har jag ett särskilt gott öga till.

En kväll i förra veckan blev det att återknyta bekantskapen med Passopiscario, som vi tidigare hyllat. Vi har skrivit om årgång 2009 och 2012. Våra tankar hittar du om du klickar på resp årtal.

Producent är Viticoltri Passopiscario. Ägare är Andrea Franchetti, med ett förflutet i Toscana. Jag har googlat mig till att Passopiscario lär betyda "Fiskarens stig".  Vingårdarna ligger i närheten av byn Castiglione på nordsidan av Etnas sluttningar. Druvan till det här vinet är till 100% Nerello Mascalese, som växt på vinstockar som är mellan 60 och 120 år gamla. Vingårdarna ligger på en höjd av 600  till 1000 meter. Vinet har legat i arton månader på stora ekfat. Man tillverkar runt 30 000 flaskor av det här vinet.

Det är för tillfället inne i ett underbart drickfönster. Friskt, lite slankt och med en härlig spänst.
I doften hittar vi röda bär av diverse sorter, lite örter och kryddor, nylagd grusgång, krossade flintastenar, finstämda toner av rosor och aningens knallpulver.
De röda bären läs hallon, körsbär(ljusa), jordgubbar och tranbär dominerar i gommen. Här finns också rätt gott om örter och kryddor. En finfin syra och lite smånafsande tanniner. I den medellånga eftersmaken dyker det upp rosor och violer, samt en viss mineralsälta. De röda bären är med oss hela tiden.
Javisst tusan är det här gott!
Betyg 4

Vi köpte det på SB för tre år sedan. Det kostade då 369 kr. Väl värt sina pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar