torsdag 15 december 2022

2011 Cuvée X, Weingut Knipser

Den meteorologiska sommaren höll i sig till mitten på november. Hösten blev kortvarig och vips så var det vinter. Vår badvik byter skepnad och klär sig i vinterskrud.

Vinterkylan tillsammans med de höga elpriserna får oss att lägga om en del vanor. Det finns saker som vi kan påverka och annat som är betydligt svårare. Vårt fasta elpris löpte ut 30 september, så nu har vi rörligt timpris. Mycket tyder på att decembermånadens räkning från vår näthandlare passerar ett femsiffrigt belopp.
Nej nu släpper vi detta. Vi behöver något gott i glasen. Det fick bli en tysk bordeauxblandning.

Weingut Knipser besökte jag på hösten 2016 och visst blev jag imponerad av såväl vingården som de viner de producerar. Det hela resulterade i ett blogginlägg, som du kan läsa här
Några flaskor fick följa med hem bl a Cuvée X.

Företaget grundades 1948 av Heinz Knipser, men egendomen som sådan har en mycket längre historia. Den ligger i utkanten av byn Laumersheim och vin har det odlats på ägorna sedan år 1876. Idag är det bröderna Volker och Werner Knipser som har ansvaret för verksamheten.
Knipser förfogar över 40 ha vinmarker i Laumersheim, Grosskarlbach och Dirmstein. Deras fokus ligger på Grosse Gewächse Riesling och Pinot Noir, men dom odlar även 15 andra druvsorter. Bland de röda kan nämnas Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Dornfelder och bland de vita Chardonnay, Gelber, Sylvaner och Pinot Blanc.

Detta är en tysk Bordeauxblandning. Vinet är gjort på druvorna  Cabernet Sauvignon (50%), Merlot, (40%) och Cabernet Franc (10%). Druvorna skördas sent i oktober. En första selekteringen görs när druvorna handplockas och sedan görs en andra sortering strax innan pressning. Vinet har fått ligga till sig i nästan 2 år på nya ekfat. 

Ett riktigt gott vin, som idag upplevs som fullmoget. Det kommer nog inte att utvecklas så mycket mer, men kommer säkert hålla den här höga nivån i flera år till.

I doften hittar vi initialt lite läder, blyertspenna och tobak, men rätt omgående är det den mörka frukten som tar över. En tydlig ton av svartpeppar liksom lite andra kryddor kan vi känna. 

I munnen känns vinet fullmoget. Tanninerna har slipats av och vi upplever vinet som mjukt och ganska runt. En trevlig syra håller uppe friskheten. Den mörka frukten dominerar i gommen. Vi noterar blåa plommon, några björnbär, en del svarta vinbär och några enstaka mörka körsbär. Lite örter, en finstämd ton av svartpeppar. Medellång eftersmak och där tillkommer lite kaffe, mörk choklad och unset vanilj, men fortfarande med mörk frukt i centrum.

Betyg 4+

Ett riktigt gott vin, som vi njuter av tillsammans med lite småplock. 
Vi betalade 39 euro då vi besökte Weingut Knipser i september 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar