Vi fortsätter vår botanisering bland viner gjorda på druvan Dolcetto.
Detta är en druva som främst odlas i Piemonte. Den mognar tidigt och trivs därför bäst i lite svalare norrlägen. Jag kan tycka att den kommit lite i skymundan för Barbera och inte minst Nebbiolo. Jag vill därför uppmärksamma den lite mer, då jag tycker den är väldigt underskattad. Den passar också mycket bra till många rätter som vi betecknar som husmanskost.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander:
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Hittils har vi provat:
Turen har nu kommit till en Dolcetto som hyllades av Tobias Bexter i FB-gruppen Vin
Producent är Cascina Amalia vars verksamhet ligger i Monforte d´Alba inte så långt från byn Barolo i Piemonte. Detta är ett ganska så ungt vinföretag, som drog igång verksamheten 2003, då familjen Boffa köpte en vingård i området. De närmaste åren köpte de även vinfält i de prestigefyllda områdena Bussia och Le Coste di Monforte samt byggde ett nytt vineri.
2007 tog Paolo Boffa över ansvaret för verksamheten, som idag omfattar 7 ha vinfält. Odlingarna sköts efter organiska odlingsprinciper och blev 2022 certifierade för detta.
I deras portfölj ingår tre Barolo, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt ett vitt vin på druvan Rossese.
Druvorna skördas för hand och skickas omgående för vinifiering. Det får efter 6-8 dagars maceration jäsa på ståltankar. Det får sedan vila upp sig i 6-8 månader på stålfat innan det buteljeras.
Färgen går i en lite mörkare rubinröd nyans.
I doften hittar vi samling mörka bär, några små nypor örter och ännu mindre, men ändå en rätt tydlig ton, av våt jord.
Munkänslan är frisk, slank och lite stram. Här finns gott om mörka körsbär, blåbär och blåa plommon. Det finns också ett litet, litet ljusare inslag som för våra tankar till skogshallon. Aningens örter och kryddor (svartpeppar) och unset av svart te kan vi också notera. Vinet har en trevlig syra och tanninerna är väluppfostrade vilket ger vinet en god karaktär.
Betyg 4
Javisst tusan är det här gott och jag kan addera ännu en riktigt bra Dolcetto till min favvolista.
På SB är priset 198 kr. Jag dricker det här vinet med stor glädje och kan konstatera att det går alldeles utmärkt att hitta bra viner under tvåhundringen.
Kul att ni gillade vinet. Smaken är som baken så lite nervös var jag ändå. En liten faktajustering den vita druvan heter Rossesse Bianco då rossesse är en annan druva. Det är faktiskt bara fem vinmakare som har den druvan efter Paolo med några vänner räddade den när en gammal vingård skulle ta bort rankorna.
SvaraRaderaTack för din information. Mycket intressant.
SvaraRaderaJag korrigerar texten imorgon.