måndag 4 december 2017

Köpenhamn. Cibi e Vini. Erbaluna.

Hustrun och jag gjorde i förra veckan en snabb visit till Köpenhamn. Vi brukar alltid passa på att besöka Louisiana, men den här gången blev det istället Ordrupgaard.

Nu är det aktuellt med en utställning under namnet från Degas till Hammershöj.
Överst till vänster Hammershöj och till höger Degas. Nederst till vänster Renoir och till höger Pissaro.

I Köpenhamn blir det alltid ett besök hos Fabio och Mie på Cibi e Vini. Vår favorit bland mat och vinbutikerna. Den här gången hade jag några flaskor från Occhipinti, Cascina Tavijn och Erbaluna att ta med hem till Nordhalland, men så klart lite andra nyttigheter som olivolja fick göra sällskap med vinerna.

På kvällen hade vi bokat in oss på en provning av Erbalunas viner och att spisa aftensmad tillsammans med Fabio och Mie, några andra danska gäster och så klart Andrea och Monica Oberto från Erbaluna.
Vi fick några fantastiskt trevliga timmar med god mat och väldigt goda viner.

Andrea och Monica berättade om sina viner.
Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra i Piemonte. Vi befinner oss ca 50 km sydost om Turin. Här har det bedrivits vinodling i en väldigt massa år, men sedan 1958 har dom gjort vin under eget namn. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Runt 15 ha vinmarker förfogar dom över.

Två Barberor, två Barolo, en Langhe Nebbiolo, en Dolcetto samt en Vino Rosso. 
Vi provar den här kvällen sex av deras viner.
2016 Vino Rosso
Vinet är gjort på en blandning av Barbera och Dolcetto. Ingen tillsats av sulfiter.
Ett mycket ungt vin, som ska drickas ungt. Lättdrucket. Klart klunkbart. En fin röd frukt med hallon och smultron som främsta smakattribut. Blir lite mycket saft efter att man smakat deras Barolo, men en sommardag till en enkel pasta eller pizza gör det sig nog bra.
Betyg 3+
Etiketten är en teckning som Andrea och Monicas pojkar gjort.
2014 Le Liste, Dolcetto D´Alba.
Jag gillar ju Dolcetto. Det är en klart underskattad druva och Le Liste är en väldigt bra Dolcetto. Vinet har tillbringat en kortare tid på stålfat.
Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2010 och 2012.
Ett slankt och lite stramt vin. I doften körsbär och metallslöjdsal. I gommen massor av syrliga körsbär, grusiga mineraler och krossade körsbärskärnor. Ganska lång eftersmak med lite bittermandel i avslutet. Uppfriskande och läckert.
Betyg 4-
92 DKK eller 135 SEK på Systembolaget.
2015 La Rosina, Barbera D´Alba Superiore
Vinet har fått tillbringa en kortare tid på ekfat av lite olika storlekar allt från 750 l till 30 hl.
En underbar Barbera som jag kan sitta och bara njuta av. Lättdrucken med fina söta, mogna körsbär, plommon och lite kryddor. Trevlig syra och väldigt mjuka avrundade tanniner.
Charmigt, välbalanserat och väldigt gott. Kanske lite mycket sötma i avslutet, vilket kan ställa till problem vid matchningen  av mat. På egen hand är det farligt gott!!
Betyg 4
Cibi e Vini vill ha 120 DKK. Systembolaget 199 SEK.
2015 Langhe Nebbiolo
100% Nebbiolo som fått tillbringa en kortare tid på ekfat av varierande storlekar.
En inbjudande doft av röda bär, rosor och violer och lite örter. I munnen har det ett litet mörkare anslag än vad doften indikerar. Vi hittar mörka körsbär, diverse skogsbär, lite örter och unset lakrits. Här finns en trevlig och bra syra. Tanninerna finns där och smånafsar i gommen, men blir aldrig alltför påträngande.
Det här är ett riktigt gott vin.
Betyg 4
Cibi e Vini tar 110 DKK . Inget annat än ett fynd.
Vinet finns ej på "Bolaget".


2013 Barolo 
Vinet har fått mogna i närmare två år på stora (30-33 hl) ekfat.
En finstämd doft av röda bär, piptobak, lite örter, svarta oliver, rosor och violer och en knivsudd tryffel kan vi notera. Klassiska Barolotoner som tilltalar oss.
I munnen är det lite stramt och ganska så slankt med hallon, körsbär och nypon som tillsammans med lite örter och mineraler utgör ryggraden i den här goda och charmiga Barolon. Bra syra och bitande tanniner, men det blir aldrig för mycket.
Fortfarande ett ungt vin som vi tror kan utvecklas ytterligare de närmaste åren.
Betyg 4
Hos Cibi e Vini är priset 215 DKK. På det svenska Systembolaget vill dom ha 353 SEK.

2013 Barolo Rocche dell´Annunziata
Druvorna kommer från deras bästa vingårdsläge Rocche dell´Annunziata.  En vingård som sedan länge haft ett väldigt gott ryckte. Precis som deras "vanliga" Barolo har det här vinet fått mogna i 24 månader på stora (30-33 hl) ekfat.
Det här är en Barolo som jag hyllat tidigare bl a årgångarna  2008 och 2010.
Årgång 2013 är precis lika bra om inte bättre än de jag druckit tidigare. En helt suverän Barolo. Jag älskar verkligen den här Barolon.
I doften finns läckra röda bär, läder, lite jord, nypon, örter, balsamico, rosor och violer. Ingen stor yppig doft utan mer åt det försiktigt eleganta hållet.
I munnen så inser man att det här är ett ungt vin (slankt och stramt) med en bra utvecklingspotential, men redan idag fasligt gott med all sin ungdomliga fruktighet. De röda bären i form av hallon, körsbär, lite röda vinbär, någon jordgubbe är bara så läckra. Vi kan även känna nypon, en liten örtsamling, någon knivsudd kakao och kaffe samt torkade rosor. En alert syra tillsammans med distinkta tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är något längre än medel och  med den fina frukten förstärkt med både lakrits och örter. Det vilar en harmoni och balans över vinet som vi fascineras av.
Betyg 4++
Hos Cibi e Vini är priset 275 DKK. På det svenska Systembolaget finns inte vinet. 275 DKK för en sådan här ypperlig Barolo är inget annat än ett fynd.

Vi kan inte vara annat än imponerade av Erbaluna och deras viner. En alldeles ypperlig Dolcetto. En Barbera och Langhe Nebbiolo som imponerar. Allt detta toppas av  Barolo Rocche dell Annunziata.
Vi tackar Fabio och Mie för den goda maten och att vi fick chansen att träffa de sympatiska och trevliga Andrea och Monica Oberto, vinmakarna bakom Erbaluna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar