tisdag 12 december 2017

2006 Campo Leòn från Latium Morini. Vilken Amarone!!

Häromdagen var det dags för vår sista flaska av den här gamla godingen.
Campo Leon från Latium Morini är en av våra favoriter. Ja, den här amaronen är en av de absolut bästa i prisläget runt 300 kr. 

Producent är Azienda Agricola Latium Moriní som håller till i de östra delarna av Valpolicella. Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi och Marion.
Vi har genom åren druckit ett flertal årgångar. Du kan läsa om dom här: 200520062009, 2010 och 2011.

Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.Doften är stor, rätt så kraftig och ändå elegant. Mörka bär, torkad (fikon, dadlar, russin), några nypor örter, lite hemkola och unset vanilj.Det här kan man dofta på länge, länge.....

I munnen kan vi omedelbart känna den mörka frukten. Det börjar med söta, mörka körsbär fortsätter med lite skogshallon, blåa plommon och avslutas med solmogna björnbär. Inslaget av torkad frukt är stort med tydliga toner av russin utan att det blir för mycket. Så fint balanserat.
Ett knippe örter, någon liten nyans svartpeppar, några små korn av kakao, vanilj och kaffe. Syran är fortfarande där och skänker friskhet. Tanninerna alldeles mjuka och lena. Här finns en formidabel eftersmak med söta, mörka, körsbär, solmogna björnbär, fikon, lite russin, mörk bitterljuv choklad, några krossade körsbärskärnor och en elegant ton av sötlakrits. Riktigt lång och läcker eftersmak.

På baksidesetiketten står det 16,5%. Ingen tillstymmelse till alkohol kan vi notera.
En Amarone helt på topp. Det känns alltid bra att få ta den sista flaskan när vinet är på topp.

Betyg 5-

Vår flaska kostade någon tia under trehundringen, då vi inhandlade den för flera år sedan. Idag är det årgång 2012 som gäller på "Bolaget" till priset av 304 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar