söndag 17 december 2017

2013 Barbaresco, BelColle

Vi fick för några veckor sedan ett varuprov från importören  Malchamax En Barbareso. Så klart vart vi nyfikna, då vi gillar viner från Piemonte och inte minst viner på druvan Nebbiolo. Förra helgen drog vi korken och se det var ett riktigt hyfsat vin.
1976 drog bröderna Franco och Carlo  Pontiglione och Giuseppe Priola igång sitt vinmakande. Strax utanför den lilla staden Verduno någon mil norr om La Morra hittar du deras vineri och vinkällare. Vingårdarna finns dels runt själva staden Verduno och dels några mil längre norrut i Barbaresco-området. Detta gör att dom tillverkar både Barolo-viner och Barbaresco-viner liksom röda viner på druvorna Barbera och Dolcetto samt Langhe Nebbiolo och Nebbiolo d´Alba. På den vita sidan gör dom druvrena-viner på Arneis, Favorita, Chardonnay och Moscato.
Från och med augusti 2015 ingår dom i familjeföretaget Bosio Family Estate.

Detta är den enklare av de två Barbaresco-viner som dom tillverkar. 100 % Nebbiolo så klart, där druvorna kommer från vingårdar runt städerna Treiso och Barbaresco.
Jäsningen har ägt rum på ståltankar. Vinet har fått mogna runt två år på fat. År 1 har det legat på barriquer (225 l) av fransk ek och sedan ett andra år på barriquer (fortfarande 225 liters) av kastanj.

Det ska sägas med en gång att det här är ett ungt vin, som mår bra av någon timmars luftning för att komma till sin rätt.
Gör en så blir det en riktigt trevlig vinupplevelse.

I doften hittar vi en hel drös röda bär, lite våt jord, läder, finmalda kryddor samt en bukett bestående av violer och rosor.
I munnen finns en ungdomlig, röd, primär frukt, där körsbären, några hallon, lingon och tranbär dominerar. Inte fullt utvecklad, men ändå tillräckligt för att vara njutbart. Här finns toner av vitpeppar, timjan, unset menthol och någon liten violpastill. Vinet har en hyfsat stor stor syra och stadiga tanniner. Visst biter de senare i gommen, men det blir aldrig alltför närgånget eller besvärande.
Eftersmaken är av medellängd, där får vi lite mer av de röda bären, violer och en inslag från fatlagringen.
En riktigt hyfsad Barbaresco, som vi tror kommer utvecklas bra de närmaste åren.
Betyg 4-
Priset på Systembolaget är 355 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar