torsdag 28 december 2017

2012 Luddite Shiraz

Månadens vin på forumet finewines.se har under december månad varit ett ett vin från Sydafrika på druvan Shiraz (Syrah).
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.

2012 Luddite Shiraz 
Niels Verburg och Penny Meyer möttes 1985 på Elsenburg Agricultural College. Efter avslutad examen var de ett par vars önskan var att få göra vin tillsammans. Det var hårda tider i Sydafrika så dom flyttade till Europa, där dom jobbade och förkovrade sig inom vintillverkning. Det blev även något i år i Chile, Nya Zeeland och Australien innan dom 1995 återvände till Sydafrika. Det blev närmare åtta år hos vinproducenten Beaumont i Bot River innan dom öppnade eget.
Dom köpte en gård alldeles utanför Bot River, som är runt 17 ha stor. Shiraz har dom gjort sedan årgången 2000. Deras motto är "Passion går före teknik".

Druvorna kommer från Bot River och är små i storleken men med en fantastisk koncentration. De skördas för hand och delas in i två olika batchar, nya och gamla odlingar. Direkt efter press blandas vinet för att jäsa på lite lägre temperaturer för att behålla fruktigheten. Musten dras sedan till ekfat varav 25 procent är nya, 95 procent fransk och 5 procent ungersk ek. Resten av faten är gamla och vinet får mogna i två år innan man buteljerar.
Källa: importörens hemsida.
Doften är ganska kraftig med en massiv mörk frukt som omedelbart slår emot oss. Här finns en del örter av provencalskt snitt, men också lite läder, jord, järnrör, någon liten ton av kakao och björnklister samt unset vidbränd mjölk.

I munnen är det ett kraftigt vin med stor kropp och massor av mörk frukt såsom björnbär, katrinplommon, körsbär och några skogsbär. Örterna från doften återkommer i smaken och nu förstärkta med svartpeppar. Bra syra och medgörliga tanniner gör att vinet bjuder ett försiktigt motstånd och håller frukten på plats så den inte övergår till att bli syltig. Eftersmaken är något längre än medel och har en hyfsad stor komplexitet: med en fin mörk bärkompott, örter och kryddor, mörk choklad och sötlakrits. Det finns en viss ton av alkohol, men inte direkt störande.
Ett gott vin som jag gärna dricker igen. Återköp? Troligen inte. 346 kr som det kostar på SB känns lite högt.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar