fredag 15 december 2017

2009 Selezione Antonio Castagnedi från Tenuta Sant Antonio

I förra veckan drack vi den sista flaskan av årgång 2009 av den här amaronen. Under ganska många år höll vi Selezione Antonio Castagnedi (SAC) som en av de allra bästa amarone på Systembolaget i prisklassen under 300 kr. Vi tycker dom släppt sina Amarone-viner allt tidigare och att de senare årgångarna inte riktigt levt upp till våra förväntningar. Detta är vår sista flaska av årgång 2009. Vi drack den i början på året och en viss besvikelse infann sig. Du kan läsa här om mina tankar.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal  200720062005 och 2004
Producent är Tenuta Sant Antonio. Deras ägor ligger nordost om Verona mellan Illasi och Mezzani. Idag drivs vingården av fyra bröder. Deras prestige Amarone Campo dei Gigli tillhör en av våra favoriter.

Druvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta.
Dessa druvor kommer från ett område strax utanför byn Mezzane di Sotto. Vinstockarna är mellan 25 och 30 år gamla och växer på en höjd av 300 m över havet.
Vinet har legat två år på 500 l fat av fransk ek innan det tappats upp på flaska
I doften hittar vi mörk frukt, lite örter, aningens läder, några torkade frukter såsom fikon samt några små doser kakao.
Här finns inte den stora omfamnande doften utan den känns mer återhållsam.

I munnen tar de så amaronetypiska söta , mörka körsbären kommandot, tätt följt av lite örter, kakao, torkad frukt och några katrinplommon. Syran är helt OK med en en bra friskhet. Tanninerna har blivit rejält avrundade och känns väldigt mjuka och lena. Eftersmaken är något kortare än vad jag önskar och förväntar mig av en bra amarone.
SAC har passerat sitt toppläge. Den håller fortfarande ihop ganska hyggligt, men visst har en del av intensiteten i frukten tunnats ut och vissa nyanser försvunnit.

Betyg 3+

Du som har några 2009.or kvar får rådet att dricka några av dem under julhelgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar