söndag 24 december 2017

2006 Amarone Villa Monteleone.

Uppesittarkvällen avslutas på samma sätt som den gjort de senaste 15 åren. När allt julstöket är avklarat, så slår vi oss ner med ett glas Amarone och njuter av  att julefriden börjar infinna sig. Från musikanläggningen hörs Håkan Hagegård och Adolf Fredriks Gosskör. I våra glas är det Amarone från Villa Monteleone.

There won´t be snow this Christmas on the Swdish westcoast
Ni som följer bloggen vet att Villa Monteleone fyller en särskild plats i hjärtat hos Vintankar. Vi har bott på gården ett par gånger, besökt den ännu fler gånger och köper deras viner så gott som varje år.
Ett av besöken kan du läsa om här.
Åtskilliga årgångar av Villa Monteleones Amarone har vi njutit av.
Du kan läsa om årgång 2001 här, 2003 här, 2004 här, 2005 här, 2006 här, 2007 här2008 här, VM Raimondi (svenska ekfat) 2008 här samt årgång 2009 här.
Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Vinet har legat 36 månader på franska ekfat.

Årgång 2006 befinner sig helt på topp och levererar en högtidsstund för en amaronenörd som Vintankar. Redan direkt då korken dragits ur och den första lilla provskvätten hällts upp blir vi mer eller mindre saliga.
En underbar doft av mörka körsbär, lite torkad frukt, några örter och kakao kan vi ganska omgående ta till oss. Det är väldigt lätt att sluta ögonen och förpassa sig till Villa Monteleones underbara trädgård.
Vi blir överraskade av att vinet känns så omedelbart tillgängligt. Redan då vi tar den första lilla skvätten möts vi av de allra ljuvligaste smaker. Vinet får en timma på karaff. Visst har det tillkommit en del smaker, men kanske har de främst djupnat. Vinet håller den här höga nivån kvällen igenom.

I gommen känner vi ett runt och fylligt vin, som är fullpackat av söta mörka körsbär, solmogna björnbär, några skogshallon och blåa plommon.Fikon, dadlar och lite russin. Örter och försiktiga kryddor. Katrinplommon. Kakao. En mångfacetterad smakpalett. Inte allt på en gång. Mer som lager på lager. Fortfarande en bra syra för friskhetens skull. Mjuka och sammetslena tanniner, men dom finns där. En ljuvlig och riktigt lång eftersmak med det där lilla bittra avslutet från riktigt mörk kvalitetschoklad.
Hög komplexitet. Fin elegans. Bra balans.
Du som har några 06:or får rådet att öppna några nu. Det är en underbar upplevelse och det blir inte bättre än så här, vilket räcker ända fram till paradiset.

Betyg 5-

Alla ni där ute tillönskas en riktigt GOD JUL
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar