onsdag 13 december 2017

Grekiska viner del 11: 2011 Old Roots Xinomavro från Tatsis

Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören  Oinofilia. Vi har tidigare skrivit om tio av dessa:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
Economou Estate 1999 Sitia
2014 Orgion, Sclavos Winery
Retsina från Tetramythos
- 2015 Assyrtiko de Mylos, Hatzidakis
2015 Aidani, Hatzidakis

2013 Gi&Uranos (Earth&Sky) Thymiopoulos

- 2014 Metagitnion, Scalvos Winery

Det har nu blivit dags för den näst sista flaskan av de inköpta vinerna. Att skriva om alltså. För sanningen att säga så drack vi det för någon månad sedan.

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendomen 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Vinet är gjort till hundra procent på den inhemska druvan Xinomavro, som vuxit på vinstockar som är dryga 60 år gamla. Naturlig jäsning på ståltankar, ett år på ekfat, ingen filtrering. Vi låter vinet få en timma på karaff innan vi serverar det.

Doften är stor, nästan intensiv av framförallt mörk frukt, örter, kryddor, lite violer, stendamm och en försiktig ton av fänkål. Inspirerande och väldigt tilltalande.
Smaken går lite i samma stil. Här finns en bra friskhet och en stor generös mörk frukt: körsbär, björnbär, några blåbär  samt lite kärvare slånbär. En stor och fin kryddighet. Steniga mineraler. Bra syra. Distinkta tanniner som balanseras ypperligt av den mörka frukten. Eftersmaken är något längre än medel. Så klart är den härliga frukten med oss liksom kryddigheten, men nu också lite kakao, lakrits, violer och rosor. Trots komplexiteten så är det ändå den mörka frukten som hela tiden finns i centrum.
Ett riktigt bra vin, som vi tar till våra hjärtan.

Betyg 4+

Vi betalade 210 DKK för det. Tyvärr verkar Tatsis inte ha någon svensk importör, så det blir att beställa från  Oinofilia
Det funkade alldeles utmärkt i våras, så efter jul lägger vi en ny order.

1 kommentar: